View Full Version : Foto bāze uz PC
Jau ne reizi vien esmu lauzījis galvu par foto bāzes ogranizāciju uz PC. Esmu izprovējis dažādas metodes, bet īsti neesmu apmierināts. Būtībā tas ir sasniedzis jau tādus apmērus, ka paliek diezgan grūti ātri, atrast vajadzīgo. labprāt uzklausītu padomus par šo lietu. Varbūt kadu speciālu softu izmantot, kāds varētu būt optimālākais folder tree. Līdz šim izmantoju ligthroom iespējas.
Nav tā ka būtu baigais bardaks, bet reizēm tiešām iebesī atrast kādu vajadzīgo matreālu.
Picasa no bezmaksas vai Adobe Bridge par maksu. Jāpagaida tik, kamēr noindeksējās, pēc tam var lietot.
Saprotu, ka Picasa advancēta un inteleģenta perga bilžu organizācijai, bet kaut kā man pašam nav izdevies pieradināties pie tās, iespējams kaut kāds konservatīvisms un nespēja tikt līdzi jaunākajām tendencēm.
Es, piem. kārtoju pēc sentēvu metodes, veidoju mapītes gads.mēnesis.datums-nosaukums un tajās bildes. Pieļauju, ka ne visu prasībām atbilstoša sistēma :D
Plusi tādi, ka viegli backupot un kārtība saglabājas neatkarīgi no uzinstalētās pergas.
Es, piem. kārtoju pēc sentēvu metodes, veidoju mapītes gads.mēnesis.datums-nosaukums un tajās bildes. Pieļauju, ka ne visu prasībām atbilstoša sistēma :D
+1, daru tieši tāpat. Nekādu problēmu ar bilžu atrašanu vai kārtību. Katram eventam viens folderis, visi sakārtoti augošā secībā pa datumiem, un ja ir kādas izvirtības, kā piemēram, atsevišķas bildes publicēšanai vai kam citam, tad eventa mapē jauns apakšfolderis.
A ko tad ar tām "gudrajām" programmām var panākt?
Bridge var sataisīt tās mapītes ar datumiem bez sava gala - mapes veidojas pēc attēlu EXIF datiem, ja nav, tad pēc faila izveides datiem. Ja vajag visu klasificēt pa datumiem mapēs, gana ērts veids, veicot fotoattēlu importu - man tādā veidā saglabāti ~50 GB attēlu no 2005. gada.
kārtoju pēc sentēvu metodes, veidoju mapītes gads.mēnesis.datums-nosaukums un tajās bildes.
+1
+Lightroom = viss pārsvarā RAWā
P.S. labāk pastāstiet kā atrisināt šo -> http://www.eoz.lv/showpost.php?p=499986&postcount=5
Arī tiek izmantota sentēvu metode, jau kopš pirmsākumiem. Un editotajām bildēm subfolderis. Bet ja tiek meklēta kāda konkrēta bilde, tad pirmais kas nāk prātā, ir tās saturs, nevis datumi un vietas, vai pasākums. Esmu paralēli sācis veidot bāzi pa tēmām. Nesen esmu arī pikasu sācis bakstīt.
Dislokācija - pa datumu mapītēm. Pazīmes - izdalītas kategorijās kādā programmā. Tā būs pareizāk, citādi sap.isīsies savā meistarībā, mētājot failus šurpu turpu.
Man tas pats, elementārākais paņēmiens:
- Gads
- Y_M_D_Pasākums
Pasākums = Vieta_Tēma
Neder tiem , kas spiež pogu nepārtraukti nedomājot, resp. nav piesaistīts pasākumam. Vismaz nav čakars, kad softs pazūd vai sačakarējas DB ar tagiem un citu herņu. Apakšā var gan sīkattēlus sub-folderī salikt un t.t.
DeadlyShooter
09-21-11, 20:37
Arī tiek izmantota sentēvu metode, jau kopš pirmsākumiem. Un editotajām bildēm subfolderis. Bet ja tiek meklēta kāda konkrēta bilde, tad pirmais kas nāk prātā, ir tās saturs, nevis datumi un vietas, vai pasākums. Esmu paralēli sācis veidot bāzi pa tēmām. Nesen esmu arī pikasu sācis bakstīt.
Picasa sagrupēs arī pēc cilvēkiem attēlos, līdz ar to atrast arī pēc satura nebūs problēmas, ja vien virsū kāds cilvēks.
Mana sitēma:
Gads/Grupa (Daba, Ceļojumi, Pasākumi, misc, u.t.t )/ datums_Nosaukums
Un ja ir rediģētās, tad nosaukumam klāt -RED un citā mapē.
Ar lightroom viegli rediģēt nosaukumu, kad eksportē bildes. Neizmanotju LR priekš bilžu organizācijas.
Savas sitēmas izveide prasa laiku un "pieredzi". Ar maz bildēm visu sakārtot ir viegli, bet tiklīdz to skaits ir liels, tad vairs nav tik vienkārši izdomāt sev ērtu, ātru un universālu sistēmu.
Mana sitēma:
Gads/Grupa (Daba, Ceļojumi, Pasākumi, misc, u.t.t )/ datums_Nosaukums
Un ja ir rediģētās, tad nosaukumam klāt -RED un citā mapē.
Ar lightroom viegli rediģēt nosaukumu, kad eksportē bildes. Neizmanotju LR priekš bilžu organizācijas.
Līdzīgi arī es organizēju. Es gan cenšos brāķus uzreiz atmest, tāpēc man tās kolekcijas izmērs nav tik milzīgs, lai rastos problēmas.
Ar maz bildēm visu sakārtot ir viegli, bet tiklīdz to skaits ir liels, tad vairs nav tik vienkārši izdomāt sev ērtu, ātru un universālu sistēmu.
ērtu, ātru un universālu sistēmu = izvēlies jebkurus 2-no-3 :)
Nu principā jāsaprot, kas ir maz bildes.. Piem. var velo-sacensības sabliezt gan 5, gan 1000, bet tas nemaina būtību - visas viņas ies zem "2011\2011.05.05_Velo_SEB"
Ja gribās visu pa jaunam, tad visas vecas bildes uz "Unsorted" un neaiztiekam, sākam dzīvot pa jaunam.
Ja fočikā ir palikuši vienā mapē un dienā Kaķis Rīgā, Puķes laukos, SEB MTB finišs.. nu pats vainīgs.
Kaut kā izsortēt spēs tikai softs, kas prot sakārtot pēc GPS EXIF taga, ja fočukam tāda iespēja ir (no jauniem telefoniem parasti to var nolasīt, ja bija ieslēgts GPS)
Ja fočikā ir palikuši vienā mapē un dienā Kaķis Rīgā, Puķes laukos, SEB MTB finišs.. nu pats vainīgs.
Kaut kā izsortēt spēs tikai softs, kas prot sakārtot pēc GPS EXIF taga, ja fočukam tāda iespēja ir (no jauniem telefoniem parasti to var nolasīt, ja bija ieslēgts GPS)
Nu tāpēc, nedrīkst atstāt fočikā vecas bildes. Esi mājās, saliec uzriez kompī un sakārto. Bildes no pagājušās dienas nav vēl tik grūti sakārtot, grūtāk, ir ja ir ielaists porcess, dēl slinkuma. :D
Nesaprotu cilvēkus, kas aparātā tur pusgadu vecas bildes.
Nu da, pa lielam ir vajadzīga disciplīna, un ne tikai bildēs. Lai terabaitu jūra nebūtu vien liela miskaste. Klientu kompjos tā ir bieža parādība.
Nesaprotu cilvēkus, kas aparātā tur pusgadu vecas bildes.
Šitais slinkums sāk parādīties, tiklīdz aparātā iespraud liela apjoma karti, piemēram 16 vai 32GB. Tad sākās šitie varianti - ai, šitais pasākums taču man vēl ielīdīs, a tur tik daudz bilžu kas jākopē laukā, man tam nav laika, gan jau kaut kad vēlāk u.t.t. :shura:
Principā, vismaz man parasti tā ir - ja uz kartes ir 2, 3 vai pat 4 pasākumi, tad sakārtot nav nekādu problēmu - ātri taču var atrast to bildi, pie kuras pasākumi nomainās, pat ar roku nevis pēc kaut kādiem datumiem meklējot.
Drīz būšu ieviesis reorganizaciju sava foto bāzē un lielāko ties japateicas AmoK_Exif_Sorter, mazs, bet ļoti labs verķis, kas man šim pasakumam izkonkurēja Lightroomu.
xxx (mapes nr. pēc skaita), tēma (sekss_purvaa, sviestmaize_slepkava, jāņu_izrubenis utt.)
^^^ kas tā pa ķiniešu ābeci? :D
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.