View Full Version : jautājums par audio sinusoīdu
es te pirms svētkiem pašmācību ceļā nolēmu tjūnēt savu elektrisko ģitāru.
cik esmu viņu slēdzis pie nopietnas skaņu aparatūras, kaut kā nerodās pārliecība, ka ģitāra skan tikpat forši kā onkuļiem koncertos uz skatuves. par cik vēl nesen no ģitāras noplēsu uzlīmi "made in china", izlēmu labaratoriski sev pierādīt, ka gitārai nepieciešami hardware uzlabojumi.
pirmā lieta, pie kā ķēros klāt, ir kaņas noņēmēju testēšana. Izmantoju softisko oscilogrāfu (http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en) kas datus pieņem no laptopa skaņu kartes un plānoju iziet cauri visām ķēdēm, lai secinātu kur visvairāk trokšņi rodās. vienu kanālu pielodējot pie skaņas noņēmēja un otru turpat pie masas, un, notrinkšķinot stīgu, dabūju kaut ko šādu:
http://content21-foto.inbox.lv/albums149321200/moonburn/trash/scope2.jpg
jautājums: vai tai sinusoīdai nebija jābūt perfekti gludai un vienādai uz abām pusēm, kas, manā gadījumā, liecina ka skaņu noņēmēji ir sūdīgi? jeb tas ir laptopa skaņu kartes, vadu, kādu citu ķēdes posmu radīts kropļojums un nevar šādi pat aptuveni noteikt skaņas noņēmēju kvalitāti?
Nopietna skaņu aparatūra jau vēl by default nenozīmē mega skaņu. Kombis vai kabinets jāpieregulē, pedāļus jājēdz lietot utml... Bet nu gan jau kko pielabot var. :)
Instigater
12-23-10, 22:35
Nu bet tacu viss ir pareizi, jo normala sinusoida skan ka pretigs pikstiens, nevis gitara.
Nopietna skaņu aparatūra jau vēl by default nenozīmē mega skaņu. Kombis vai kabinets jāpieregulē, pedāļus jājēdz lietot utml... Bet nu gan jau kko pielabot var. :)
nu vot grūti aprakstīt to fīlingu, bet sajūta tada, ka spēlējot ģitāru tā skaņa "peld". tas tā, itkā zustu kontrole pār to kas nāks ārā pa tumbām kad uzbliezīsi kādu akordu - nu tā kā bija pirmajās reizēs kad apguvu pašus ģitāras pamatus :)
bet tas ko tagad mēģinu izdarīt, ir saprast kāds ir patreizējais ģitāras stāvoklis un kādi pasākumi jāveic lai to uzlabotu (kaut gan neesmu pārliecināts, vai pēc tam maz manīšu kādu atšķirību skanējumā, bet vismaz beidzot likšos ar šito visu mierā :) )
Nu bet tacu viss ir pareizi, jo normala sinusoida skan ka pretigs pikstiens, nevis gitara.
man līdz šim likās, ka nostieptas stīgas svārstība rada vienmērīgu sinusoīdu. ķip "tīra skaņa" ko pēc tam talāk aktīvi kropļo.
Instigater
12-23-10, 22:42
Peldosa skana tik maza laika intervala, kadu grafika ieliki, nav detektejama. Es gan nezinu neko par elektriskajam gitaram, bet tikpat labi skana var peldet, ja korpuss deformejas no pieskarieniem.
Katzenjammer
12-23-10, 22:42
Par cik tad noplēsi?
Par sinusoīdu to grūti nosaukt.
Kad netrinkšķini, tad vismaz nav nekāda signāla?
Frekvence ir tuva 100Hz, labāk būtu izvēlēties kādu smalkāku stīgu.
Katzenjammer, par 170Ls kopā ar kombi un visādiem pribambasiem :)
kad netrinkšķinu, tad knapi var manīt, ka kaut kas viļņojās.
un smalkākai stīgai efekts ir ļoti līdzīgs, tikai mazāka svārstību amplitūda.
Tā kā tādās lietās orientējos vairāk, kā PC, tad varu teikt šādi :
Pirmā un pati galvenā lieta ir koks, no kura ģitāra taisīta. Ļoti liels pluss ir neck-trough korpuss, nevis skrūvētais grifs.
Kāpēc koks? Tāpēc, ka stīgu instrumenti ar laiku kļūst tikai labāki, nevis otrādāk, respektīvi jo ilgtermiņa ieguldījums ir tieši kokā, nevis elektronikā. Elektroniku Tu vari nomainīt jebkurā laikā, kas arī nemaksā tik dārgi, cik koks un korpusa + grifa roku darbs.
Tālāk iesaku palasīt internetā atšķirību starp pasīvajiem un aktīvajiem skaņu noņēmējiem..
Arī es savu ģitāru ( Ibanez RG 7321BK ) grasos upgradot uz EMG 707 skaņas noņēmējiem, jo stock ar tiem vienkārši nevar salīdzināt, tas ir kā diena pret nakti.
par neck-trough korpusu domāšu tad kad domāšu par jaunu ģitāru.
un nemaz nezināju, ka ir arī aktīvie skaņas noņēmēji. noteikti izpētīšu šito lietu.
apskatīju EMG skaņas noņēmēju cenas. tādu verķi uzliekot mana ģitāras vērtība dubultotos :)
EDIT : Īsā tekstā sakot, mans garais ververējums skan tā - low un mid end ģitārām mainīt skaņas noņēmējus vienmēr ir ieteicams, vai tas atmaksājas konkrētajai ģitārai ( skaņas noņēmēju cena/ ģitāras build quality ), tas Tev jāspriež pašam!
P.S. Aktīvi spēlējot ģitāru, stīgas ieteicams mainīt reizi mēnesī, ko es arī vienmēr esmu darījis! Tas viennozīmīgi ļoti ietekmē skaņu!
Un runājot par pedāļiem - mans personīgais pedal board :
Ivis, kas ir tas fuel tank?
Tas Fuel Tank un Power Plant ir barošana pedāļiem 220v > 9v un attiecīgi 8as un 5cas izejas
skaņas noņēmējs tavai gičai ir sūds. spolēm groziņi staigā, vot i skaņa peld. Nopērc firmas skaņas noņēmēju problēmu nebūs.
p.s runājot par oscilogrammu, tur arī sīnusam nav jābūt, un līmeņiem abās polaitātēs netik. Esi ko dzirdējis par interferenci? - Tā ir aritmētiska signālu summa un dabā nekas nav simetrisks, it sevišķi gičas vibrējoša stīga savā konstrukcijā. T.k. tur daudzmaz viss ir pareizss, pauguri rodās kad stīga mehāniski nospriegojās un dempferējās atpakaļ...
p.s. kas attiecās uz koncertu onkuļu skaņu, tad pirmkārt tur ir kvalitatīva tehnika un arī skaņuoperators izdara savu darbu lai tu varētu baudīt skanējumu nevis kakafoniju.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.