View Full Version : RAW vs. jpeg
Gribētos uzzināt kādos režīmos fočējat: raw, jpeg.. a varbūt raw+jpeg..
Kāpēc?
Paldies!
Instigater
02-18-07, 14:56
man apuraats tikai jpeg saprt
nu :eek: ahu.. ! KAs tu galiigi !
Saliidzini maati ar meitu :mad:
Raw ir nesaspiests bilzzuks ko var apstraadaat
jpg ir galiigi saspiests un pliks ;)
Tas taspats kas saliidzinaat FLAC ar mp3
P.S.Vienmeer buus tie kam pietiek ar jpg un mp3
Un tie kam vajag RAW un FLAC !
Ni jā, jā.. Es šodien galīgi..:p
Re (http://www.popphoto.com/popularphotographyfeatures/2841/raw-vs-jpeg.html) ku saite par šo tēmu.
Būs jāsāk RAWiņš izmantot. Bilde ~8Mb :eek: sanāk. Būs kartes jāiepērk..
man uz REW bliwzzot bilde bija ~12Mb un uz augshu ;)
Raw, nepieciešams ja tu bildes tālāk taisies apstrādāt, un rawu nekur citur kā photošopā neliksi. Un kad būsi izdomājis likt kautkur vebā vai kauktur citur ir jāspiež tāpat uz jpg, nu lab var png. Līdz ar to man rodas jautājums vai no raw pārspiesta bilde uz jpg caur kompi būs labākas kvalitātes nekā tas pac izdarīts fotoprātā?
Flac līdzīgs stāsts forši tiktālu kamēr pa savu kompi ņemies... gribu uz playera uzlikt a tie maitas neatbalsta vismaz ipod ne, un arī variants ja atbalstītu 2 reiz mazāk dziesmu sanāks.
jaa bet apstraadata RAW bilde buus smukaaka nekaa pataisno jpg :D (tik jaamaak apstraadaat)
Tas pats ar FLAC ! Ja cep matricaa uz audio ir daudz labaaka skanna nekaa no mp3 !
ja uz plejeri tad noripo uz max mp3 ! Lai buutu vismaz 320 nevis 192 kbps !
P.S.Nu tas taa ! Protams parastam userim pietiek ar jpg un mp3 ! Manai ausij un tumbaam labaak patiik FLAC un neko tur nepadariisi ;)
tiko Korn Flec'a uzmetu ! Nu cita klausiishanaas !
Bliežu JPEG pārsvarā, taču, ja kadrs šķiet ārā velkams uz aparāta LCD, spiežu on-the-fly to RAW konvertēšanu un iegūstu no kameras atmiņas bufera RAW ar JPEG prevjuci. Ja šausmīgi grib ņemties ar RAW, eksperimentēt, iegūt pro-foto zināšanas - acīmredzama izvēle. Ja esi slinks - nu, pats saproti...
Laikam jau atkarībā no situācijas.. pagaidām pārsvarā pats jpeg fočēju. Pāris bildes RAWā editēju, ir vērts pacīnīties.
Instigater
02-18-07, 22:56
Man jepegi paaraak mazi sanaak, suudiigi, ka A95 neprot rawaa glabaat, procesors tas pats, kas tolaoku G seerijai, tikai softs cits. Sukinie, n**** tad es to 2Gig flash pirku? Cik esmu puuleejies, bildeejis visu peec kaartas, vairaak par 700Mb nav izdevies piestuukjeet.
vimba_zlobnaja
02-18-07, 23:23
Pāris reizes esmu bliezis RAW, nu tā. Tad jau labāk jpg, jo:
1.vairāk bilžu sanāk, attiecīgi mazāk vietas uz HDD
2.pie manas apstrādes pilnīgi pietiek
3.īsto mirkli nobliezt jāmāk arī jpg, lai nevajadzētu pēc tam apstrādāt.
Instig - man max pasākumā bijis ~1600-1700 bildes, reizes 6.as lādēju ārā no kartiņām, ja tas viss būtu RAW, nošautos.
Instigater
02-18-07, 23:41
Parasti pasaakumos es pats piedalos un bildeeshanai nav laika.
Pasākumu bildēšana nepiespiestā atmosfērā ir fantastiska padarīšana. RAWos ir vērts bildēt sarežģītos apstākļos - krasas gaismas/ēnas pārejas, nepietiekams apgaismojums (kur zipenes jauda jāsamazina, lai nepārdedzinātu priekšplānu, jo citādi nevar), bieži mainās apgaismojuma tips (problēmas ar baltās krāsas balansu) uct.
vimba_zlobnaja
02-19-07, 21:03
Atcerējos 4.punktu - ātrums ar ko tiek fočēts: 5 kadri vs 2 kadri.
Es pedejaa laikaa tikai RAW :D Jo izjutu atskiriibu , a pectam ar fotozop :D
P.S. Vimba nezinu kaa 20D , bet 350D tadas miglainas ieks JPG :p Bildejot RAW viss OK :p
vimba_zlobnaja
02-20-07, 09:19
A optika kāda tev T?
Nu miiliishi.. aaafgelji.
RAW ie nekompreseets un neapstraadaats jeelmatereaals no fochuka.
RAW var kudi smalkaak apstraadaat kaa jpg.
JO.
jpg tie dabuuts kaa?
Fochuks bildee
Bilde uz matricas
Fochuks bildi korigjee.. mazums sistie pikselji uz matricas utml.,
Tad bildei tiek piemeeroti uzstatijumi.
B/W, ISO ,aiztures, efekti utml.,
Bildi kompresee un seivo kaa JPG.
RAW gadijumaa pliki dati kas ienaacaas uz matricas tiek noseivoti
Attieciiggi ir iespeeja piekorigjeet, piemeeram, baltaas kraasas balansu.
tā gan...
P.S. nu piemēram es svētdien bildēju snoverus kaut kādam pokesaita konkursam - .jpg ~500 bildes! Ja tas būtu pašam priekš sevis, tad būtu bildējis iekš ARW (raw) un ne tik daudz, un droši vien arī rūpīgāk (bet sanāca neslikti). Par cik man tālāk par tām bildēm ir samērā po..., tad tā varēja darīt.
Savukārt kad es mājās aizraujos ar visādiem klusās dabas eksperimentiem vai arī bebi tā rūpīgāk foķēju, tad gan rawā - apstrādes iespējas neierobežotas!
P.P.S. svētdien pēcpusdienā braukājāmies pa Rīgu - vispār bija drūmais lauziens vilkt spoguļus no somas... iztiku ar k800i (viņā, ja nav normāls apgaismojums, bilde ir tik trokšņaina... psc), bet arī bija OK.
P.P.P.S. - vēl astoņas dienas līdz konkursu beigām! (ja kas)!!!
A optika
Kaads sakars optikai ar JPG un RAW :confused: Es focheju nejau daudzuma peec :p
RAW viennozīmīgi rullē. Priekšrocība kuru es visvairāk izmantoju, ir iespēja mainīt WB, kur JPG neko vairs nevar izdarīt. Plusu RAW ir daudz un dažādi, neņemos nemaz uzskaitī.
Man ar 1Gb karti pietiek 180 RAW, kad būs par īsu, vnk piepirkšu klāt kartes, jo ar JPG nemaz vairs negribas ņemties.
Pārsvarā RAW. Tomēr pastāv dažādas korekcijas iespējas, ja nu kas ir nogājis galīgi greizi.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.