PDA

View Full Version : Robotika 2007

vushis
03-27-07, 21:10
Bijam sodien uz robotiku (http://bildez.lv/bildes/vushis/robotika2007/orig/1175033808.jpg),baigi labais pasaciens.
Bildes (http://bildez.lv/foto/vushis/robotika2007)

Uzvaretaja robotelis diemzel nav nofotografets :( jo vins regulari vizinajas apkart.

P.S.Ja sagribas kadam ko tadu uzmeistarot->Tevalo.lv (viss ko vajag un vel biskin)

CeleronS
03-27-07, 21:20
Man tāda aizdoma ka Linards viņu iefoķēja!

[ jx ]
03-27-07, 21:38
Es ar šon biju - pasākums interesants, nekāda vaina. Intereses pēc - aptuveni cik izmaksā uzbūvēt kādu tādu robotu?

Cik skatījos nolikumā, tad robotiņš brauciena laikā drīkst konsultēties ar datoru - bez jebkādas cilvēka iekjaušanās, saprotams (ja nu kļūdos, palabojiet). Vismaz personīgi nemanīju, ka kāds to izmantotu, lai varbūt precīzāk rēķinātu trajektoriju vai kkā tā. Kā ta tur īsti bija - var/nevar, kāds izmantoja vai tomēr neviens?

Edit. Eh, cītīgāk jālasa nolikums - "Jebkura veida savienojums ar datoru nav pieļaujams, robota programmatūrai ir jāsatur visi nepieciešamie algoritmi pašā robotā. "

Ha_Ha
03-27-07, 21:44
redzēju Panorāmā reportāžu!

vushis
03-27-07, 21:48
']Intereses pēc - aptuveni cik izmaksā uzbūvēt kādu tādu robotu?
Galvena mikroshema maksa 2-5Ls vel ir vajadzigi sensori(precizi nezinu kadi),motorini un labas zinasanas algoritmu rakstisana,lai ieskaidrotu tam dampim,ka jabrauc pa liniju.

[ jx ]
03-27-07, 21:52
Ceru, ka te paciemosies kāds robotu būvnieks, lai noprecizētu. Jo arī motoriņi un sensori maksā naudu :).

Vikings
03-27-07, 22:37
Sensori - visdrīzāk infrasarkanie vai kideokamera, bet tai vajag ļoti jaudīgu proci, kas spētu video apstrādāt. Motori - kādi vien sirds vēlas drīzāk kādus vien mācēsi uzprogrammēt lai strādātu.
Starp citu, kas uzvarēja? Vismaz cilvēka vārdu zinat?
Man ar bija doma piedalīties, bet atmetu laika trūkuma dēļ un vispār tā vietā, kad noķēpātos ar robotu vispār kaut ko vērtīgāku var programmēt. Bet tas tā, IMHO.

Edit: apmēram zinu, kāds izskatās viens no perspektīvākajiem konkursa robotiem un zinu,kas to taisīja. vushis dotajās bildēs to neredzu. Ja tas ir uzvarējis tad vaimanuvai, varu iedomāties, kas tur notika... :rolleyes:

CeleronS
03-27-07, 23:07
Vai viņam bija priekšā, apkakšā zilas diodes?
Vai viņam bija finiera platforma?
Pasaki tā bota nosaukumu!!!

Vikings
03-27-07, 23:10
Nezinu ne nosaukumu, ne gatavās konstrukcijas izskatu, esmu redzējis dažas zīmīgas detaļas no viena bota.
Frēzēta metāla šasija, četri vienāda lieluma metāla riteņi kā ļitaki.

HX_unbanned
03-28-07, 07:50
Jep, es nofočēju ;) Šovakar iemetišu čempiņa bildes ;)

btw, deff, tu kaut ko ar uzfilmēji, ne? :)

CeleronS
03-28-07, 09:10
Nezinu ne nosaukumu, ne gatavās konstrukcijas izskatu, esmu redzējis dažas zīmīgas detaļas no viena bota.
Frēzēta metāla šasija, četri vienāda lieluma metāla riteņi kā ļitaki.
nu ar tādiem krutiem diskiem bija laikam divi modeļi, bet nu vispār šodien (28. martā) ir robotu izstāde un jūs vel varat aiziet apstīties visu robotu galeriju.
Atgādināšu ka tas ir Kaļķu ielā 1, balkus domei RTU telpās lielajā aulā (sekot salīmētajām pēdiņām uz zemes)

malacis
03-28-07, 14:24
ofciālā mājas lapa (http://robotika.lv/)
tur arī rezultāti

Pasākums interesants, sevišķi tāpēc, ka notika pirmo reizi.

Jocīgi, ka filmēja visas mūsu lielās televīzijas, taču sižetus parādija tikai TV3 un LTV1. LNT laikam nebija paspējuši samontēt.

Kaibinjsh
03-28-07, 15:16
Vajadzeeja sarezgjiitaaku trasi. Ar reljefu nopietnu, nevi sliidzenu griidu ar kaut kaadu liiniju.

[ jx ]
03-28-07, 15:45
Kaibinjsh
Jau tā daudzi nenobrauca līdz galam - pat tādu it kā vienkāršu trasi.

CeleronS
03-28-07, 16:01
Jocīgi, ka filmēja visas mūsu lielās televīzijas, taču sižetus parādija tikai TV3 un LTV1. LNT laikam nebija paspējuši samontēt.
A mums arī ir vēl citas lielās televīzijas? iznemot tv5 un ltv2? Es it kā redzēju 1.baltijas kanāla mikrefonu :)
Vajadzeeja sarezgjiitaaku trasi. Ar reljefu nopietnu, nevi sliidzenu griidu ar kaut kaadu liiniju.
Tici man, priekš pirmās reizes bija baigi ok! Tiešām viss pasākums noritēja baigi jautrā tonī vienīgi tie robot dejotājti neizpildīja manu mīļāko robotu kustību :)
"nostiep roku un pašūpini :D "

Kaibinjsh
03-28-07, 17:16
Uz nakamo gadu dereetu ko uzkreacioneet, tik tad man vajadzees kas saprogrammee visu :rolleyes: Interesants pasaakums.

Vikings
03-28-07, 18:34
Muhaha, tā džeka robots, kuru pazīstu pat trijniekā nav, bet tā lielijās, ka viņa robots ir viens no diviem vienīgajiem perspektīvajiem un tam otram esot elektronika galīgs sūds, sorry, ka es tā smejos, bet tas džeks ir unikāls...
Bet vispār - apsveicu uzvarētājus!

Ghenis
03-28-07, 20:10
eee, muns klasesbiedrs ticis otrais ... laikam ne velti augstaako matemaatiku papildus pamaacijaas, lai celja apreekjinaashanas algoritmu krutaaku uztaisiitu .
gratulaacijas visiem, kas piedalijaas.

Kaibinjsh
03-28-07, 21:37
Domaaju k adaudz algoritmu varnetaa atrast, mega gudru galvu nevajag.

Vikings
03-28-07, 21:55
Atrast var, bet atrast var visi. Ja pats optimizēsi vai pat domāsi no jauna, tā jau būs cita lieta.

Kaibinjsh
03-29-07, 08:12
kamdeelj no jauna riteni izgudrot?

deff_ins
03-29-07, 12:36
mūsējie ar safilmēja robotiku - tiesa sižets būs tikai 13. aprīlī.
fests baig labais! uzvarētājs man baig lab pastāstīja kā uzbūvējis robotu no visādiem hlamiem: izdemolējot vecus laptopus, kopētājus un urbjus :D

CeleronS
03-29-07, 14:22
Atrast var, bet atrast var visi. Ja pats optimizēsi vai pat domāsi no jauna, tā jau būs cita lieta.
Tici man tādi kas atradīs un sāks izmanotot, tie 100% izmanīs, lai labāk ir savam botam vai pat taisīs no jauna atkarībā pēc aizrautības :cool:

mūsējie ar safilmēja robotiku - tiesa sižets būs tikai 13. aprīlī.
fests baig labais! uzvarētājs man baig lab pastāstīja kā uzbūvējis robotu no visādiem hlamiem: izdemolējot vecus laptopus, kopētājus un urbjus
Cik noprotu tas būs piekdien@nākotnes parkā :)

Vikings
03-29-07, 15:22
kamdeelj no jauna riteni izgudrot?

Man vnk liekas, ka reti kurš liktu savus labākos algoritmus brīvai pieejai. Atrodamie varētu būt labs atsperšanās punkts. +vēl savai konstrukcijai jāpielāgo.

Njā, par detaļām tiešām tā ir, ka lielāko daļu mehānikas var dabūt pa šrotiem. Tevalo kaut kāds sūda soļu motorītis maksā Ls 5, a vienā printerī tādi ir kādi 2 vai pat 3 un lielākoties jaudīgāki par tiem nopērkamajiem un tāds šrota printeris maksā pāris...labākajā gadījumā alus, sliktākajā - latus... :D

CeleronS
03-29-07, 15:48
Protams, ka ir tam Tevalo cenas riktīgi riebīgas, tapēc ir jādomā ar galvu ko ņem.
Ir tur standrta DC 3v motoriņi pa ~50sant :)

Vikings
03-29-07, 16:11
Vnk ir jāzin kur meklēt un kas kur ir lētāks un labāks, ir lietas, kuras lētāk pasūtīt Tevalo, citas atkal ir tikai Argusā vai Ormixā citas Latgalītē vai Salvatā... Ā vēl ir tāds labs kantoris Elkompserviss Elizabetes ielā. Nu jā, offtopic...

mAriC
05-19-07, 15:37
Robotu uzbuvet izmaksa kautkur 20ls un mazak vis atkarigs cik daudz karami majas ir pa rokai. es pats piedalijos sacensibas tik mazliet nogaja greizi pirms starta ar algoritmu un barosanas sistemu.
lai robotu uzbuvetu motorus var nemt no jebka kam ir DC motori (kopetaji, printeri, urbji uz AKB, )man motorini bija no automasinas centralas atslegas, kas bija sam uzdevumam tomer daudz pa atru un jaudigu(ekspermentejot pa taisni robots atisitija 40km/h :D. talak sensori parasti izmanto infra sarkano diodi lai spidinatu gaismu un foto diodi lai uztvertu(melns neatstaro, balts atstaro)fotodiodes signalu laiz ieksa ka analogo signalu procesora (Microchip, ATmel utt.) vai ari komparatora salidzina . algoritmu prinicipa vienkarsaikasi variants ir izmantojot P-proporcionalitati. kad cik daudz nobidas linija no centra tik daudz pagriez. sarezgitka un daudz efektivaka darbiba ir PID algoritmam, kur P-proporcionalitate, I-integresana, D-determinats (seit jau sakas augstaka matematika), ar PID algoritmu procesors rekina cik arti notiek linijas novirzisanas kas lauj strauji pagriezt, ja linija leni novirzas, tad pat varbut nevajag griezt. ja linija sak atgriezties vidu tad taisni braukt negriezt utt. un tas ari ir isuma viss par linijsekotaju.:cool:

HX_unbanned
05-21-07, 08:31
Kura vieta tev bija?

mAriC
05-23-07, 16:41
Es izstajos pirms brauciena jo sanaca saize ar barosanu, baterijas bija pa vaju un nepaspeju pieregulet normali koificientus prieks atruma:(

arturso
10-28-07, 14:49
"Tici man, priekš pirmās reizes bija baigi ok! Tiešām viss pasākums noritēja baigi jautrā tonī vienīgi tie robot dejotājti neizpildīja manu mīļāko robotu kustību"

es esmu viens no tiem dejotājiem :D sorē nakamreiz :D

CeleronS
04-15-08, 08:33
!!!Šodien atkal ies vaļā ķipsalas hallē!!! :D
(bildējamā/filmējamā apratūra sagatavota)

Slammer
04-15-08, 14:35
maz ko bildēt. maybe vēlāk pielikšu attēlus :)

kasparrs
04-15-08, 16:47
Sumo cīkstoņiem gan dažiem bija interesants intelekts :D

Nu vislabākais bija tas, kā tas robots "killer" to vienu pašķaidīja :D Tas skats pownz ;)

Bet visā kopumā esmu vīlies pasākumā, jo stendi bija tiešām švaki... :confused:
Argus'a stends arī bija tāds galīgi pustukšs, tik tā pareklamēties, ka tāds veicis vsp eksistē un tas arī bija viss viņu mērķis.
RTK stends likās mazliet smieklīgs, jo tur nu nebija ko redzēt.
No visiem stendiem visiespaidīgāk izskatījās tas lielais robots, kas tur krāmēja kopā kkādas mašīnas daļas vai kko tml. Tā kā viņš tur griezās, tas bija tiešām smuki.
Tad vēl bija tas helīts, tā jau incants agregāts, tikai viņš tur prosta stāvēja, tapēc tolks no viņa tur nebija nekāds...

Slammer
04-15-08, 16:55
cik saprotu poliski (:D), tad tā bija lodmašīna