PDA

View Full Version : [coolers]: Thermaltake TideWater review

///MM
08-28-06, 16:58
Pateicoties Angelz kunga pēdējām aktivitātēm pirkt/pārdot sadaļā, kuras tieši vai pastarpināti ir izraisījis Intel Conroe drudzis, dienas laikā radās iespēja iegādāties jaunu video- XFX Geforce 7800 GTX. Ļoti veikli izdevās notirgot veco Sapphire X800 GTO un atgriesties pie nVidia grafiskā procesora lietošanas. Videokartes frekvences salīdzinājumā ar standarta 7800 GTX frekvencēm ir paaugstinātas- šai videokartei tās ir 490 MHz centrālajam procesoram (turpmāk gpu) un 1300 MHz atmiņai.

Karstums...

Pārnākot mājās ar jauno pirkumu, mani, protams, pārņēma ļoti patīkams emocijas, kas mijās ar nepacietību ātrāk veikt kartes veiktspējas pārbaudi, izmantojot tik populāro 3dmark. Pirmais rezultāts- 18300 mani ļoti patīkami pārsteidza (X800 virstaktēts spēja sasniegt rezultātu aptuveni 12700). Uzreiz pēc veiktspējas pārbaudes nolēmu pārbaudīt kartes temperatūru... Mani sagaidīja nepatīkams pārsteigums- kartes temperatūra slodzes laikā sasniedza teju 82C! Lai arī internet tīklā pieejamā informācija liecināja par to, ka šāda temperatūra ir adekvāta, es jutos satraukts:)

Kas karst?

Pēc problēmas apzināšanas sāku pētīt, kuras ir tās vietas uz kartes, kuras uzkarst vis vairāk. Identificēts tika divas- kartes gpu un sprieguma pārveidotāji (voltage converters), kas arī tiek pasīvi dzesēti.
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/IMG_31641111.jpg
Zalman VF-700 AlCu

Ņemot vērā to, ka pārdevu savu veco 6800le bez Zalman VF-700 AlCu dzeses, kura man līdz šim stāvēja neizmantota, nolēmu to uzlikt uz jaunā XFX kartes. Rezultāti mani ļoti pārsteidza, un arī šoreiz negatīvi... Temperatūra slodzes laikā uzkāpa līdz 78C, kas ir par 4C mazāk nekā ar standarta dzesēšanas sistēmu. Vēl joprojām šāds rādītājs mani neapmierināja.

Meklējam dzesi

Pēc vilšanās Zalman izstrādājumā, sāku aktīvi meklēt kartes dzesēšanas alternatīvas. Kārtējo reizi atpūšoties eBay plašumos, pie uzticama pārdevēja (jakedeezauctions- varbūt kādam tas kaut ko izteiks) atradu to, ko meklēju...

Used computer cooler:)

Kādu dienu ierodoties mājās mani sagaidīja ļoti patīkams pārsteigums- paciņa no ASV ar satura aprakstu- „used computer cooler”. Atverot to, manam skatam pavērās Thermaltake TideWater visā savā krāšņumā.
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/main_1.jpg
Ar ūdens dzesēšanas sistēmām es nekad iepriekš vēl nebiju saskāries, tāpēc ar nepacietību gaidīju dzesēšanas iekārtas uzstādīšanu un snieguma rezultātus.

Kas vēl tiks uzstādīts un izmantots...

Lai neaizmirstu par kartes atmiņas dzesēšanu, tai pašā eBay tika iegādāti Thermaltake vara radiatori atmiņai. Lai attīrītu gpu virsmu no vecās termopastas, tiks izmantoti Arctic silver (turpmāk- AS) tīrāmie līdzekļi. Gala rezultātā, labāku siltuma pārnešanu no gpu uz ūdens dzesēšanas radiatoru nodrošinās Arctic Silver 5 (turpmāk AS5) termopasta.
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/IMG_3151.jpg

Uzstādīšana...

Uzstādīšanas process tika veikts intuitīvi, jo pamācības kopā ar dzesēšanas sistēmu nebija. Jebkurā gadījumā, domāju, ka nekā sarežģīta šajā procesā nav un to varētu veikt ikviens.
Sākotnēji tika noņemta uzstādītā Zalman dzesēšanas sistēma- ventilators un alumīnija radiatori. Kartes atmiņas mikroshēmas, kā arī gpu tika notīrīts ar AS tīrāmajiem līdzekļiem. Tīrot veco termopastu no gpu (pirms tam arī tika lietots AS5) bija sajūta, ka AS tīrāmie līdzekļi to saēd un izšķīdina. Rezultātā gpu bija pilnīgi tīrs un spīdīgs.
Tālāk tika uzstādīti vara radiatori. Šeit uzreiz būtu jāpiebilst, ka tie ir krietni lielāki un arī smagāki par Zalman, kuri turklāt ir no alumīnija.
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/IMG_3160.jpg
Ūdens dzesēšanas sistēmas radiatora uzstādīšana man aizņēma aptuveni 10 minūtes. Komplektā ar dzesēšanas sistēmu ir divi skrūvju veidi, kuri ir paredzēti izmantošana ATI un nVidia kartēm. Šeit uzreiz būtu jāpiemin Tt TideWater dzesēšanas lielākā priekšrocība- tā ir pilnīgi universāla, un var tikt izmantota pilnīgi visām video kartēm, kurām ir skrūvju caurumi. Līdz ar to, šo dzesēšanas sistēmu izmantošu arī savai nākamajai un aiznākamajai un ... :)
Nosacīti lielākās grūtības sagādāja stiprinājumu regulēšana, lai tie sakristu ar kartē esošajiem skrūvju caurumiem. Kad tas bija izdarīts, atlika tikai pievilkt skrūvītes. Pēc skrūvju pievilkšanas ūdens dzesēšanas sistēmas radiators tika uzreiz noņemts, lai pārliecinātos par kontakta platību ar video kartes gpu. Izskatās, ka kontakts ir labs:)
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/IMG_3157.jpg
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/IMG_3154.jpg
Uzstādot ūdens dzesēšanas sistēmu radās šādas problēmas:
1) siltā ūdens šļauka atspiežas pret atmiņas radiatoru, kas iespējams ietekmē ūdens plūsmu;
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/IMG_3170.jpg
2) dzesēšanas sistēmas ūdens rezervuāru ar ūdens pumpi ir paredzēts uzstādīt divos PCI spraudņos, līdz ar to, nācās šķirties no vienas Wi-Fi tīkla kartes (jāmeklē USB tipa Wi-Fi karti);
3) trešajā PCI spraudnī iespraužot X-Fi Extreme Music nav iespējams to pieskrūvēt, jo traucē pirmajos divos spraudņos iespraustais rezervuārs.

Šādi izskatās kopaina:
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/IMG_3146.jpg

Pirmie iespaidi un rezultāti...

Klusums! Sākotnēji bija dzirdama neliela ūdens burbuļošana, bet pēc tās, tikai ļoti nemanāma ūdens pumpja sīkšana.
Biju ļoti pārsteigts, šoreiz labā nozīmē! Temperatūras rādījumi pilnas slodzes režīmā nepārsniedz 56C. Salīdzinot tos ar sākotnējiem, veidojas starpība 26C! Un turklāt šāds rezultāts tiek sasniegts dzesēšanas ventilatoram strādājot uz zemākajiem apgriezieniem. Augsto apgriezienu režīmā temperatūra nokrītas vēl par 3-5 C, bet troksnis ir ļoti liels. Ņemot vērā to, ka temperatūra pie zemiem apgriezieniem ir pieņemama, ventilatora augsto apgriezienu režīms nav nepieciešams.

Gala atzinums...

Dzesēšanas sistēma mani ir patiesi pārsteigusi gan ar tās uzstādīšanas vieglumu, gan arī dzesēšanas sniegumu.

Plusi:
-universāla- uzstādāma visām ATI un nVidia kartēm;
-dzesēšanas spēja būs pietiekama arī nākamo paaudžu kartēm;
-klusa zemo apgriezienu režīmā;
-viegli uzstādāma.

Mīnusi:
-Ventilatora augsto apgriezienu režīmā ļoti skaļa;
-aizņem divus PCI spraudņus, 3. spraudņa izmantošana ierobežota.

deff_ins
08-28-06, 17:07
labs raksts :)

R@imizA
08-28-06, 17:09
Eku no Kiwi review:

http://www.eoz.lv/forum/showthread.php?t=1752&highlight=Tide+water

HX_unbanned
08-28-06, 17:16
Cik laika prasa šāda revjū uzdrukāšana? :D
Revju labs, bez šaubām!

Engineer
08-28-06, 17:21
Labs review!
kaut kā nemanīju projekta izmaksas, t.i. cik tāda dzese izmaksā?!

kiwi
08-28-06, 17:43
Man ar ir tadas pudelites :D

Shito var nopirkt arii EET starp citu :)

///MM
08-28-06, 18:19
Rakstu uzrakstiiju apmeeram 2 stundu laikaa.
Projekta izmaksas- TideWaters- 50 LVL, Ramsinki- 7 LVL, tiiraamie liidzeklji+AS5- 12 LVL. Tachu kaa jau mineeju, shaada dzese ir investiicija naakotnei, jo to buus iespeejams uzstaadiit arii naakamajaam video karteem.

-JJ-
08-28-06, 18:25
visu cienju raksta autoram ;)

someonesick
08-28-06, 18:34
negribu sabojāt garīgo:
EET cenas:
Tide water 49Ls
Ram heatsinki 3,5Ls
AS5 4Ls
AS Cleaning 3Ls

nez vai bija jēga pasūtīt ;)

///MM
08-28-06, 18:40
Zheel, ka EET nav ineta cenu lapas:( Ja buutu zinaajis, protams pirktu ieksh LV, bet nu visus veikalus jau klaatienee izskraidiit nav iespeejams.

vimba_zlobnaja
08-28-06, 20:46
Tu laikam vēl neesi sapratis acīmredzamu patiesību - visus datordetaļu meklējumus sākt EET... OK, sīkumus un citus čitus 636.

Jav
08-28-06, 20:53
Labs raksts!

PS. Tos tīrītājus regulāri aizstāju ar dezdorantu- šķīdina labi un patīkami atvēsina! :D

///MM
07-31-07, 09:33
Turpinot manis gatavoto review pat Thermaltake izstrādājumu, vēlos nedaudz paturpināt savu review ar iespaidiem, kādi mani ir pāņēmu?i pēc tā ilglaicīgākas lieto?anas.

Problēma

Pēc Tidewater 1 gada lieto?anas pēk?ņi tā dzesē?anas sniegums strauji pasliktinājās- parādījās ļoti lielas temperatūras. Sākotnēji padomāju, ka pumpis ir pārstājis funkcionēt un Tidewater ir pienācīgi nopelnījis savas vecumdienas pavadīt plauktā kopā ar citām morāli vai fiziski novecoju?ām detaļām:)

Bet tad pienāca atvaļinājuma laiks, un kādā lietainā dienā nolēmu nedaudz paķimerēties...
Tā kā dzesē?anas sistēmas radiators bija krietni aizaudzis ar putekļiem, tad domāju, ka pie vainas ir tie?i tas. Tika izjaukts viss Tidewaters, izmazgāts ar ūdeni, radiatora ventilatos saeļļots, pieliets klāt dzesē?anas ?ķidrums.
Biju ļoti apbēdināts, ka ?īs darbības neko nedeva. Temperatūra joprojām turējās iepriek?ējā līmenī. Biju neizpratnē- viss iztīrīts, ?ķidrums pieliets, pumpis itkā sīc. Tā kā biju diezgan neapmierināts ar to, ka biju notērējis kādas 2 stundas iepriek? minētajām darbībām no sava dārgā atvaļinājuma, neapmierināts atkal iemetu Tidewateri plauktā.

Nu tad strādā vai nē!?

Kaut kā uznāca man iepriek?ējā nedēļas nogalē "iekāriens" izdīrāt to Tidewateri tā pa īstam...
Nu ko, ņemam vecu barokli un ejam uz vannasistabu laistīties. Sāku ar to, ka noņēmu vienu ?ļaukas galu no dzesē?anas galvas, lai beigu beigās tā īsti saprastu, vai pumpis dara savu darbu vai nee. Pieslēdzot pie elektrības protams nekas nenotika.

Zaļie negantnieki:)

Lai arī pumpis nestrādāja, pievērsu uzmanību kaut kam nodevīgi zaļam, kas bija izlīdis no dzesē?anas trubiņas. Tajā brīdī man viss tapa skaidrs- AĻĢES:)! Sapratu, ka kaut kā no viņām jātiek vaļā, respektīvi jāizpū? no sistēmas. Sākotnēji centos to darīt pats, izmantojot savu plau?u spēku, bet tā kā negribēju tik ļoti pūlēties, sāku domāt par kaut ko advancētāku. Talkā man ?oreiz nāca vakūma pulverizators (tā viņ? saucas???), īsāk sakot ierīce, kura paredzēta augu apsmidzinā?anai. Nedaudz to modificēju un pievienoju ūdens trubiņai, kuru atvienoju no Tidewatera. Lūk kā tas izskatījās
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/28072007160_forrev.jpg
Pumpējot ar lielu spiedienu ūdeni caur Tidewatera sistēmai nu gāzās ārā aļgu kolonija visā savā krāšņumā...
http://i95.photobucket.com/albums/l127/martinimm/28072007159_forrev.jpg
Kad biju pārliecinājies, ka viss ir tīrs, piepildīju rezervuāru un priecīgs domāju, ka viss būt ok, bet nekā. Pumpis strādā neiedomājamā skaļumā, bet ūdens nepumpējas. Izrādās, ka vajag arī atgaisot sistēmu;) par to, kā ūdens dzesē?anas iekārtu lietotājs- iesācējs nebiju iedomājies. Pēc atgaiso?anas viss strādā ok. Sistēma tika piepildīta ar svaigu speciālo dzesē?anas ?ķidrumu un uzmontēta atpakaļ uz videokartes. Viss strādā korekti un kartes temperatūras ir atgriezu?ās iepriek?ējās robe?ās.

Secinājumi, pārdomas

Vai tie?ām Thermaltake būs noskopojušies un ielējuši savā izstrādājumā nekvalitatīvu šķidrumu? Nu nezinu, bet jebkurā gadījumā uzskatu, ka Tidewater ir ļoti labs produkts un ar prieku to lieto?u arī turpmāk, kā arī ceru, ka jaunais dzesēšanas šķidrums no Thermaltake būs kvalitatīvāks nekā standarta Tidewater iepildītais.

PS. Adminiem- kāpēc kropļojas S burti?

eermaniitis
07-31-07, 14:07
epaa - pastaasti luudzams kautko siikaak par taam aljgjeem - jeb pareizaak par iemesliem kaapeec taas paraadiijaas:
1) vai sisteemaa leeji uudeni pats, jeb bija nosleegtaa sisteema kad pirki?
- ja leeji pats kaa un ko
- vai sisiteema bija jauna jeb lietota
2) vai sisteemai darbiibas laikaa klaat tika saules stari/gaisma/whatever?
3) vai sisteemai (uudenim) klaat tika gaiss taas darbiibas laikaa jeb pie salikshanas?

tiiri merkantiilas intereses - es 1/2 gadu atpakalj pats saleeju zalmana reseratoraa destileetu uudeni - vot nevaru saprast - skatiities kas iekshaa vai labaak nevajag ;-)

///MM
07-31-07, 16:20
epaa - pastaasti luudzams kautko siikaak par taam aljgjeem - jeb pareizaak par iemesliem kaapeec taas paraadiijaas:
3) vai sisteemai (uudenim) klaat tika gaiss taas darbiibas laikaa jeb pie salikshanas?

tiiri merkantiilas intereses - es 1/2 gadu atpakalj pats saleeju zalmana reseratoraa destileetu uudeni - vot nevaru saprast - skatiities kas iekshaa vai labaak nevajag ;-)
1) pirku to cooleri itkaa jaunu ieksh ebay.com. Principaa peec visaam aareejaam paziimeem vinjsh tieshaam bija jauns un nelietots.
2) saules gaisma itkaa netika klaat, jo tas cooleris staaveeja ieksh PC iesprausts PCI slotos
3) gaiss netika klaat, citaadi jau buutu bijushas kaut kaadas nopluudes.
Nu principaa es pats biju diezgan shokaa, jo neko tur klaat nebiju ne leejis ne dariijis. Tieshaam jociigi. Bet nu es Tavaa vietaa paskatiitos gan kas tur tanii Tavaa dzesee daraas iekshaa, varbuut tiiri profilakses peec. Un turklaat iesaku ieliet iipashu dzeseeshanas skjidrumu, kas paredzeets uudens dzeseem. To jauno skjidrumu prieks sevis nopirku ieksh EET, tur bija gan gatavs skjidruks no Thermaltake, gana arii kaut kaaadi koncentrati un speciali pretalgju liidzeklji. Taakaa iesaku tomeer pacheckot kas un kaa ar to uudens dzesi ir.

bornbad
07-31-07, 20:59

He, he... reseratorinnam gaiss tiek labi klaat pa caumurinnu radiatora vaakaa. Iesaku taa saturu paccekot ik pa laikam. No personiigaas pieredzes! ;)

eermaniitis
08-01-07, 09:13
tipa nav jau taa ka uz pashteci viss aizlaists - resim ir taas pluusmas aatruma meeriitaajs - nu ja uz jamaa neaug tad zhach arii citur diezvai buus kas vairaak ;-)

bet taa lai pus gadaa aizaugtu kaa /cenzec/ - tas nav normaali - tev caur e-bai uudeni buus no kraana pieskjiebushi labveelji

///MM
08-01-07, 09:38
tipa nav jau taa ka uz pashteci viss aizlaists - resim ir taas pluusmas aatruma meeriitaajs - nu ja uz jamaa neaug tad zhach arii citur diezvai buus kas vairaak ;-)

bet taa lai pus gadaa aizaugtu kaa paziedeejushai padauzai - tas nav normaali - tev caur e-bai uudeni buus no kraana pieskjiebushi labveelji

Nu iespeejams buus tur kaut ko pieleejshi:) Vieniigais prieks kam taas rupjiibas tik maajiigaa publiskaa telpaa kaa eoz.lv ?;)

Instigater
08-01-07, 09:39
Es jau nu buutu leejis tosola/uudens maisiijumu, tajaa aljgjes tochna neaug. Vareeetu arii ziemaa darbinaat bez bazjaam sapleest uudensblokus un trubas.

eermaniitis
08-01-07, 09:43
nu atvainojos - tad bij domaac kaa figuraals saliidzinaajums nevis apvainojums .... es vienk shokaa par taadaam nejauciibaam ...

pats no kjiimijas fakja 2x destileetu uudeni njeemu caur paziishanos - tajaa sakot nekaadu jonu neir - tik tas kas uz trauka sieninjaam palicies