PDA

View Full Version : kāds ir darbojies ar FPGA mikrenēm ?

Epis
07-21-06, 12:18
Kāds Latvijā ir darbojies ar Altera vai xilinx FPGA mikrenēm?

Jautāju tādēļ kad es pats gribu padarboties ar Altera cyclone II serijas mikreni EP2C35F484C8 un atdūros pret FBGA 484 (BGA iepakojumu) (Vaig PCB taisīt 4 līmeņa ) un tā kā visi FPGA development bordi maksā reālas naudas summas (ap 1000$ un viss lētākais 400$) tad labāk es par to naudu pats PCB mēģināšu pasūtīt un dabūt virsū to mikreni.
Gribēju zināt vai te kādam ir pieredze ar to BGA iepakojumu lodēšanu?
Esu lasījis netā kad var pats mājās elektrocepeškrāsnī mazajā cepināt virsū pie 210 C, bet garantijas nekādas nav kad viss labi uzlodēsies!
Te Latvijā esu atradis vienu firmu kas Var uzlodēt mikreni bet cena liela sākot no 400 eiro (iekārtas uzstādīšanas izmaksas)

Tākā esu iesācējs elektronikā (1gads) tad kāds padoms būtu ļoti noderīgs.
un šeit ir mans uzīmētais 2 līmeņa PCB priekš EP2C20F256C8 mikrenes
676
ja kautkas nav pareizi tad rakstat (šitas ir mans pirmais normālais PCB zīmējums) un tagat es taisu Zīmējumu priekš 484 pin FBGA iepakojuma 4 līmeņiem un tad domāšu kuru labāk taisīt šito vai otru!

Instigater
07-21-06, 12:55
Mobilo telefonu meistari to vien tik dara, kaa FBGA un taa atvasinaajumus lodee, iesaku aiziet pie shameejiem, domaaju, ka pa 5Ls jebkursh tev vinju uzlodees.

ventolin
07-21-06, 13:19
Paziņa nesa laptopu labot. Tā pati pieeja - uzkarsē čipu un miers. Vienīgais, ja čipā gadīsies gaisa burbulis, tad r.i.p. Bet, nu, tur background situācija cita - portaks praktiski ir miris, un, ja nomirs galīgi, liela skāde nebūs. Savukārt, ja nenomirs, tad var skriet pa sienām un gavilēt :]

Epis
07-22-06, 11:03
Paldies par ieteikumu! Kad pienāks laiks lodēt virsū būs jāpaintresējās par tiem telefonu meistariem un ja neko neatradīšu tad kā alternatīva laikam būs cepeškrāsns :) .
Netā esu atradis tādus SMD lodējamos komplektus priekš cepeškrāsnīm viņi tur uz Plates uzliek tādu kā plastmasas gabalu (indikātors ka ir salodējies viss) kurš pie 210 C izkūst un saveļas lodē un protams kad gabals izkusis tad jāver krāsnij durvis vaļā un viss gatavs kāds nezin vai šeit LV var tādu plastmasu dabūt kurš pie 200-210 C kūst ??
ja tāds būtu tad lodēsana vairs nebūtu problēma :) un tad atliktu Pārbaude vai ir salodējies un to vēl būs jāmeklē.

Kuuminsh
07-22-06, 12:00
Epis
Varu ieteikt parunat ar Drunk_Lizard

Proxis
07-22-06, 12:17
www.mobilais.lv

Tur dzekiem ir visaadi gudrie aparaati un domaajams, Tev arii paliidzees :)

Epis
07-23-06, 11:19
šeit ir mans jaunais PCB (vēl nav pabeigts) zīmējums priekš FBGA 484 iepakojuma platei ir 4 līmeņi un šito kad pabeigšu tad domāju tādu PCB pasūtīt lai uztaisa. (kautkur)
678
un tur virsū vēl mēgināšu iespiest voltige regulātoru un speciālo palaišanas (Boot) flash atmiņu.

jonixins
07-23-06, 20:57
par šāda līmeņa elektroniku neko daudz nejēdzu, tapēc jautāšu īsi: Kas tev tur top un ko viņš darīs....??

drunk_lizard
07-23-06, 22:16
vari parunaaties ar mani....
:D

Epis
07-24-06, 12:13
Top development bords priekš Altera cyclone II FPGA mikrenes precīzāk uz plates varēs lodēt šādus modeļus EP2C20F484; EP2C35F484; EP2C50F484.
Man tādu devopment bordu vaig priekš mācīšanās un mērķis ir uzraksīt kodu priekš savas paštaisītās CNC iekārtas motoru sinhronizēšanas un citu visādu navarotu ielikšanas kā limit switch temperturas, spiediena sensori (bet tas viss vēlāk).
Un FPGA mikrenes izvēlējos tieši tādēļ kad šeit nav ierobežojumi kas ir parastajiem microcontrolieriem kā ATMEL, PIC. Pirmstam darbojos un rakstīju motoru sinhronizēšanas kodu priekš mega128 mikrenes. Kods simulātorā iet bet mikrenē neiet (nestrādā Input capture interupt vectors, kāpēc es to nezinu) un ar tādu vienu megu var knapi 2 motorus vadīt bet man vaig 4 soļu un 2 AC un tad sanāk kad vajadzētu vairākas mikrenes un tā viena mikrene nemaz tik lēta nav 7-8Ls un savrīgs ir darbības ātrums un FPGA mikrenes šeit ļoti apsteidz parastās jo var lielāko koda daļu izveidot kā loģiku (piemēram Quadraturā encodera signāla dekodēšana) un es esu atradis piemēru kur uz stratix serijas mikrenes ir uztaisīta 3asu frēzes motoru draiveris un controlielis vienā mikrenē (servo motori ar encoderiem) man būs soļu motori ar encoderiem.
Lētākā adapterplate preikš šīs ep2c35f484 mikrenes maksā 400$ un pa tādu naudu es varu pats uztaisīt un pasūtīt 40 adapter plates un pārējās notirgot :)
man to mikreni vaig un es dabūšu savu development bordu, jo ar mikrocontrolieliem es vairs negribū čakarēties !
es uzskatu kad šīs FPGA mikrenes ir nākotnes tehnoloģija (dēļ savām iespējām)

Un Lasot jaunākās ziņas Par FPGA mikrenēm (Altera lapā presses sadaļā) un citur secinājums tāds kad šīs FPGA mikrenes izkonkurēs nākotnē DSP mikrenes un tagat jau pamazām tie kas darbojās ar DSP mikrenēm pāriet uz FPGA jo Foga cenas ir kruitušās un viens DSP 32 bitu procesors izmaksā lētāk ielikts FPGA mikrenē nekā DSP mikrenē Piemēram viens Nios II procesors aizņem 1800Le (logiskie elementi) un manai mikrenei būs 35 000 LE un tad sanāk kad es tur varēšu izvietot 17 procesorus (teorētiski ) pa 40$ (Šitas ir piemērs jo pagaidām es nēsu skatījies cik īstanībā tur ietilpst procesoru bet vairāk pa 10 noteikti varētu ieprogrammēt) un es domāju kad tas ir lētāk nekā pirkt 10-17 DSP mikrenes kas varēs izdarīt tik pat cik viena FPGA un vēl viena laba priekšrocība ir tāda kad programma var pārvērst uzrakstītu kodu c++, kas veic kādu darbību un patērē 100 pūlkstens ciklus, par loģiku kura dara to pašu bet līdz 35 reizēm ātrāk tad sanāk kad koda izpilde aizņems 3 pulkstens ciklus :) es domāju kad šīs ir ļoti lielas priekšrocības :)
tākā dzeki sākat pāriet uz FPGA mikrenēm !!

Šitas ir mans tāds viedoklis par FPGA mikreņu nākotni.

HX_unbanned
07-24-06, 12:52
Šis būs spams, bet teikšu atklāti:
Tu manā izpratnē esi monstrs. Vienkārši totās un pilnīgs RESPECT Tev.
Audz lielāks un gudrāks! :D ;)

Epis
07-26-06, 21:05
šeit ir gandrīz pabeigts PCB un sarkanais līmenis ir pārsvarā ir GND un VCC. Pagaidām nav skaidrības vai GND un VCC vadu platums būs pietiekams jo nios forumā http://www.niosforum.com/ dzeki saka kad vaig atsevišķu limeni GND un VCC tad sanāks 6 līmeņu PCB b;us jātaisa ja šitas variants nederēs.
693

drunk_lizard
07-26-06, 21:08
sesju leijeru pcb tu tuvaakajaa apkaartnee nepasuutiisi....
4 leijerus normaali izgatavo leisjos "Telga"
pie mums pat nesapnjo.....
ps. uz aci uzmetot vcc un gnd ir apmierinjosji...

Epis
07-27-06, 08:19
Pēdējā PCB dizianā tās zemes un VCC galīgi neder! BET
Man ir jauna ideja tur Nios Forumā Džeks teica kad vaigot 14 līmeņu PCB kā minimums un viņš savādāk neredz normāli darbojošos plati bez trokšņiem!

a layerstack for the f484 could be
gnd
1v2
gnd
3v3
gnd
s1
s2
gnd
s3
s4
gnd
s5
bot

kā redzams tad tur ir 5 GND līmeņi un 2 VCC (Core un I/O) es apstījos tad ķīnā PCBCART.COM lai uztaisītu 10 līmeņu PCB jau jāmaksā 420$ + par katru plati (cena atkarīga no apjoma un laukuma) un tā kā tas jau ir nenormāli dārgi tad es visu nakti štukoju, un vakar skatījos citus PCB dizainus, un vienā dizainā SENDERO Evaluation Kit no microtronix (895$) kur izmantoja ep2C35F672 FPGA mikreni bija tikai VIENS GND līmenis un 2 VCC līmeņi un tur bij tai firmai aprakstā rakstis kad viņiem ir jaunākās tehnoloģijas risinājumi izmantoti tad es sāku štukot kā viņi to panāca izmantojot tiaki 8 līmeņus un atbilde apvienojot GND līmeņus ar Signāla līmeņiem (Visu tukšo signāla līmeni pārvērst par GND ) Laigan viņi šo apvienošanu nebīj darījuši !
Un apvienošanas mehānismu es esu jau izdomājis vajadzēs katrā signāla līmenī atstāt 4 ziejas no mikrenes centra priekš GND ziedojot 3 signāla līnijas katrā pusē kopā -12 signāli katrā limenī un šīs signāla līnijas varēs izvilkt nākamajā PCB līmenī un tā 7 līmeņu dizinā man būs 5 GND līmeņi 2 VCC līmeņi un 7 signāla līmeņi (jo pāris vadus VCC limenī arī vares izvilkt ja vaidzēs :)
un šāda 7 līmēnu plate ķīnā varētu izmaksāt apmēram tā 250$ + PCB cena x daudzums + PVN un ceļš.
un tur nios forumā tas dzeks rekomendēja 1.5V 12A barošanu mikrenes centram izklausās baigi daudz!
Sākšu strādat pie sava jaunā optimizēti sabalancētā PCB dizaina :)

Epis
07-30-06, 18:59
Vēlreiz apstījos mikreņu cenas un iznāk kad bīju sajaucis un mikrene kurai zīmēju PCB maksā nevis 42$ bet 92$ nu tas i pārāk dārgi un tā 6 līmēnu Plate, kuru jau līdz pusei esu no jauna pārzīmējis, arī izmaksās dārgi. Tagat kad esu ieguvis pieredzi PCB GND lauku veidošanā izveidošu 4 līmēņ mazu platīti priekš lētākas mikrenes ep2c20 (40$) un uz plates ies vēl švakāka ep2c8 (20$) un pavisam švakā ep2c5 (15$).
Un kad sākšu darboties tad arī redzēšu cik lielas ietilpības mikreni vaig un ja'gadījumā vaidzēs vairāk tad man jau būs pa pusei gatavs PCB zīmējums :)
Kad uzzīmēšu tad ielikšu 4 līmeņu bildes!

Epis
08-02-06, 13:58
Nupat savilku visus vadus 4 līmeņa PCB priekš mazās ep2c20f256 mkrenes vēl tikai jāizdomā, kur likt barošanu un Flash atmiņu un tad būs gatavs PCB zīmējums
735

Epis
08-02-06, 14:19
Un šeit var redzēt katru līmeni atsevišķi
GND + Signali (Top layers kur Lodēsies FPGA mikrene virsū)
739
VCC Internal + signal (inner 1layers)
736
GND + signal layer (inner 2 layer)
737
VCC IO +GND +VCC INT (botomm layer (apakšējais layers kur būs vieta mazajiem capacitātoriem)
738
tagat atliek vēl bišķi optimizēt pielabot.
šitas pagaidām ir labākais ko Jebkad esu uzzīmējis :)

malacis
08-08-06, 02:42
Man patiess prieks par jaunajiem censoņiem, taču daži ierosinājumi nāk prātā:

1) ja lieto EP2C20, tad labāk ņem PQFP-240 korpusu. Tam nav izvadu zem korpusa un plati var izveidot pat 2-slāņu

2) man jau kaut kā liekas, ka "Evaluation Kit" tomēr ir izdevīgāk, nekā pašam veidot plati

3) varbūt papriekšu izveido savu dizainu un palaid simulāciju uz Alteras softa (man liekas, ka bezmaksas versija piedāvā simulāciju). Tad redzēsi, vai Tavs izplānotais process tur maz ievietosies. Un neprognozē tik drīzu DSP galu, jo "kas der visam, neder nekam". Precīzāk - Alteras mikroshēmā izvietots DSP nevar maksāt lētāk, jo mikroshēmas cenu nosaka izmantotais sīlīcija kristāla laukums, bet FPGA ir ļoti daudz nelietderīgi izmantotas platības. Es kā ideālu redzu DSP+FPGA.

Epis
08-08-06, 14:38
Un neprognozē tik drīzu DSP galu, jo "kas der visam, neder nekam". Precīzāk - Alteras mikroshēmā izvietots DSP nevar maksāt lētāk, jo mikroshēmas cenu nosaka izmantotais sīlīcija kristāla laukums, bet FPGA ir ļoti daudz nelietderīgi izmantotas platības. Es kā ideālu redzu DSP+FPGA.

Šeit es tev nepiekrītu, jo ir jau aprēķinājuši kad DSP procesors izmaksā lētāk ielikts FPGA nekā DSP mikrenē!! Tā bija teikts vinā raktā un ja tā padomā tad pliks Nios II 32 bit procesora kodols aizņem mazāk par 800 LE un 1000Le FPGA maksā 0.6$ (pie lieliem apjomiem >250000 un pie maziem (man izmaksās) 1000le ap 2.5$ ) tātad sanāk kad Nios II procesora kodols maksā tikai 0.64$ (vai kā man 2.5$)
Tātad secinājums viens procesora kodols iekš FPGA ir lētāks
Un šito ep2c20 mikreni ar PQFP 240 iepakojumu nopirkt nevaru digikey.com tur ir tikai FBGA 256 un FBGA 484 iepakojumi un mazākā EP2C8 kurai būtu PQFP iepakojums ir pa mazu un viņai ir mazāk PLL (2) un CLK iejas 8,
bet ep2c20 ir 4PLL un 16 CLK iejas (16 dažādi pulkseteņi var tikt pieslēgti :) un 8 I/O bankas bet mazajai tikai 4 bankas un katai bankai var uzstādīt savu Voltu līmeni tākā baigi daudz navarotu šīm FPGA salīdzinot ar parastiem DSP.

Ir tā ja mācās tad jāmācās programmēt visprogresībvākās mikrenes kā FPGA un varbūt nākotnē arī FPOA mikrenes, jo tur arī baigais potenciāls ! un mācoties FPGA es arī iemācīšos vairākus DSP procesorus iekš FPGA programmēt tākā tur viss ir universāla mācīsānās platforma !!

Un ir tā kad es negribu Rakstīt programmu ja man nav, kur kodu ielādēt un pārbaudīt (Quartus programmu jau esu izpētījis un paraugiem cauri izbraucis tākā lieta ir skaidra, kas tur notiek un kādas iespējas).

Un tagat beidzot atradu Labu un galvenais piejamu,nopērkamu DC-DC sep down switching regulatoru ar slēgšanās frekvenci līdz 2.5 Mhz iejas strāvu no 3v-20v un 2 izejām katrai var savu V līmeni uzsta'dīt un līdz 2A. + izmantošu POL (power-off-load) tehnoloģiju savā jaunajā plates dizainā.

Pa tiem development bordiem dārgajiem (1000$) ir tā kad lielākā daļa no viņiem nevar iziet EMI testus priekš tā EMI standarta, to rakstīja vienā frumā dzeks kas pats testēja tos developmentbordus un es gribu lai man būtu zems trokšņu līmenis :) un stabili strādātu.

Un es tagat taisīšu PCB tieši priekš šitā ep2c20f256 modeļa nevis kā agrāk kad domāju taisīt tādu PCB kurš derētu arī mazākām mikrenēm kā ep2c8,ep2c5 jo šitām mikrenēm ir pārāk daudz atšķirīgu vadu un daudz I/O līnijas paliks neizmantotas un cietīs arī strāvas padeve tādēļ esu nolēmis taisīt tikai priekš šī lielā modeļa PCB.
Jo tālak eju jo sarežģitāk paliek :), bet tā vai tā arī priekš DSP mikrenēm vaig taisīt samērā sarežģitu PCB lai būtu zems trokšņu limenis un stabila darbība.!

Epis
08-08-06, 15:20
šet ir mani pirmie reālie eksperimenti ar mikrenēm pirms 9 mēnešiem pirmais ir PIC 16F628 programmētājs ar mikreni blakus un uz maket plates apakšā ir AVR programmētājs priekš megas 128. Tas piC strādāja baigi sūdīgi un tad izdomāju uz megu128 pāriet un tur būs arī nākošā bilde jau nopietnāka elektronika :D
798
Un šeit mana mega128 QFP mazajā iepakojumā un mans lētais variants (cerēju kad šādi man viss čotka strādās bet !!)
797
un šitā mega 128 ar 16Mhz (max) oscilātoru un strādāja ļoti nestabili (novēroju visādu mistisku uzvedību kodu un pārsvarā tika novēroti kautkādi gļuki vienīgo reizi kad sanāca bij kad laidu no kompja Paralēlā porta soļa (PWM) signālu un kodam bij uzdevums viņu sņemt un uzreiz bez apstrādes laizt ārā un tad es pieslēdzu pie izejas soļu motoru draiveri un man groezās motors bet ar kautkādu aizķeršanos un gļukiem un kad atkārtoti mēģināju vairs nekas nesanāca (tikai vienu reizi sanāca ) un laikam tādēļ kad vadi švaki pielodēti un kontakti nestabili + slikti sazemēts (to nevar nosaukt par sazemējumu)
un tā arī nonācu pie secinājuma kad bez PCB nekas labs nevar sanākt !

Epis
08-08-06, 15:28
Seit megas128 plates otra puse var redzēt veselu vadu mudžekli pilnīgs haos !
799

Epis
08-12-06, 10:51
Jauns pavērsiens manā FPGA lietā vakar pārskatīju citau firmu Fpga mikrenes un uzmanību pievērsa ACTEL Fusion serijas FPGA mikrenes ar flash atmiņu, ADC 12bit converteu, MOSFET draiveriem,un analogām iejām un izejām no -12v līdz +12v, + iekšējais oscilātors RC līdz 100Mhz un var pielikt ārējo oscilātoru un tur ir vēl vesala čupa ar navarotiem kā Caunteris ko var izmantot priekš Watch dog taimera utt. Šitādu navaročino mikreni es vēl nešu rezdējis viņa pārspēj VIsas PIC Flash mikrenes pēc savām analogajām perifērijām es tagat Lasu data sheetu un jo tālāk lasu jo vairāk brīnos kur tik daudz var sabāzt uz vienas mikrenes ! un tas protams ir daudz lētāk jo nevaidzēs papildus ADC pārveidotājus, Flash atmiņu (priekš loģikas ielādēšanas), un citus analogos komponentus kā mosfet draiveri vārdsakot īsts sapnis priekš iesācēja kā es !!
Tagat laikam var teikt KAS VAR BŪT LABĀKS PAR ŠO ''Fusion FPGA''!! :)

malacis
08-12-06, 12:44
...ACTEL Fusion serijas FPGA mikrenes ar analogām iejām un izejām no -12v līdz +12v...
Mikrene laba, jau sapriecājos, jo pats lietoju diskrētos DAC čipus, diemžēl nevienu analogo izeju -12..+12V neatradu :(

Kuuminsh
08-12-06, 12:59
Epis
Kuraa gadaa plaano palaist piloteejamo rakjeti ar pasazhieriem uz Marsu ? :D

krishxxx
08-12-06, 18:30
Damn, veciit, lasu un saprotu ka neko nespaortu. Bet tapatas interesanti palasiit.

1 teikuma bez seshvardiem - kas tas buus tev, deizva delj? :D

Epis
08-12-06, 22:26
Šitā ir pirmā miksēto signālu (analogo un digitālo) FPGA mikrene pasaulē (it's the first mixed-signal FPGA)
Reku Labs raksts no FPGA žurnāla par šito fusion monstu kas der vissam
http://www.fpgajournal.com/articles_2006/20060307_fusion.htm

Ar tiem 12v ir tā kad var laist iekšā tos 12V un mikrene pate pārveido tos 12 vai-12V vai ciktur par sev vaidzīgu voltu līmeni un ar izeju tur datasheetā ir apraksts kā pareizi slēgt bipolāros tranzisotrus pie mikrenes vaig vienu pull-up rezistoru vārdsakot es tagat palasīju PREsi un nesen šitā mikrene FRanzijas mikreņu žurnāla rīkotajā FPGA mikreņu salīdzināšanā (kura viss labākā) ieguva pirmo vietu apsteidzot milžus ALTER un Xilinx mikrenes lai atrastu rakstus iejat google atsēgvārds Fusion fpga un lasat ! šitā mikrene reāli der periekš robotiem un motoru kontrolles kas man tieši vaidzīgs :) būs laikam jāperk development bords pa 220Ls +atvešana
Un cik lasīju tad programmai vaidzētu būt arī afigenai un jau gataviem IP (intelecutal propperty) kodoliem, tākā iespējams kad nevaidzēs nemaz veidot, Loģikas paņems sagrūdīs iekšā perifērīju kodolus (cik vaig un rakstīs kodu) priekš ARM7 procesora kodola :)
Var teikt kad šitā mikrene mani būs izgālubusi jo nenormāli samazina izmaksas paskataties paši piemērs tā ALTERAS Cyclone II FPGA, kuru gribēju taisīt maksā 42$ +Flash atmiņa (speciālā priekš palaisānas)16$ un tur nekā cita vairs nav viss pāre'jais jāliek no ārpuses klāt, vārdsakot šitas viss kopā jau maksā normāli, nemaz nerunājot par PCB uz kura visu vaig izvietot un šeit situāciju izglābj Fusion mikrene, kur viss jau ir iebūvēts iekšā :D.
Vienīgā problēma ir mikrenes nopirkšana jo digikey online shopā un citos globālajos veikalos viņas netirgo būs jamēģina no izplatītājiem un kā zināms parsti šie stulbie izplatītāji atsaka privēt personām :(, bet ja mikrene kļūs ļoti populāra piemāram kā PIC mikrenes tad viņas varēs nopirkt vissur !!

Cloudkeeper
08-19-06, 10:19
Klau vai tu ar Jetiju nesadarbojies? Kopā varētu bliezt labus stanokus

Epis
08-19-06, 11:46
Dzīvajā es pazistu tikai vienu Elektroniķi (Olafu Bāliņu) un vairāk arī nevienu nepazīstu, jo starp draugiem neviena nav kam intresētu elektronika,mehānika,programmēšana,un fizika(magnēti).

Man ir jaunumi Es bišķi ViRTUĀLI paeksperementēju un pierādijās Patiesība, ko biju Lasījis internetā par enerģiju, ko var dabūt no magnētiem (enerģija pa velti), kad no magnētiem var iegūt enerģiju (magnētiskais elektroģenerātors). Uzmodelēju magnētiskos spēkus uz programmas MagNet un tad spēka vektorus ieliku FEA Nastran 4D progā un dabūju animāciju kā viņi kustās + uzrāviena un ātruma grafiku varat apskatītes foto (printscreen) no VIRTUĀLĀ eskperimenta.
EJat Fizmat.lv forums.- dabas zinātnes- fizika- Topiks Vai mangēts ir elektroģenerātors?? pašaš beigās!
Un šitā fiska apgāž populāro enerģijas nezūdamības likumu kas skaidro kad enerģiju tā pat vien iegūt nevar nu es esu kompī pierādijis kad VAR :rolleyes:

Jetijs
08-19-06, 12:22
Lai iecapturētu video no tava eksperimenta vari izmantot progu fraps. Izklausās interesanti :)

Instigater
08-19-06, 14:16
kompii modeleetais nav nekaads pieraadiijums, uztaisi pats savu reaalu eksperimentu un tad saac spriedeleet par fizikas pamatlikumu apgaazshanu.

arno
08-19-06, 17:19
......
Tagat laikam var teikt KAS VAR BŪT LABĀKS PAR ŠO ''Fusion FPGA''!! :) Protams, ka ir daudzas ļoti labas lietas, konkurence dzen progresu uz priekšu. ...Bet... kad vēl krietnu laiku atpakaļ ņēmos drusciņ ar šitām lietām, galvenā problēma bija nopirkt reālas mikrenes, jo praktiski neviens izplatītājs tā reāli mazāk par iepakojumu (plastikas konteineru) nepiedāvā. Protams - no dažiem varēja "izdīkt" kaut kādas samples, it sevišķi- ja no tā izplatītāja vēl viss kas tiek pirkts lielākos kvantumos. Bet parasti tas bija tas, kas palicis pāri no kaut kā, nevis tas, ko reāli vajadzēja.
Nopirkt vienu vai divas fpga mikrenes protams var, bet parasti kur tā piedāvā, bija pieejams pārsavarā diezgan aizvēsturisks shit par ārprātīgām cenām. Nu kaut vai Elfa, piemēram. Tā kā reāli tomēr ir jārēķinās ar to, ko var dabūt, nevis ar to, ko žurnāliņos izlasi.

Otrā lieta - manuprāt ir diezgan muļķīgi mētāties starp dažādām platformām, dažādiem ražotājiem. Kāpēc? Tāpēc, ka katrai firmai tomēr ir diezgan specifiska arhitektūra, kamēr to apgūsti, iemācies ar visiem konkrētajiem developmenta tūļiem strādāt, piešaujies - paiet diezgan ievērojams laiks.
Piemēram - ja paver vaļā kādu drusku nopietnāku aparātu, nu kaut vai vidēja lieluma telefona centrāli. Tur visas fpga shēmas ir no viena ražotāja, cita lielāka, cita mazāka, bet viena. Nekad neesmu redzējis, ka būtu ALTERA miksēts ar XILINX vai vēl ko. Protams - par PAL'iem nerunāju, tie visur maisās pa vidu ;) Vienkārši - konkrētajā izstrādātāju kantorī ir 1-3 projektētāji, kas labi piešāvušies uz konkrētās firmas produkciju, un viņiem pat prātā nenāk "pāriet citā ticībā", kaut arī tur būtu visādas labas lietas, ar kurām arī varētu šo to uztaisīt skaistāk, vienkāršāk, lētāk.
Man pašam pagāja kāds pusgads, kamēr kaut kas sāka izdoties ar XILINX shēmām, kaut gan pirms tam biju ņēmies ar PAL'iem diezgan daudz. Un man galīgi nebija nekādas vēlēšanās pamēģināt ALTERA, varbūt kādu Teksasas Instrumentu nopirkt ;)
Treškārt - developmenta tūļi. Priekš mazajām fpga vēl šo to varēja dabūt par brīvu, bet priekš lielajām viss uzreiz sanāca drausmīgi dārgs. Varbūt tagad kaut kas būtiski mainījies, tomēr neticu, sen neesmu ar tām lietām ņēmies.
p.s. Lielākie korpusi, ar kuriem esmu ņēmies bija PQFP100, tos priekš developmenta lodēju ar visparastāko lodāmuru. Ar BGA korpusiem neesmu strādājis, tā kā neko palīdzēt nevarēšu.

Epis
08-19-06, 22:10
Arno tavā tekstā ir daudz taisnības tāda tā dzīve ir ! tādēļ es tagat piesardzīgi pētu ko? kas? kā? lai tad kad sākšu tā īsti mācīties programmēt tās FPGA mikrenes kuras izvēlēšos būtu pietiekami funkcionālas, Labas un ar perspektīvu nākotnē, lai nebūt situācija kad kautko nevar izdarīt!

Tā ir ar tām mikrenēm kad tās labākās dabūt grūti un es tagat visiem ACTEL distribūtoriem eiropas epastus sasūtīju, redzēs vai kāds pārdos man pāris mikrenītes, Vai starter kitu kur ir normāla Fusion AFS600 mikrene.
Laigan ir ļoti daduz mikrenes kuras var mierīgi dabūt mazos apjomos no lielajiem ONline veikali kā digikey.com un MOUSER.com un vēl bij pāris gignati viņi tirgo visiem un bez minimāliem apjomiem, bet tieši šī firma ACTEl nav pārstāvēta :( bet ALTERA, un XilinX ir un tur var dabūt gandrīz visas viņu FPGA mikrēnes (jebkuros daudzumos).

Un par savu virtuālo eksperimentu es domāju kad tie rezultāti ir ar precizitāti līdz 90% jo programmas ir radījuši cilvēki kas no fizkas kautko saprot un jašīs programmas rādītu sviestu tad neviens viņas neizmantotu es neredzu iemeslu kādēļ tas nav iespējams ja pat kompis parāda kad viss notiek un citi cilvēki taču arī ir uztaisīšui un par to runā un es tikai apskatījos ir tā vai nav izmantojot jaudīgus simulātorus. Un RE ka iR :rolleyes:

DeadlyShooter
08-22-06, 11:13
Epis, te ar viena kompaanija radiijusi bezmaksas energjiju, http://news.yahoo.com/s/afp/20060818/bs_afp/irelandscienceenergy

Epis
08-22-06, 14:19
Es jau to brīnumu apskatījos un man liekas tur tie dzeki blefo viņi nav parādījuši savu ierīci (neviens nav neko redzējis !! un viņi nesaka uz kādiem principiem tas viņu aparāts darbojas.
Bet es esu savu teoriju pierādijis uz MagNEt programmas, kura aprēķina šos magnētiskos laukus un spēkus pēc visiem magnētiskajiem likumiem un formulām tākā es saku "tur kautkas ir" ja neticat man! novelkat magnētisko programmu un uzmodelējat paši savu modeli redzēsat ka man taisnība!
Šitie virtuālie simulātori maksā nenormālu naudu no 5 000$-50 000$ un es domāju kad tik dārga programma nemelo!

Tagat par FPGA. šodien beidzot tiku pie Libero IDE programmas tagat man lejuplādējas šī proga. :)
Apstijos piejamos IP-(Core) kodolus, tur ir vesela galerija ar gatavām perīfērijām man pašam viss noderīgākā ir CorePWM kodols (1000 elementu),lai varētu ģenerēt PWM signālus un viens kodols var ģenerēt līdz 8 dažādiem PWM singāliem :) ja es tikšu pie AFS600 (13 800 elementu) mikrenes tad varēšu teorētiski izveidot 13 CorePWM kodolus un ģenerēt 104 PWM signālus ar tik signāliem var teorētiski vadīt 13 soļu motoru tranzistorus (katram 8 tranzistori) nu pasakiet vai ir uz pasaules kāda ne FPGA mikrene kurai būtu tik daudz PWM perifēriju :cool:

Epis
08-22-06, 14:28
Un ko jūs domājat par ARM7 32 bit processoru un 8051 8 bit proci?
Šitai Fusion mikrenei ir IP kodoli šiem procesoriem un protams viņi ir uzlaboti (ātrāk strādā iekš FPGA) Cik paspēju izlasīt par ARM7 kodolu tad tas ir ļoti populārs (10 lielās mikreņu firmas ražo ARM7 standarta procesorus) tākā vaidzētu būt daudz IDE programmā, un kodu paraugu (lai vieglak iemācītes un apgūt procesoru) .
Vārdsakot plānoju mācītes darboties ar tiem IP kodoliem un pašu Loģisko programmēšanu, tikai galīgās nepieciešamības gadījumā, jo reāli es varu iztikt bez loģikas programmēsānas HDL valodā, jo IP kodolos jau visas loģikas ir gatavas :) tākā atliek apgūt libero programmu un ARM7 procesoru un pāris IP perifēriju kodolus kā CorePWM!

Epis
08-25-06, 15:54
Atradu labu (krievu valodā) Fpga forumu http://electronix.ru/forum/index.php?showforum=15
cau turieni sazinājos ar Actel krievijas pārstāvi kas varētu man palīdzēt un varbut beidzot dabūšu savu Fusion Development bordu :cool: un ja paveiksies tad arī pāris mikrenes (mikrenes man dabūt ir galvenais, bet ja mikreņu nav tad development bords arī derēs)

arno
08-25-06, 20:39
Vai tu viņam neaizmirsi paprasīt, cik viņš par to boardu grib? ;) - es arī šitādā veidā vienreiz gandrīz izgāzos kā veca sēta :mad: - sāku jau bīdīt lietas par vienu XILINX devboardu, pēc mana novērtējuma - "nu kas tur liels, viena paliela mikrene virsū, pāris cd ar softiņu, kādos 500$ jau iekļausies..." - pēcāk izrādījās, ka viņi par to grib kaut kur starp 7000...8000 $, precīzi vairs neatceros. Protams - tas priekš manis bija galīgi garām.

Epis
08-25-06, 22:36
Tas development borda komplekts maksā 354$ (amērikā) un eiropas izplatītājam vienam onlineshopā (azzurri.com) cena bij 220 Ls +atvešana 29Eiro (pa eiropu) vienīgais kad viņi neatbild uz manu epastu (varbūt viņiem atvaļinājums) un itkā pasūtīt onlinā, bet es parasti pirms katko sūtu gribu lai tur otrā galā kāds apstiprina kad viss kārtībā (papildus Drošība nenāk par sliktu)
Šitas Fusion development bords ir ļoti lēts salīdzinot ar tiem ko piedāvā ALtera un Xilinx vēl nenormāli lēts development bords ir lattice tikai 175$ ar mikreni kas līdzvērtīga cyclone II ep2c20F484.(attiecīgais cyclone bords maksā 1000$

un tagat redzēs ko krievu izplatītāji varēs piedāvāt man jau liekās kad sanāks vairāk jo viņi ved no amērikas uz krievīju samaksā PVN nodokli un tad es vedu no turienes uz LV un atkal virsū PVN sanāk 2X jāmaksā PVN bet ja pērku no eiropas tad PVN otreiz vairs nav jāmaksā :) bet tad redzēs kā sanāks (pagaidām ir divi varianti kā tikt pie development borda)

palasīju krievu Fpga forumu un nedaudz iekomentēju diskusījā, kas labāks Altera vai xilinx protams es teicu kad actel taga sanāk viss izdevīgākās cenas ziņā, bet ātruma ziņā protams altera un xilinx ir soli priekšā, bet viņiem nav flash fpga un nekādu perifēriju, kā parastajiem mikrokontrolieriem un lai alteras vai xilinx mikrene varētu izdarīt tik pat cik viena fusion mikrene vaidzētu iztērēt 2-3 reizes vairāk naudas (uz perifērijām un PCB) nekā izmantojot vienu fusion tākā kopējās sistēmas lētuma ziņā Fusion ir The best!
Maximāla integritāte samazina nenormāli izmaksas :) (lai gan fusion mikrene noteikti, būs dārgāka nekā altera bet kopumā cena vienalga ir ievērojami zemāka).
Šodien dabūju jau licenzi libero IDE programmai un rīt sākšu pētīt kas tur ir!

Epis
08-29-06, 11:24
šeit pāris izgriezumi (bildes) no Actel.com Fusion Wite paper Pdf. kur aprakstītas mikrnes īpašības un šeit varat redzēt cik jaudīga ir šī mikrene īsts zvērs!! :cool:
947

Epis
09-06-06, 11:48
Atnāca šonedēļ no viena ACTEL izplatītāja mikreņu cena un par 1 Fusion mikreni jāmaksā 100$ un minimālais pasūtijuma apjoms 23 gabalas (pirms tam sākumā minim. bij 120gab.) varat parēķināt paši kad kopā sanāk 2300$ :mad:
Protams kad man tik daudz naudas nav biju cerējis kad tā mikrene maksās ap 40-50$ bet 100$ tas to nav vērts.

Tagat par JAUNO IDEJU es tā domāju vakar un skatījos to Cyclone EP2C8Q208 par 20.3$ un viņai vaig Configurācijas Flash atmiņu Digikeyā par 16.2$ var nopirkt speciālo EPCS16 16Mb bet šitaī cyclone II fpga vaig 2Mb atmiņas priekš loģikas ierakstīšanas (jo loģika mikrenē pazūd kad slēdz viņu ārā) un es tā domāju cik tad man ATMEL mega128 sanāk tā Flash atmiņa un tur ir 128 baiti =128*8=1M bits tas ir par maz! apstījos ATMEL mājaslapā un tur ir jaudīgāks modelis ATmega2560 ar 2Mbitiem Flash atmiņas un šitas modelis ir ar perifērījām bagātāks viņam ir 12PWM moduļi 4 16B taimeri (atmega128 tikai 6PWM un 2 16B taimeri) un šitā ATmega2560 maksā 17.9$ tākā sanāk izdevīgāk nopirkt šito mikreni nekā speciālo FLASH par 16.25$,
Un tad es atcerējos kad ATMELim taču bij arī jaudīgākas mikrenes!
un pirms 7mēnešiem kad meklēju kautko jaudīgāku bij vienas AT91SAM7 ar ARM7TDMI 32bit RISC proci, bet toreiz viņas nevarēja nopirkt (un ATmega2560 arīn nebīj piejams) bet tagat digikeyā viņas ir un AT91SAM7X256 vai AT91SAM7XC256(atšķirās, kad šitam ir AES and Triple-DES hardware encryption) par 14.4 $ (lētāk nekā ATmega2560) un viņai protams arī ir Flash 2Mbiti un pie perifērijām var minēt:
USB 2.0 Full Speed Device Port, Ethernet MAC 10/100 base T, CAN 2.0A and 2.0B compliant Controller, USARTs, SPI, SSC, TWI and an 8-channel 10-bit ADC + vēl citi bonusi kā interēts DC-DC pārveidotājs priekš Core 1.8V strāvas pārveidotjot 3.3V par 1.8v un protams visas IO līnijas darbojās uz 3.3V un var arī laist iekšā 5V.
1017
un itkā programmātoru var pats uzlodēt un viss k vaig ir pielikt klāt USB vai RS232 un pieslēgt mikreni pie kompja un tad ar programmu SAM-BA var mikreni itkā ieprogrammēt (ISP programmātors)
tagat doma ir lai sanāktu lētāk izmantot Cyclone II EP2C8Q208 ar AT91SAM7XC256 un kopā sanāks reāli jaudīga sistēma par zemāku cenu nekā visi ieprikšējie mani varianti!
Vienīgais ir jāizdomā ko visu kopā saslēgt!! un tad PCB.
Varat apskatīties šitas ATMEL AT91SAM7X procis ir 2006 Ultimate Product Winner kategorijā Processor/Memory ATMEL ARM7
http://www.eetimes-ace.com/winners.htm
links uz pašu rakstu http://www.eeproductcenter.com/micro/brief/showArticle.jhtml?articleID=170000252.
Nu ko domājat par šito ARM7 proci?
Es domāju kad ir tīsi labs + ir vēl atbalsta forums http://www.at91.com/ , kas priekš manis ir ļoti svarīgi lai būtu kāds atbalsts no zinošiem speicālistiem ja kautkas mācoties neizdodas vai erorus rāda.

Kuuminsh
09-06-06, 14:55
Man ir jaunumi Es bišķi ViRTUĀLI paeksperementēju un pierādijās Patiesība, ko biju Lasījis internetā par enerģiju, ko var dabūt no magnētiem (enerģija pa velti), kad no magnētiem var iegūt enerģiju (magnētiskais elektroģenerātors). Uzmodelēju magnētiskos spēkus uz programmas MagNet un tad spēka vektorus ieliku FEA Nastran 4D progā un dabūju animāciju kā viņi kustās + uzrāviena un ātruma grafiku varat apskatītes foto (printscreen) no VIRTUĀLĀ eskperimenta.
EJat Fizmat.lv forums.- dabas zinātnes- fizika- Topiks Vai mangēts ir elektroģenerātors?? pašaš beigās!
Un šitā fiska apgāž populāro enerģijas nezūdamības likumu kas skaidro kad enerģiju tā pat vien iegūt nevar nu es esu kompī pierādijis kad VAR :rolleyes:

Peedeejais posts 19.08.2006 11:18
Un animaacijas kaa nav taa nav :)
Kaa Tev tur beidzas pasaakums?
Ja vajag vietu AVI failam.. nav probleemu.. atmet man vinju uz email gints AT vestule.lv

Epis
09-06-06, 17:58
nu šeit ir Apgraizītais minī vidaks 279 kb (no 4.5Mb orgināla)
1019

Vardsakot tur vidakā var redzēt kā man kompis ieraustās, Pievēršiet uzmanību apakšā uz tiem diviem grafikiem viens ir paātrinājuma (var redzēt kad paātrinājums ir pozītīvs visu laik izņemot beigās un tas bišķi nobremzē kustību bet iegūtasi ātrums vienalga ir ievērības cienīgs, un otrs ātruma grafiks (kas rāda cik ātri kustās tas magnēts)
šeit printscreen lai varat tuvāk apskatīt
1021

man ar to programmu FPRAPS ieraksta video nekas nesanāca tākā ir tikai filmētais ar fotoaparātu 320x240 zema izšķirtspēja.

Atradu olimex.com tur viņiem ir ARM7 lēti development bordi no 30$ ar JTAG lētu programmētāju pa 19$, lai gan to var pats uzlodēt.
Pastījos citu firmu ARM7TDMI procesoru piedāvājumus in intresnats bij TI TMS470R1Bxxx serija un tur intresants HET taimeru modulis (High End Timer) un labi tas kad ir daudz flash atmiņas lielākai versījai pat 6Mbiti. laigan salīdzinot ar ATMEL AT91SAM7XC256 tad viņam ir ethernet 10/100 draiveris un citi navaroti, Labi tas kad var dabūt programmu par velti un programmētāju arī par velti un internetā jau paspēju atrast kodu piemērus visādus tākā priekš mācīšnās litretūras ir papillo (protams tikai angļu valodā)

Jo kā parasti LValodā nekā nav! ( un tas man nepatīk kad Latviešu valodā nekā par mikrenēm nav ! sanāk ja es nemācētu angļu valodu tam man būtu liegta iespēja mācītes un apgūt šīs augstās tehnoloģijas!)

arno
09-07-06, 01:02
Atnāca šonedēļ no viena ACTEL izplatītāja mikreņu cena... nu redz kā izrādījās man tomēr taisnība...gadu gaitā šīs lietas nav mainījušās (pārdošanas, mārketinga es domāju).

Es tomēr tavā vietā nopirktu kādu jau gatavu embedēto kompīti, tos var lielā skaitā apskatīt iekš http://www.linuxdevices.com/ .
Man personīgi ļoti patika šitie: http://www.embeddedarm.com/epc/prod_SBC.htm - TS7200 - kaut gan pats bišķiņ spēlējos ar soekris ražojumu. Tam verķim varēsi piekabināt klāt savu fpga mikreni, lādēt iekšā fpga konfigurāciju pēc vajadzības. Ar x86 kompatiblajiem mikrokontrolieriem manuprāt tomēr vienkāršāk, tur var kaut vai dos6.22 palaist :) un viss ir sen jau zināms un pazīstams. Protams - arm procesoram ir zināmas priekšrocības. Viss atkarīgs no tā, ko konkrēti gribi uztaisīt. Negribu tevi apbēdināt, bet skatoties uz tavu lodējumu bildītē, mani māc smagas bažas, ka nespēsi pats tikt ar visu galā, tā kā labāk jau mēģināt nopirkt kaut ko pusgatavu un apkarināt to ar nepieciešamo perifēriju.
p.s. nu vot šitais http://www.arcom.com/pc104-xscale-viper.htm -arī ir labais, tikai hvz kur viņu nopirkt.
p.p.s. - un vēl - http://www.linuxdevices.com/news/NS7466134955.html - priekš tevis tieši kā kulaks uz acs :D:D:D

Epis
09-07-06, 16:15
tie mazie FPGA moduļi ir dārgi apsties cenas:
http://www.microtronix.com/acatalog/Standard_Modules.html
tur lētākais maksā 139$ +PVN un citi izdevumi ar EP1C4 (Cyclone 1 mikrene)
Es un vēl viens dzeks domājam ņemt EP2C8 cyclone II PQ208 iepakojumā par 20.3$ un uztaisīt 2 līmeņu PCB tā lai būtu barošana 1.2V un 3.3V un kristāls un JTAG (priekš ieprgrammēšanas), un tad varēs spraust klāt ko vien grib.

Mērķis ir tikt pie patiešām lēta FPGA moduļa priekš sevis un vēl pāris cilvēkiem.
Šāds komplekts izmaksās kautkur ap 20-25Ls ar visu PCB. Domāju kad tas ir daudz lētāk nekā lētākie Fpga bordi, kas ar atvešanu uz Latviju izmaksā vairāk par 100Ls (5x dārgāk).

un tad spraudīs klāt vēl vienu PCB vai nu ar parastu 8bit mikrokontrolieri PIC vai ATMEL Atmega vai arī ARM AT91SAM7xxx un šeit ir piejami arī visādi gatavi moduļi ar mikreni virsū par zemām cenām vari apstīties http://www.olimex.com/dev/index.html
Tur ir lēts AT91SAM7S256 bords par 45$ kuru varētu tad piespraust pie FPGA plates.

Es pagaidām par šitām operētāj sistēmām neko daudz nezinu, bet papētīt papētīšu dziļāk priekš Fpga nios II procesora
un jāpalasa par to KERNEL !
nu lasot aprakstu itkā saka, kad tas spaātrina kodu rakstīšanu (laikam tapēc kad ir jau gatavi kodu bloki, ja pareizi sapratu!).

DeadmaroZ-TLOTL
09-07-06, 16:42
EPIS ja ir nopietna intrese par visu shito atrod tevalo forumaa useri antonsk un ja vinam buus labs gariigais tad atradiisiet kopiigu valodu ;-)

malacis
09-07-06, 18:43
Epis, tiešām nesaprotu, kāpēc neder viens no arno ieteiktajiem:

http://www.embeddedarm.com/epc/ts7300-spec-h.htm

uz plates ir procesors un FPGA, vesela čupa visādu IO iekārtu, ko vairāk vēlēties? Pats tādu lētāk noteikti neuztaisīsi. Elektroniku atmaksājas taisīt pašam tikai tad, ja vai nu nekas tāds vēl nav uztaisīts, vai arī tas ir sērijveida ražojums. Citādi tikai liels darbs un maza alga. Ak jā, vēl varētu būt pašizglītošanās nozīme.

Bet par to bezmaksas energoaparātu - piedod, bet kaut kā liekas, ka esi mazliet auzās iebraucis. Turklāt varēji to ielikt atsevišķā topikā a to šitas mazliet piesārņojās.

P.S. nevaru atrast to tavu pieminēto fizmatu forumu, kur viš i?

Kuuminsh
09-07-06, 20:35
malacis
part 1
http://fizmati.lv/forums/showthread.php?tid=1026

part 2
http://fizmati.lv/forums/showthread.php?tid=1033

arno
09-07-06, 20:47
.....
Šāds komplekts izmaksās kautkur ap 20-25Ls ar visu PCB.
Aizmirsti! -par 25 Ls tu labākajā gadījumā divslāņu plati bez solder maskas dabūsi uztaisīt :):):) -bet ar divslāņu plati tev var sanākt krietni vien pagrūti - ja gribēsi tur kaut kādus ātrākus signālus palaist - iespējams būs problēmas ar traucējumiem - pats nesapratīsi - no kurienes visādi mēsli nāks virsū. Arī n-tās barošanas nebūs kur likt. Pārtaisīsi plati. Atkal maksāsi par 2 filmu komplektiem, urbšanas caurumi būs citi, atkal jauni urbšanas dati, metalizācija, u.t.t. Pie tam neaizmirsti, ka kaut kādā kaktu kantorī to visu izdarīt būs pagrūti, jo lielajiem korpusiem prasās celiņus ar vismaz 8-10 mil taisīt. Kaktu kantoros "pa lēto" var uztaisīt plates ar sūdīgu metalizāciju un 12-15mil celiņiem un gala rezultātā tāda kaka vien sanāk.:mad:

Epis
09-08-06, 11:35
Nu izskatās labs tas komplekts TS-7300 SBC with 32 MB RAM $219.00 un ar atvešanu un PVN sanāks ap 160Ls (ja ved no eiropas tad PVN nav)
Gribās pašam kautko palodēt un uztaisīt (būs lielāks prieks pašam un protams pieredze) kā nekā tas ir tāds eksperiments (par nekādu rūpniecisko razošnu runa vēl neiet), un kad zīmēšu PCB (šodien iespējams jau sākšu) tad arī redzēs vai 2līmeņa vai tomēr 4līmeņa PCB (jo itkā atsevišķu Zemes līmeni un VCC līmeni obligāti vaig).
Un tam development bordam TS-700 SBC ir tik daudz navarotu, bet diez vai es viņus visus izmantošu ( būšu smaksājis naudu tāpat vien) tādēļ taisot pats laika gaitā arī noskaidrošu ko kā man vaig un nav izslēgts kad varbut vaidzēs kautko tādu kas tajā development bordā nebūs un ko tad ! (tad būs jātaisā tā vai šā pašam savs PCB).
Šitas ir labākais veids kā iemācītes kautko: ir iet grūtāko ceļu un darīt pašam visu !

Par operētāj sistēmām es te bišķi palasīju http://www.freertos.org/ Real Time Kernel un galveno ideju sapratu kad viņi visu to sistēmu balsta uz gataviem kodu blokiem kurus pēc tam vieno kopā dažādās secībās vārdsakot šitās visas funkcijas ir arī parastajāmām programmēsānas valodām kā Assembler (šito es zinu) , C un C++ (esu lasījis pamācību, bet reāli izmantojis nēsu) un utt..., Laikam atšķirība noteikti ir interfeisā un tas kad ir gatavi daudz kodu paraugi (bibloteka ar gataviem kodiem).

Teikt es varu vienu kad tas AVR kernel multitasking ģenerē daudz liekus kodus apskatījos paraugu (pašu pamatu) kur piemērā kad no vienas programmas kompis lec citā programmā (ja ir inetrupts) un tad tur tas kenel izpildīja vienu assemblerī uzrakstitu makro. kodu un tur parādijās kad programma veic daudz liekas darbības tajā piemērā viņa saglabāja visus darba reģistrus (32) pirms ielādēt nākošo programmu un tas uz ATMEL atmegas mirenes aizņemtu kādas 40 instrukcijas, un šeit veru teikt kad es rakstīju savam CNC 2motoru sinhronizēšanai assemblera kodu (kurš realitātē tā arī negāja jo atmega128 nestrādāja ICP kanāls :mad: bet protams simulātorā viss bij OK), kur ja tiek pārtraukta galvneās programmas darbība ar ārējo encodera signālu (kurš steidzami jāapstrādā) tad man nevaidzēja drukāt 40 instrukcijas es iztuku ar kādām 6 jo nebīj vajadzības visus 32 reģistrus saglabāt un apmainīt šadā situācija rodās ļoti reti kad visi reģistri jāmaina uz citām vērtibām un līdz ar to mans asembler kods strādātu kādas 10X ātrāk nekā ja es viņu būtu taisījis ar to Kernel RTOS tākā tieši šitā operētājsistēma ir laba tur kur nav svarīgs procesora reaģēsāns ātrums no ārējiem signāliem, nezinu kā citas operētāj sistēmas strādā (varbūt ir tāda kura optimizē un nemaina visus 32 darba reģistrus nēsu pagaidām pārbaudījis citas RTOS).
Tas ir mans viedoklis par tieši šo http://www.freertos.org programmu.

Kuuminsh
09-08-06, 16:11
intel/amd prochos ir
PUSHA
PUSHF
un saglabaa visus regjistrus :)
Sjila :)

P.S Stapcitu.. multitasking kernelis nav nekas briesmiigi sarezgjiits. Savlaik aiz nav ko dariit biju lasiijis un meigjinaajis CPU realmodee uztaisiit ar taimeriem. Kaa nje***.
Veelaak kad dabuuju citu graamatu tur bija aprakstinji par Protectmodi un kaa tur tiek organizeets multitaskings. Nekas briesmiigs. Vienk diezgan apjomiigs darbs.. bet ja man buutu bijis iekaariens un kaadi 2-3 meeneshi laika es buut vareejis uzcirst asmaa multitasking OS no 0.
Tiesa tas bija sen :)
Gandriiz 10 gadus back :)

Epis
09-08-06, 20:12
Es domāju priekš kam man to multitasking kernel RTOS vaig ja es varu labāku kodu assemblerī uzdrukāt kas ies 10X ātrāk nekā ja izmantoju to Kernel.
Esu lasījis ja piemēram uz Windows OS tasiītu šādu īstā laika darbību, tad tur nekas labs nesanāktu piemērs man ir CNC programma kompī un es ar OSCiloskopu izmēriju kādus motora ātruma signālus kompis laiž ārā un kā jūs doājat ko es konstatēju rezūltāts tāds: kad kompis gļukoja signālu platums nebīj vienāds (50%) un bij kropļa signāli tākā var teikt kad Windows OS netika galā ar kritisku laika aprēķinu bet šito uzdevumu var perfekti veikt viss primitīvākā 8 bit mikrene.
iespējams kad tā programma bīj sūdīgi izveidota bet ar šito ekserimentu man bīj skaidrs kad kompis šādas precīzas sistēmas vadīt nevar ar windows Xp vaig mikreni izmantot!

DeadmaroZ-TLOTL
09-08-06, 21:11
nu nu beidz nav tik traki , shanceee kompis ar w2k vada 40 motorus , kuriem grieshnaas precizitaate ir 1/10mm un loti labi tiek ar to galaa ;-) taaka varu teikt softs ir bijis herna , aizmiru piebilst ka vadiibas signaalu kur jaagriezas shi motori sanem no IP kameeraam un vadiibaa notiek caur parastu LAN

arno
09-08-06, 22:10
Nu tādu multitāskeri, kā Gints pieminēja, es uzrakstīju 1990 gadā, strādāja kā "virsbūve" uz ms-dos, neatceros vairs versiju, laikam 3.30 bija. Varēja darbināt uz 8086 procesora, kaut gan ātrāk viss skrēja uz 286 mašīnas. Tas viss apjautāja 32 modēmus, reģistrēja ~1600 analogos un digitālos signālus, tos visus rakstīja dbf failos un sūtīja operatoram ziņojumus uz ekrāna un skaņas veidā, ja kāds no signāliem izgāja ārpus noteiktajām robežām. Problēmas bija ar peldošā komata emulācijas bibliotēku, jo tā nebija reentranta, līdz ar to nācās pirkt papildus matemātisko kopocesoru (8087, 287) - kas tajā laikā bija diezgan dārga padarīšana. Nu tas tā - no vēstures, pēc tam es ieraudzīju DesqView un sapratu - ak Dievs, kāpēc gan es izgudroju velosipēdu, to taču visu varēja dabūt pusgatavu!:)

Nu bet par signālu ģenerēšanu no kompja ar win opsistēmu - protams, ka diezgan parupjus pwm signālus uzģenerēt var, viss atkarīgs no programmēšanas tehnikas. Tomēr parasti tā nekad nedara, pie lielākām frekvencēm tiešām nekas labs nesanāks. Tam visam tiek pielietotas pavisam citas metodes! Tagad ir pietiekoši daudzas motoru vadības shēmas, padod tik komandas iekšā - tipa - 10 soļus uz priekšu, 1500 - atpakaļ. Un neviens vairs pa taisno nekādas pwm izvirtības nedara.

Starp citu - visforšākais mikrokontrolieris priekš šitādām pwm lietām ir siemens sab c166, c167, nu vispār - no tās sērijas. Tiem iekšā ir vesela kaudze taimeru, kurus var savā starpā progammistiski sakabināt, vadīt ar ārējiem signāliem, u.t.t. - nu vienu vārdu sakot - taisīt visādas izvirtības. ST arī tos kontrolierus ražo, ja pareizi atceros - ST10 laikam saucās.

malacis
09-09-06, 12:38
Nē, arno, lai gan tā ir gaumes lieta, es domāju, ka visforšākais PWM aparāts ir šis:

http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/tms320f2808.html

Epis
09-09-06, 18:38
TI TMS320LFxxx ir baigi labie es kautkad ap janvāri-febrāri pasūtiju no digikey TMS320LF2406APZA un pēctam sapratu kad programmātoru pats uzlodēt es nevarēšu a lētākais maksāja pie 300$ ! Toreiz es visau firmu mikrenes izpētīju un skatījos kurām vairāk taimeri un PWM kaņaļi un šitai TMS320 ir speciāli priekš motoru kontroles ar A,B Quadratūro encodera moduli tagat stāv mājās 4 šis mikrenes kas laikam bij ap 11$ digikeyā.
Vēl ļoti labas ir RENESA firmai bet viņas vispār dabūt nekur nevar!
Ja kādam ir TMS320 programmētājs tad davai pasakat.
Un tā CNC proga kurai mērīju ar osciloskopu Soļa PWM signālu ir Kcam un tas signāls nāk no LTP1 paralēlā porta un max soļa rekvence ir 45Khz tātad kompis vairāk par 45Khz nevar pavilkt un citām CNC programmām kas komunicējās caur seriālo RS232 interfeisu nevar dabūt tos komunikācijas signālu atšifrējumus (vismaz es nēsu atradis) un tās programmas ir jāpērk a naudas (1000Ls priekš progas) man nav un es tāpat nepirktu ja būtu!

Man ir ideja pašam uztaisīt savu komunikācijas kodu veidu ;) un primitīvu programmu kas caur to RS232 ielādēs informāciju priekš motoriem Flaš atmiņā un tad vai nu mikrene vai FPGA ņems un izpildīs un moš vēl dos atpakaļ uz kompi singālus (lai pats varētu redzēt kas notiek ar programmas izpildi) Kādu mēnesi mācījos object oriented Visual C++ progu nomicrosoft (piejama par velti) skatījos parastos primitīvos piemērus un sapratu (viņi gāja DOS), bet kad tiku līdz Logu veidošanai tad nevarēju iebrukt, jo tur tās .dll biblotekas ir tik daudz kad grūti izsekot, kas kā darbojās, un katrs piemērs izmanto pilnīgi dažādas atsauces uz bibloteku funkcijām un tāpēc ir grūti izsekot un atrast likumsakarību starp tām nenormāli daudzajām funkcijām. bet nu kad iemācīšos Fpga tad vēlreiz ķeršos klāt tam Visual C++ jo gribās programmu uztaiīt ar logu interfeisu nevis tur DOS kautkādu.

Varbūt varat ieteikt kādu citu vienkāršaku programmējamo valodu kur var veidot programmu kas iet uz Windows OS ar Logiem. vai arī kādu labāku pamācibu jo tā microsoft pamācība nēbīj neko laba. Un sākumā kad sāku lasīt nesapratu daudzu vārdu nozīmi jo tulkojumi vārdnīcā neko daudz nepalīdzēja ja kautkur var Latviešu valodā kādu pamācību palasīt (internetā) tad pasakat jo angliski pilnīgi svešā sfērā ir grūti ar terminlogījas saprašanu un tad jāzīlē ko tie vārdi īsti nozīmē (daudz jau esu atkodis bet vēl ir pāris vārdi kuru nozīmi nesaprotu un līdz ar to neko uzprogrammēt nopiretnu nevar!

Epis
09-09-06, 18:52
Man vaig tādu sistēmu, kas soļu motoram salīdzinātu katru soli (un soļu signālu frekvence būtu līdz 200Khz jo ja motors iet ar mikrosoļiem 1/32 tad vienā apgriezienā ir 200*32=6400x10apgriezieni sekundē=64000soļu pie ātrunma 600apgriezieni minūtē un ja es gribešu izspiest no motoriem maximumu ar lieliem voltiem Max līdz 1500Rpm nu tad ar 200'000 soļiem sekundē pietiktu (un tad motoru pozīcijas jāsalīdzina ik pēc 5uS un piemēram ja ņemam ATmega128 mikreni ar 16Mhz tad viņai priekš sinhronizēšanas būtu tikai 80 pulkstens cikli ! un ja ir jākontrolle 5motori tad tas praktiski nav iespējams (ja pazemina sinhronizēšna precizitāti tad var kautvai 30 motorus vadīt!
un lētākais motoru sinhronizātors (controlieris) maksā 300Ls un tur nav rakstīts specifikācijās cik daudz salīdzinājumus viņš veic sekundē! tākā sanāk pirkt kaķi maisā protams dārgajiem motoru draiveriem virs 1000Ls ir visi parametri piejami un viņi ir ļoti augsti parametri (ēs arī tādus gribu :)
Var teikt kad mans mērķis ur uztaisīt šādu elektroniku (jau gads ir pagājis un šitik tālu esu ticis no 0 (pirms tam elektronikā un programmēšanā neko pilnīgi nezināju)

malacis
09-09-06, 19:04
Ja kādam ir TMS320 programmētājs tad davai pasakat.
Nu, pateicu..

Varbūt varat ieteikt kādu citu vienkāršaku programmējamo valodu kur var veidot programmu kas iet uz Windows OS ar Logiem.
Iesācējam visvieglāk varētu būt ar VisualBasic.

Kuuminsh
09-09-06, 20:09
arno
Man liidziigi.. visko tur kodeeju asmaa.. tad ieraudziju DesqView un jutos laimiigs :)
Man ar vinju pilniigi pietika :)
Tiesa neatceros kur es vinju dabuuju.. neta man nebija :)
P.S Me kodeeja uz paarneesaajamaa 386sx \m/
Jo projaam staav darba kaartiibaa.. :)
Pirms ~2viem gadiem uzbliezu asmaa prastu failu virusu.. **** symantec atpazina :D

Epis
09-10-06, 17:45
Šodien izdomājām ar Olafu kā ko taisīsim un tagat esu ticis tik tālu kad uztaisīju barošanas komponenšu Pēdu zīmējumus FreePCB progā. Visas barosānas bloka komponentes nopērkamas būs LV veikalos ORMIXā
šeit bildē viena voltu līmeņa komponenšu komplekts (vaidzēs 2vus tādus).
mēs izmantosim L5973D regulātoru 1ls visas sastāvdaļas var dabūt izņemot elektrolītsko kapacitātoru 330uF un būs jāizmanto divi 100uF un 220uF capacitātori viena vietā. Rīt ķeršos klāt pie ceļu vilkšanas. un tad kad saviļkšu ielikšu bildi novērtēšanai :)

1041
un sākumā uztaisīsim šādu vienkāršu Fpga plati un tad jau eksperimenta gaitā spraudīs klāt citas sastāvdaļas.

arno
09-10-06, 21:12
Epi, tu man uzdzen asini, - tas ir - atmiņas no jaunības, kad vēl šo to lodēju. Vispār jau labi, man arī ir radušās dažas labas idejas, kā šo to uztaisīt, nu tā vienkārši - hobijam. Vienīgi žēl - dārgs tas hobijs...:(

Epis
09-14-06, 16:54
Esu ticis šitik tālu. Lielākais čakars ir ar to kompnenšu izvēli DC-pārveidotājam (induktors capacitātors, diodes) jo šeit vietējos veikalos itkā ir pāris komponentes, bet viņas nav tk labas kā piemēram internetveikalos globālajos tur var atrast viss labāko un precīzāko detaļu un tad jādomā ko labāk ņemt un tagad atradu tādas, kas ir izmēros mazākas, jo vietas uz PCB ir ļoti maz. un lielākā komponenšu daļai būs saderība ar LV piejamām detaļām tākā varēs apmainīt ja kautkas sabojāsies vai nestrādās.
Atliek uzlikt otru barošanas bloku un savilkt JTAG un 27 mazos sazemējuma capacitātorus pašā vidu, tur ir vesela čupa ar viņiem :) .
nu čakars ir baigais PCB taisīt it sevišķi ja nav zināms kādas komonentes īsti liksi uz to PCB.
Šitas būs jau kāds 8 PCB kuru es no nules sāku vilkt, un tagat domāju kad vairs pārzīmēt toč nevaidzēs.

1115

Epis
09-15-06, 13:31
Nākošnedēļ pasūtīšu mikrenes un parēķināju kad viss: 1 Fpga mikrene +2 induktor1, 2 capacitātori 330uF , 2 diodes speciālā 3A kuras arī jāpasūta, kopā izmaksās 16Ls un tad var pieskaitīt DC regulātoru ormix pa 1Ls X2=2Ls + konektori un sīkie štrunti pa santīmiem un tad sanāk kad komponentes izmaksās ne vairāk kā 20Ls priekš šitā mana projektiņa un tad nāks PCB cena to vēl pagaidām nezinu bet ja es ar draugu sūtīsim kādas 5 plates vai vairāk tad tā cena izdalot varētu būt ap 5-10Ls pa plati (protams pie lielākiem apjomiem būtu ievērojami zemāka).
un tad es kopā iekļaujos budzetā tas i uztaisīt super lētu mācību plati no 25-30ls robežās :D
un pie tam ja kautkas sabojājās tad vietējos veikalos varēs nopirkt rezerves daļas :) izņemot pašu Fpga mikreni ( man viena būs rezervē)
un uztaisot šo plati būšu sasniedzis un realizējis vienu mērķa posmu un tad ķeršos klāt kodu drukāsānai un eksperimentiem.

Epis
09-19-06, 19:28
šodien beidzot pasūtiju komponentes un vēl pirms pasūtišanas viadzēj ievest izmaiņas.
Tagat atkal ir izmaiņas jo laiks iet un jaunas idejas parādās. Tagat izdomājam ar draugu uz PCB uzlikt ātru ( 70ns read time) 32MB atmel Flash (paralēlo) pa 3.44$, priekš konfigurācijas datu glabāšanas un priekš niosII procesora (vai vairāku procesoru) programmas glabāšanas un tākā fpga mikrene pate neieprogrammēsies tad vaidzēs vēl vienu mikreni un doma ir izmanatot atmega128 kuru saslēgs ar 32mb flaš atmiņu un kad pados strāvu tad viņa nolasīs fpga konfigurācijas datus no flaš atmiņas un caur seriālo interfeisu ieprogrammēs Fpga mikreni :) un tad protams sāks rukāt FPGA mikrene un Nios II procesors kurš tad pārņems vadību un izmantos Flaš atmiņu priekš programmas palaišanas un citu datu glabāšanai.

malacis
09-20-06, 10:45
Eh, karstgalvis..

1) nu jau shemočka sastāv no 3 daudzkāju čipiem (+divu dažādu procesoru kodēšana). Vienkāršāk nebija tas pats TI DSP + kāds vienkāršs Alteras CPLD trūkstošai loģikai?

2) es tiešām silti ieteiktu pirms reālas plates veidošanas uz FPGA bāzes izprojektēt iekšējo shēmu ar visu proci, lai redzētu, vai tas vispār tur iekšā ievietojas

3) pašam slinkums meklēt, bet vai tas NIOS procis un tā izstrādes rīki gadījienā nebija maksas pasākums?

Epis
09-21-06, 15:39
Es ieliku atbildi tajā TEValo forumā
Kāds nezin kur LV var dabūt 1Mbitu vai vairāk Seriālo flaš atmiņu (SPI,I2C) vai iet uz 5V un uz 3.3V ???
būs vēl jāpapēta pāris katalogi jo man mājās tā atmega128 iet uz 5V un slēgt kopā 34IO līnijas pie 3.3V Flaš atmiņas un FPGA mikrenes prāta darbs nebūtu (izmantojot rezistorus 5V samazināšanai uz 3.3V) tākā vaig atsevišķu atmiņu megai128 lai mazāk būtu jāchakarējās jo LV nevar atmega mikreni dabūt uz 3.3V kurai būtu iepakojums 64TQFP (ja kāds zin kur tādu nopirkt tad sakat!) es pagaidām nēsu atradis un no digikey nopirkt SPI flašu vairs nevaru jo jau pasūtiju vissu :( (vaidzēj ātrāk izdomāt šito variantu bet neko darī esu nokavējis, tā viēr ir kad izdomā vēl kautko labāku kad jau ir viss pasūtīts.)

Epis
09-22-06, 15:15
Pievienoju nupat PCB atmel 32Mb paralēlo flaš atmiņu izskatās tīri normāli :)

sanāca pie FPGA piniem pivilkt 43 vadus (20 adrešu vadi, 16datu vadi un 7statusa vadi un citi) un šitā arī domāju kad tā atmiņa paliks (es nupat jau ieraudzīju vietu kur bišķi jāpielabo), vēl atliek zemes laukumu izvietot un VCC laukumu + otru barošanu.
1206

Epis
09-23-06, 11:39
Šorīt pieķēros PCB zīmēšanai un uzliku otru barošanu + mazos kapacitātorus izvietoju un saslēdzu, tagat atliek JTAg pieslēgt un GND, VCC IO,VCC INT vadus, jeb laukumus izveidot,
Tagat jāizdomā taisīt 4līmeņa PCB vai 2 līmeņa itkā izskatās kad 2līmeņos varētu savilkt ar normāli platiem zemes un VCC vadiem! būs laikam jāuztaisa divi varianti viens 4līmēnu PCB un otrs 2līmenu un tad jāizvēlās kurš labāks :)

1212

Epis
09-26-06, 12:04
šeit bilde tam ko vaidzēs FPGA mikrenei vadīt tur ir redzams soļu motors un virs viņa uzsproausts encoderis (izjaukta veidā) un pa labi soļu mot. draiveris 4assu ar 1/8 mikrosoli un sākumā mēģinās, lai FPGA mikrene saņem signālu no enkodera salīdzina viņa griešanās atrumu un pozīciju ar motora soļa signāla ātrumu un noieto soļu skaitu un ja būs vajadzība tad FPGA mikrene piekoriģēs soļa motora ātrumu un pieliks izlaistos soļus kuri nebūs pagājišu tādējādi tiks izveidots slēgts cikls kur motora darbība tiks kontrolēta un pielabota, lai viņš izpildītu savu uzdevumu.
1227

Vikings
09-26-06, 21:34
Ho ho ho nu arī es pieslēgšos.
1. par PCB
1.1. IO līnijas nedrīkst būt otrā plates pusē impulsu barošanai, pie vājiem signāliem barošanas pārveidotāja frekvence caur plates dielektriķi kā maiņstrāva caur kondensātoru var uzlīst virsū šim signālam un sabojāt visu prieku. Tad tiešām varētu būt tā, kā te viens teica - varēsim maksāt par vēl dažiem fotošabloniem un platēm.
1.2. Mazie kondensatori barošanas ķēdēs zem mikrenes noevietoti ne līdz galam pārdomāti. Viņiem jāstāv starp barošanas pārveidotāju un mikreni pēc iespējas tuvāk mikrenei, nevis aiz mikrenes. It kā idealizētā elektriskajā shēmā atšķirības nav, bet ja ņemam vērā celiņu pretestības pareizākajā gadījumā augstfrekvences piejaukumu atfiltrēšana no līdzsprieguma komponentes būs pilnīgāka.
1.3. Vēl nepatīk tas, ka mikrenes ir katra savā plates pusē. Reāli kaitina, ja kādā iekārtā lai mērītu jāčakarējas gar abām plates pusēm. Vismaz man nav tik svarīgi lai izmēri būtu minimāli, man svarīgāk, lai būtu ērti ar plati darboties. Nav obligāti viss jāiespiež starp IO konektoriem, tur galvenai jābūt FPGA, flash var būt kreisajā pusē, barošana labajā, vai kā tamlīdzīgi. Ar to gribēju pateikt, ka vairumam plašu ir tā saucamā Component side un Soldering side un tāpat būtu jārīkojas te.
1.4. Vēl gribētos, lai celiņi nebūtu tik līkumoti, ja var izvikt taisni, lai tad labāk ir tā.
1.5. Stūros jābut stiprinājumu caurumiem 3 vai 4 mm diametrā ja nu kas.
Tagad pats arī pie PCB piestrādāšu, lai redzētu kādu apmēram es viņu domāju un tad izlemt kādu tad viņu taisīt.
Gribētos, lai citi foruma iemītnieki arī izsaka savu viedokli un ieteikumus par mūsu PCB zīmējumiem.
Ielikšu bildi ar Cyclone development boarda PCB zīmējumu, kurš izmantots vienā firmā eksperimentiem tepat Latvijā.
Un sava CPLD boarda bildi, kura PCB zīmējums aizgāja nebūtībā ar visu HDD...1235

1236

1237

Epis
09-27-06, 12:02
Viking tev tajā CPLD PCB tie mazie kapacitātori atrodās tieši zem mikrenes !! un man tur bildē ir līdzīgi tākā vienīgias viņus var vēl tuvāk piebīdīt mikrenes kājai un noorjentēt pareizāk tākā tavā bildē. un tos kapacitātorus nav iesējam uzlikt vienā pusē ar mikreni jo IO līnijas kas iet no mikrenes ir ļoti blīvas un tur vienkārši nav vietas tiem kapacitātoriem tākā viņi paliks otrā plates pusē (ja būtu 4līmeņu plate tad varētu IO vadus izvilkt 2līmeņos un varētu lodēt visu no vienas puses bet tas izmaksātu 2X dārgāk :(.
Ok pārvietošu to Flaš atmiņu labajā PCB pusē lai nav IO vadi zem mikrenes vadiem un lodētos no vienas puses.
topašu izdarīšu ar barošanas bloku pārbīdīšu viņu kreisajā pusē ārpus konektoriem un Io mikrenes vadiem un tad sanāks PCB plate būs izstiepta garumā.
un par līkajiem IO vadiem varu teikt vienu ja viņi būtu taisni tad nebūtu iespējams tik tuvu novietot conektorus (tur viss knapi saiet!) ja gribi taisnākus vadus tad viadzēs paplašināt atstarpi starp konektoriem kā minimums par 200mil (5mm) abās pusēs un kopā PCB platumā pieņemsies par 1cm kas naudas izteiksmē būs tīri normāli!

Epis
09-27-06, 15:30
Uzmetu uz fikso (apmēram 2.5h pagāja) šitādu variatnu barošana ir kreisajā pusē un Jtag ar flašu būs labajā pusē un pielaboju centra kapacitātorus tā lai uz centru būtu zemes kāja un uz ārpusi vai nu VCC vai VCC IO (kā pēc tā zīmējuma. Plates izmēri ir 10.5cm X 6cm palikusi platāka par 3.5cm
sūdīgi kad JTAG ir jāvelk pāri visam centram, pamēģināšu gar malu izvilkt (tā vaidzētu būt labāk!
1243

Epis
09-27-06, 20:57
Izdomāju nedaudz paplašināt conektoru atstarpes un līdz ar to iztaisnot FPGA IO līniju celiņus un + tagat ir normāla pieja GND vai VCC 1 PCB limenī pie fpga mikrenes. un atliku JTAG vadus atpakaļ kur pirmstam viņi stāvēja tā būs viss labāk.
šitā plate izskatās jau tīri labi.
1245

Vikings
09-27-06, 22:29
Jā, par kondensatoriem atjēdzos, kad jau biju ielicis to rakstiņu. Nu jā, tie lai stāv otrā pusē. Bet tāpat viņus var uztaisīt tā kā ir otrā platē, lai būtu pa ceļam barošanas celiņam.
JTAG gan uzliec biki tālāk no pārējiem konektoriem.
Par barošanu - uz 3,3V taču bija domāts likt LM2596, lai būtu lielāka strāva pārējai perifērijai. Vai ievēroji, ka uz otras plates komponenti barošanai ir viarākas reizes lielāki par datasheetāa uzdotajiem? Manuprāt, tam jāpiegriež vērība. Aizsūtīju meilu tās plates izstrādātājam, redzēs ko viņš par to atbildēs.
Ā un vēl - manuprāt, vajadzētu padomāt arī par ārējo RAM. EP2C8 iekšā ir ~20kB RAM, ar ko var arī nepietikt. Iekšējo var šķelt pa daļām, piemēram, video framebufferis, klaviatūras FIFO, UART FIFO un līdzīgi. Paskaties kādas iespējas ir RAMu dabūt un novietot to uz plates. Manuprāt, FLASHam blakus būtu pietiekami vietas.
Ā un vēl uz plates laikam trūkst vieta kristālam.
Kad būs kāds brīvāks brīdis, es arī parakšos un pie plates piestrādāšu.

Epis
09-28-06, 08:50
Nu es toreiz tev teicu kad šitas L5973D ir labāks, ātrāks 250Khz un ormixā maksā 1ls salīdzinot ar Lm2596 3.20Ls
Šeit no PDF izgriezums, un pārējās komponntes ko pasūtiju ir priekš šitā DC-pārbveidotāja, un tos mazos kapacitātorus zem mikrenes pa ceļam ir neiesējami novietot nesanāks caurumi ar kuriem savienot PCB līmeņus pa maz vietas starp IO ceļiem un līdz ar to sanāks tikai sliktāk
1246

Epis
09-28-06, 10:43
Es apstījos visas piejamās atmiņas un argusā normāls variants ir SM624008LLP55 SRAM LLPOW 5V 512Kx8 55ns 3.35LVL (bet vaidzēs 5V barošanu!)
un vairāk tur nekā nav ir tikai mazākas 32Kx8 arī ar 5V barošanu :(
vēlviens variants ko vreētu galīgi lēti realizēt ir mana vecā kompja operativka 256Mb viņai ir DDR SDRAM 8 Elixir N2DS25680BT-75B čipi katrs čips ir 32M x8; iepakojums 66pin- TSOP-II ; max frekvence 133Mhz ; refresh time 7,8 us (128khz) un iet uz 2.5V, tas labi jo varēs tad visas IO līnijas laist uz 2.65V un tas derēs ATMEL Flas atmiņai kurai minimālais VCC ir 2.65V
šito elixilr mikreni es tev pa velti iedošu (būs tikai jānolodē no operatīvās) jo man tā operatīvā ir beigta divas kājas nodegušas (tapēc arī neiet!)
1248
1249

Vikings
09-29-06, 17:25
Beidzot paskatījos L5973 datasheetu un atradu tomēr viņā mīnusu, par kuru iedomājos jau agrāk.
Dzesēšana.
Mazajam HSOP8 korpusiņam vienīgie dzesēšanas pievadi ir elektriskie izvadi. LM2596 TO-263 korpusam ir speciāla virsma priekš dzesēšanas. Salīdzināju arī dzesēšanas parametrus. Kas atklājās? 5973 ir tikai viena termopretestība pāreja - vide, tie ir 40C/W. 2596 tā var mainīties no 20 - 50C/W, tas tkarīgs no plates konstrukcijas. Tas nozīmē, ka labāku dzesēšanu viennozīmīgi var nodrošināt 2596. Un svarīgākais - pie līdzīgiem parametriem - Uin12V, Uout3V, Il 2A 2596 darba temperatūra (40C) ir divas reizes zemāka nekā 5973(80C). Un vēl - 2596 izvadam ir lielāks kontaktvirsas laukums ar plati. Tādēļ vairāk sliecos uz 2596. Kādēļ? Remontējot aparatūru temperatūras režīmi ir bijuši daudzu problēmu cēloņi. Piemēram, uzkarstot izvadam viņš izplešas. Atdziestot - saraujas. Ar laiku tādās vietās var veidoties aukstie lodējumi. Tātad - jo zemāka darba temperatūra, jo zemāka iespēja, ka radīsies aukstie lodējumi barošanā. Plus vēl tas, ka palielināta kontakta virsa ne tikai palielina darba strāvu, bet arī ir stingrāk savienota ar plates celiņu. Liekas nu un, ja radīsies aukstais... Bet ja viņš radīsies uz feedback izvada? Pamēģini izrēķināt izejas spriegumu, ja uz feedback būs 0V... Sanāks aptuveni ieejas spriegums, kurš nonākot izejā momentāli izbliezīs FPGA. Tādēļ es labāk piemaksātu tos 4Ls barošanai, nekā tādas problēmeles dēļ kostu pirkstos par nobeigtu FPGA, kuru pēc tam čakaris dabūt no plates nost un kur nu vēl jaunu dabūt...
Tādas manas domas.
Par RAM - jā var tās mikrenes izmentot, bet jāatceras, ka tie ir Dynamic RAM, kuri notaiktā laika posmā jārefresho, kas sarežģīs programmu, bet ar to var tikt galā.
Gribētos gan lai viss ir uz vienas barošanas, paskatīšos varbūt man arī kaut kas ir, ko varētu likt uz 3,3.
RAMus var nolodēt vairākos veidos. Var uz visām vienas puses RAMa kājām sapludināt alvu, lai visas reizē būtu atkausētas un tad pa vienai puse celt nost, var arī ar celtniecības fēnu papūst, pašas nokritīs... :)

Vikings
09-29-06, 18:56
Starp citu, Epi, kādēļ tavam RAMam izvadi nodeguši? Tad jau mikrenes arī var būt beigtas.
Man ir 32MB SDRAM 100MHz, katra mikrene pa 2KB. Mīnuss tāds, ka viņa ir 8bitīga. Mikrene saucas VG3617801CT. Ko saki par šitādu?

arno
09-29-06, 19:13
epi, nu ko tu ar tiem sprieguma pārveidotājiem ņemies? nav nauda kur likt? paņem taču kādu pussprāgušu pc mātesplati - tur var visu ko nolodēt - un tas viss pilnīgi par velti, vai arī gandrīz par velti.

Vikings
09-29-06, 19:19
Arno, ja neesi informēts - tādas eksperimentu plates paredzēts pasūtīt vismaz 5 gab, tādēl kaut kādu pagaldes detaļu sagrābstīšana te neder, kaut gan pats ja ir iespēja tā daru.

arno
09-29-06, 20:08
nu jāā - ja jau jums ir tik profesionāla pieeja - visu cieņu. Pamēģiniet pameklēt priekš developmenta tādas shēmas un tranzistorus, lai pēc tam ražojot tos sērijā, varētu nopirkt visu to par saprātīgām cenām un saprātīgos daudzumos (<10000). Kā jau rakstīju - 5-10 gabali tas ir tāds niekalbju "developments", nu tā - apmēram kā es un daudzi citi hobijisti. Lielajiem ražotājiem protams visu met pakaļ, viņiem vienkārši piesūta "samples" konteineros pa 100-1000, cik nu kurā saiet, pie tam viss tas par velti. Nabagie un mazie pērk kur nu pagadās.

Es tomēr gribētu teikt, ka mēs esam paši mazākie "hobijisti", tieši tamdēļ, ka esam vislielākajā attālumā no Ķīnas un Taivānas, tamdēļ arī vienmēr maksāsim bargu naudu par katru "sūdu" ko tajā izstrādājumā gribēsim ielikt.

Epis
09-30-06, 09:55
Atradu vienā nasa lapā FPGA mirenes PCB zīmējumu kur ir uzlabots šito kapacitātpru novietojums šeit bilde. un + vēl šorīt dabūju evaluation versiju HyperLynx 7.2 no Mentor Graphics priekš šito procesu modelēšanas un domāju apskatītes un pamodelēt šito signālu plūsmu uz progas un tutorialus viņu palasīt (noteikti kad tur būs kāda vērtīga informācija.
1265

ARNO nav nemaz tik traki tagat notiek globalizēšanās caur internetu un internetveikali kā Digikey, mouser utt. piedāvā visiem pasaulē šīs komponenstes par normālām cenām un tur izvēle ir milzīga ko nevarētu teikt par vietējiem viekaliem :(.

Viking pa lodēšanu es domāju kad uz PCB vispirms viadzēs uzlodēt to visu barosānu un pārbaudīt vai tur tie 3.3V un 1.2V nāk ārā un tikai tad FPGA mireni (tādejādi mēs ar mikrenes sabojāsānu neriskētu! un ar karstuma novadīšanu man liekas kad problēmām nevaidētu būt jo diez vai izdosies vairāk par 2.5A noslogot DC pārveidotāju.

Epis
09-30-06, 11:12
Ko tu saki par šitādu ideju (šī ir tā POL= Point of load tehnoloģija)
1266

nu mēs varētu uztaisīt paši savu šādu DC moduli uz L5973 ko piespraustu pēc iespējas tuvāk FPGA mikrnei vai pat zem viņas un tā kā barošana atradīsies attālumā 5-10mm tad nebūs nekādas blakus iedarbības uz FPGA mikreni un un jo tuvāk barosāna pie mkrenes, jo labāk un tad kapacitātoru virzienu varētu atstāt kā bij (zem mikrenes) un varam šito POL bloku taisīt katram strāvas līmenim savu (vai kopā apvienot) un kad pasūtīsim PCB tad arī pie rezies uztaisīs šitos sīkos barošanas blociņus kurus ar šitem parastajiem konektoriem (var izturēt līdz 3A) pispraustu pie FPGA plates no apakšas (un tā mums būtu noņemams barosanas bloks kuru varētu nomainīt vajadzības gadījumā uz kādu jaudīgāku :)

šeit viens POL barošanas bloks V-Infinity VPOL5A-5-SIP (5A) Digikeyā maksā no 14$ un uz augšu un slēgšanās frekvence 300khz (mūsējam būs 250Khz) tīri normāli
šeit bilde 1267
Tākā būtu labi šitādu bloku izveidot un to varētu izdarīt uz 2līmeņu PCB (un tad FpgA mikrenei arī 2līmeņu PCB un miers varētu labu parošanas padevi uztaisīt bez problēmām un galvenais neko papildus tas mums neizmaksās (jo PCB lukumu aizņems tik pat cik ja barosāna būtu kā tagat uz FPGA plates ! un ieguvums būs šo signālu zemāks trokšņu līmenis un barošana neies zem IO vadiem !
Es saku šitā būtu reāla izeja un labs kompromiss (tas LM2596 TO-263 nederēs jo pārāk zema sleģ''sanās frekvence 150Khz preikš šitām POL sistēmām tas ir ļoti maz ŗeāgēš 2X lēnāk uz jaudas izmaiņām nekā L5973 250Khz un visas komponentes jau ir nopirktas tieši tādas kādas ir vajadzīgas ja vēlāk gribēsi varēsi no ārpuses pats pielikt savu milzi LM2596 kā papildus barošanas bloku.
Es tagat skatīšos to programmu :)

Vikings
09-30-06, 11:43
Manuprāt, ja 2596 būtu nelietderīgs, Motorola viņu neizmantotu savos populārajos Canopy wireless radiolinkos, kuros stāv gan Cyclone FPGA, gan PowerPC procis + vēl tas viss ir full outdoor (visa iekārta stāv ārpus telpām). Par reakcijas laiku - tādēļ es jau teicu, ievēro, ka uz plates, kuras bildi es ielku, barošanas kondensatori un spoles ir līdz pat 10 reizēm lielāki kā datasheetaa aprakstīti. Tas arī kompensē pēkšņas patēriņa strāvas izmaiņas.
Ar ko POL atšķiras no parasta impulsu sprieguma stabilizatora?
Vai tādi moduļi ir uz vairākiem spriegumiem un cik viņi maksā?
Katrā ziņā zem mikrenes gan es neko negribu likt vai likt minimāli kā mazos kondensatorus. Lai ir Component side un Solder side. Domāju, ka mierīgi varēs tikt galā ar 2 slāņiem.
Par lodēšanu - protams, ka pirmā jāsalodē barošana. Bet es nedomāju, ka problēma būs tur, problēma var izlīst pēc ilgāka eksperimentu vai darbības laika, kad stabilizators pastāvīgi silst.

Epis
09-30-06, 16:15
šitā POL atšķirās ar to kad viņu vari novietot kautvai zem mikrenes un tad sanāk kad attālums starp mikreni un barošanu ir minimāls un tur bīj saistība ar DC barošanas attālumu no mikrenes un līdz ar to barošanas stabilitāti un faktori kas ietekmē ir vairāki (es tagat tajā programmā HyperLynx izgāju cauri 3 demo piemēriem par EMI, signal-integrity , un crosstalk vēl palika neizieti Analysis for Gigabit-per-second;Serdes based design, Stackup un independence designs un jau tagat es šo to saprotu skaidrāk un crosstalk piemērā bij tie 2 vadi uzīmēti un kā signāla plūsma par vienu vadu ietkemē otru vadu atkarībā no viņa novietojuma (attāluma,brīvās vietas starp vadiem) un + kā ietekme mainījās minot atālumu starp leyeriem mainot to biezumu (pietuvinot GND un VCC leyerus singāla līmenim.
Tajā programmā pats savus modeļus veidot nevar var tikai izmantot demo piemērus, bet ar tiem arī pietiek (iesākumam) lai izpētītu šīs mistiskās likumsakarības un galvenais redzētu rezultātus.

Vēlāk ielikšu pāris bildes (printscreen) ar grafikiem no eksperimentiem un to rezultātus, kā pamatojumu šiem efektiem.

Epis
09-30-06, 20:02
šovakar izdomāju šitādu variantu DC šeit aptuvenais detaļu izvietojums kas ie iet izmēros 6x2cm un DC izeja un spraužās ar standarta konektoriem pa malām (un tā lai būtu tuvāk mikrenes kājām.)
Ko tu viking saki šitas variants izskatās tīri labi un kad taisīs PCB tad kopējais izmērs būs tāds pats kā iepreikš 12x6 vienīgi barosānas bloku vaidzēs nogriezt no PCB (ceram kad to viņi rūpnīcā izdarīs) un pate plate paliks 10x6 izmērā :).
1268

Vikings
09-30-06, 20:46
Es vienkārši nesaprotu priekš kam platei jāgriež gabals nost, tad viņš citā vietā atkal jāsprauž klāt. Lieki spraudņi arī neko labu nenes, slikts kontats var sabojāt visu prieku. Un atkal sanāk daudz detaļas otrā plates pusē. Tad jau labāk tās pašas mikrenes likt uz plates, normāli notrasēt plati un problēmas nebūs.
Un vēl joprojām 5973 man simpatizē mazāk kā 2596 tās pašas karšanas dēļ...

Vikings
09-30-06, 22:12
Un vēl joprojām 5973 man simpatizē mazāk kā 2596 tās pašas karšanas dēļ...
OK, tagad piekrītu izmantot 5973 abām barošanām. Temperatūras starpība nebūs tik liela, kā domāju. Katras mikrenes datasheetaa aprakstīta cita t līkne. Vienai tā ir tiešā kristāla temperatūra, otrai - starpība starp vides temperatūru un kristāla temperatūru, kas ir krietni zemāka. Nebiju kārtīgi iedziļinājies, sorry.

Epis
10-01-06, 16:18
Apsties šito bildi kur attēloti viena signāla ģenerētais magnētiskais lauks un šis mangētiskais lauks ierosina strāvas plūsmu blakus ešošajos vados un PCB līmeņos. Un tur redzams kas notiek ja ir 2 līmeņu PCB ar 1leyers= signāls 2=XX, un 3 līmeņu PCB 1 =XX, 2= signāls,3= XX: XX vietā var būt jebkādi Lauki (zeme vai VCC)
1279

un šadi šie Zemes lauki Paņem uz sevīm signāla vada ierosināto magnētisko lauku un absorbē (šitas absorbēšanas leilums atkarīgs no metāla lauku attāluma) un šādi ja tiek absorbēts liels daudzums magnētiskā lauka tad blakus esošais signāla uzņem mazāk magnētisko lauku, līdz ar to veidojās mazāk trikšņu blakus esošajā līnijā protams ja vadu noliek divreiz tālāk tad lauka ietekme ir daudz mazāka. un šie vara lauki arī absorbē signāla izdalīto radiāciju (tad elektronika varēs iziet EMC standartus), kas var tiekmēt citas elektriskās ierīces.
Un tagat es sapratu kādēļ FPGA forumā man dzeks teica kad vaig taisīt 13 līmeņu PCB viņam bij 4 signāla līmeņi un 7 Zemes un 2 VCC/VCC IO. tad pēc šitās shēmas viņam visi signāla vadi bij pilnīgi izolēti viens no otra un šāda plate var iziet EMI testus bez metāla karkasa un līmeņi tika izvietoti
apmēram secībā
1 Lauks
2 Signāls
3 Lauks
4 Lauks
5 Signāls
6 Lauks
utt lauka vietā var likt vai nu VCC,VCCIO vai GND un sanāk kad katrs signāls ir pilnīgi izolēts no ārējās iedarbibas un tad no GND un VCC ir jānolīdzina šie radītie EMI trokšņi (vai jāizfiltrē)
Tiktālu es esu ticis 2 vas dienas lasot paršīto tēmu. (šodien atradu netā baigo grāmatu kas publicēta internetā saucās ''Design techniques for EMC'' )

Epis
10-01-06, 16:56
Tākā Viking zeme var atrasties zem IO līnijām un tas pat ir ieteicams jo viņa uz sevis paņems šito magne'tiskā lauka izveidoto strāvu sevī tādejādi samazinot blakus esošā signāla vada ietkmi no darbojošā signāla vada.

Par to POL tad barošanas bloks skaitās POL tipa ja viņš atrodās 12mm atālumā no mikrenes (realitātē viņš var būt arī zem mikrenes PCB plates), bet praktiski tik tuvu nevar novietot barošanas bloka shēmu tādēļ viņu liek no sāniem un šāds modulis ir taisīts uz 2līmeņu vai 4līmeņu PCB (kas ir ļoti lēts) + komponenšu izvietojums ļoti labs (viņi tur visu optimizē baigi) un šis bloks atrodoties tālāk no mikrenes PCB ir mazāk ietekmējams ar mikrenes un PCB ģenerēto magnētisko lauku, jeb radiāciju kas var DC pārveidotājā izraisīt gļukus(trokšņus). takā viņi garantē lielāku stabilitāti un pēdējais šādi izveidots DC bloks maksās letāk nekā liekot uz 6-23 līmeņu plates šo bloku (vai 4 līmēnu plates, ja POL ir 2līmeņu plate) + ietaupīts laiks un kopā tas summējās ar ekonomiju un lielāku stabilitāti :)
par to DC L5973 tad vēlviens arguments izvēloties liekas frekvences (250Khz) regulātoru vaig mazāk šīs komponentes un kā zināms tad induktors uzlādējotes ap sevi veido magnētisko lauku kas var ietekmēt visas apkārtējās komponentes un jo mazāks induktors jo labāk un mazāku platību aiņem visas komponentes (tādēļ es tev teicu kad tas 2.5Mhz SC2440 ir viss labākais :))

Vikings
10-01-06, 19:13
Tākā Viking zeme var atrasties zem IO līnijām un tas pat ir ieteicams...

Laikam atkal nebūsim sapratušies. Par zemi man nekādas pretenzijas nebija, tas būtu tikai normāli. Man nepatika tas, ka IO vadi bija pretējā pusē sprieguma pārveidotājam, kuram apkārt starojas pārveidošanas frekvence plus cauri plates dielektriķim kā kondensatoram tā frekvence pie vājiem IO signāliem var klāties viņiem virsū. Ja pārveidotājs ir nost no IO vadiem - nekādu pretenziju.

...jo viņa uz sevis paņems šito magne'tiskā lauka izveidoto strāvu sevī tādejādi samazinot blakus esošā signāla vada ietkmi no darbojošā signāla vada.

Bet nedrīkst arī pārcensties. Ja zemes/signāla celiņu kopīgais laukums būs pārāk liels, tas var sākt bojāt taisnstūra signāla formu, jo starp celiņiem rodas parazītiskā kapacitāte. Ņemot vērā, ka taisnstūra signāla spektrs sastāv no bezgalīgas rindas U(0)+U(f)+U(2*f)+U(3*f)+...+U(n*F) kur U - harmonikas amplitūda un f - pamata frekvence un harmoniku frekvences, un kondensatora pretestības atkarība no frekvences ir Xc=1/(2piFC) tad iegūstam, ka palielinotes frekvencei, lielākās taisnstūra signāla harmonikas vieglāk var nokļūt uz zemi. Tas nozīmē - lēnāk kāpjošas un krītošas taisnstūra signāla frontes, kas var radīt liekas aiztures signālos un palēnināt iekārtas darbību.

...mazāk ietekmējams ar mikrenes un PCB ģenerēto magnētisko lauku, jeb radiāciju kas var DC pārveidotājā izraisīt gļukus(trokšņus).

Bet paskaties no otras puses. Kā tu domā, kas rada lielākus izstarojumus apkārtējā vidē - dažu uA vājš datu signāls, vai 1A liels barošanas pārveidotāja signāls? Viennozīmīgi šajā gadījumā barošanas blokam ir lielāka ietekme uz apkārtējo shēmu, jo viņa starojums ir spēcīgāks par datu līniju starojumu un nevajag jaukt kopā datu daļu ar barošanas daļu, lai samazinātu tos pašus crosstalk.
Par frekvenci paskaties arī uz tādu lietu kā radioviļņi. Signāls kā radiovilnis no vada (šajā gadījumā celiņa) sāk ārā staroties no kādiem 120 kHz (ja kļūdos, pielabojiet). 150 un 250 kHz vēl būtu nekas īpašs, bet ja gribi spēcīgu 1,5MHz pārveidotāju jau obliogāti jādomā par viņa ekranizāciju, lai viņa izstarotais lauks nesāk jaukties kopā ar kādu taktsfrekvenci vai radiodaļas nesošo un nesāk taisīt kādus brīnumus, kuru cēloni pēc tam var būt grūti atrast. Manuprāt, to mēs jau izrunājām, kamēr draugos pa forumu plosījāmies.

Epis
10-02-06, 11:49
Signāls kā radiovilnis no vada (šajā gadījumā celiņa) sāk ārā staroties no kādiem 120 kHz (ja kļūdos, pielabojiet). 150 un 250 kHz vēl būtu nekas īpašs, bet ja gribi spēcīgu 1,5MHz pārveidotāju jau obliogāti jādomā par viņa ekranizāciju, lai viņa izstarotais lauks nesāk jaukties kopā ar kādu taktsfrekvenci vai radiodaļas nesošo un nesāk taisīt kādus brīnumus, kuru cēloni pēc tam var būt grūti atrast.

īstanībā tas pa rādiovilni sauc to pašu magnētisko lauku ko ģenerē pa vadu plūstošā strāva, bet noteiktā frekvences diapazonā un tākā magnētiskais lauks ļoti dinamiski samazinās apkārtējā vidē tad es domāju kad ar 1cm atstarpi varētu pietikt, bet protams var to EMI samazināt ieliekot barošanas bloku starp 2 zemes slāņiem kas būs kā vairogs kas šos magnētiskos laukus paņems uz sevīm un apslāpēs! un ja taisītu 4 līmeņu PCB tad varētu likt visu uz 1 līmeņa un barosānu laist zem IO celiņiem jo varētu šos IO ceļus atdalīt no DC- barošanas celiņiem ar 2 zemes līmņiem šādi 1 Signāls 2 zeme 3zeme 4barošana un tādejādi signāls neietekmēsies no baoršanas ģenerētā magnētiskā lauka impulsiem un protams varētu visu dizainu tad smuki saspiest zem šīem IO vadiem un vēl palasot šito litratūru vaīdzēs palielināt Conektoru skaitu priekš 138 IO līnijām un 8 citām līnijām kopā 146 vadiem vaidzēs papildus pievienot 25% GND līniju +37GND vadi un kopā tad sanāks 205 conektoru vadi (īstanībā tas gandrīz ir tik pat cik FPGA mikrenei kāju (208) labi lai būtu pāra skaitlis noapaļojam 205 uz 208 tad sanāk 4x52 (2X26) konektorus vaidzēs izvietot, un tad būsim izveidojuši normālu Return curent (atpakaļ ejošās strāvas) atgriešanās ceļu (jo piemēram kompja LTP1 portam kur ir 25 konektori ir kadas 8 zemes un pārējie vadi ir IO tātad šeit attiecība arī ir pie 32% zemes vadi pārējie IO un minimums ir 25% un mums būs virs 25% attiecība kam vaidzētu garantēt normālu pislēgumu pie citām papildus platēm.
īstanībā laikam bez 4 līmeņu PCB neiztikt un pēc litretūrā teiktā tad lētāk ir uztaisīt vairāk līmeņu PCB plati nekā pievienot EMI/RF apbsorbējošus matreālus (filtrus, metāla karkasus utt.) un protams jo mazāki plates izmēri jo lētāka viņa būs :)
būs jāpievieno SRAM atmiņa un EPCS4 konfigurācijas Flash (ja vikings varēs dabūt flašu. )
Kā tev liekas Viking ? es domāju kad 4 līmeņos varētu sanākt ļoti labai platei.

Vikings
10-02-06, 18:46
Ja liktu BGA korpusu, nekādu problēmu ar daudzslāņu plati. Bet TQFP šajā gadījumā gan tas ir par šerpu. Paskaties taču uz gatavo plati, kuru ieliku, tā ir REĀLI izmantota un viņai ir divi slāņi. Viņai arī ir impulsu pārveidotājs un IO līnijas iet zem jau filtrēta barošanas signāla, ar kuru problēmām nevajag būt. Tā kā nevajag sarežģīt plates konstrukciju, jātaisa 2slāņu un jāsūta tepat Almiko kantorī. Daudzslāņiem nepiekrītu pilnīgi un galīgi.
Tiem pašiem 150 vai 250 kHz nekādus ekrānus ap barošanu nevajadzēs. Tomēr tavai zināšanai - ir bijuši gadījumi, kad garus vadus velkot no viena vada inducējas otrā traucējumi, tā kā visi gadījumi ir jāizvērtē.
Par GND konektoru skaita palielināšanu piekrītu.
Par EPCS4 atbilde vēl nav atnākusi, kad būs - ziņošu.
Jā, RAM arī jānovieto, un kādā stūrī jānomet arī RS232 pārveidotājs (MAX3232 smd variantu var nopirkt ElkompServisā).
Tagad jau liekas, ka barošana šai platei jāpievada no āras caur kādu specializētu štekeri nevis IO konektoriem, jo viņa veidojas kā mātesplate kādai iekārtai.

Epis
10-03-06, 15:44
Labi lai iet 2 līmeņu PCB, bet tad vaidzētu padomāt par barošanas bloka uzlikšanu kā atsevišķi pielodējamu (vai piespraužamu bloku pēc POL tehnol.) jo tādejādi mēs iegūsim 4 līmeņu plati (3,4 līmenis būs barošanas bloks) un varēs zem mikrenes smuki visu izvietot un nebūs problēma ar barosānas līniju savikšanu zem mikrenes, ja taisītu kā parasti tad būtu gari šauri celiņi no PCB plates malas līdz mikrenes centram un tas man neliekās neko labs risinājums.

ja tu to EPCS4 nedabūn tad jadomā būs kā mikreni iekonfigurēt! un es domāju ņemt tantlium LOW ESR kapacitātoru to pa 2.1Ls no tevalo jo tajā Elcomp es nek atrst nevaru (tur nav detaļu sērijas numuri un ja tu atrodi RS232 transrecivera tad pasaki modeļa nummuru.

Vikings
10-03-06, 20:06
Nē, tās būs divas atsevišķas plates - smadzene un baroklis. Ja viss būtu presēts kopā, tad tā būtu 4slāņu plate.
Un tagad iedomājies tādu situāciju, ka uz augšējiem konektoriem sasprausti 76 vadi, kas iet uz draiveru, interfeisu uc blokiem un kaut kas nobrūk barošanā. Un nonāc līdz tam, ka jāpamēra barošana. Nu nerausi taču vadus ārā, ar vadiem grozīt arī neērti, kaut ko no viņiem var nolauzt. Tādas situācijas es negribu, tādēļ arī jābūt component side uz kuras ir detaļas un solder side, kur ir lodējumi un detaļas, kuras nu tiešām nevar savādāk novietot.
Tev liekas, ka ar 5mm ka tajā platē, kuras bildi ievietoju ir par maz? Un tur viss mierīgi sastumts vienā pusē.
Elkomp ir RS232 draiveris, pameklē nosaukumu MAX3232.
Par EPCS4 vienu var dabūt, bet pamēģināšu sarunāt mums katram pa vienai. Cena - apm 7Ls.

Epis
10-04-06, 09:45
Es vakar sāku jaunu plates zīmēšanu un tākā konektoru ir vairāk 208 tad vaidzēja viņus savilkt kompaktāk.
šeit zīmējumā top leyers būs VCC IO malas un VCC INT (centrs) un GND viss bottom leyers.
Man likeas kad vaidzētu pielikt vēl katram VCC papildus kapacitātoru (lai varētu paņemt lielāku frekvences diapazonu (šeit es domāju kapacitātoru ar vētību 0.2-0.1 uF un pie pašas mikrenes, lai ir kāds 0.01-0.001uF (priekš augstākas frekvences :)
Kā tev patīk mans jaunais PCB dizains (dmāju kad tīri labs konektoru izvietojums (protams vēl nav galīgi savilkts bet izskatās labāks un kompaktāks nekā iepriekšējais
1289

Epis
10-04-06, 15:34
šeit gerber faili ar zemes laukiem un VCC laukiem:
šeit līdz galam sazīmētais 1 sāns :
1299
Top layeris:
1301
Bottom slānis:
1300
izskatās jau smuki, bet es tā padomāju un vaidzēs bišķi izmainīt vadu pieslēgumus pie konektoriem, lai varētu Flash atmiņas 43 IO vadus pieslēgt un izvilkt no konektoriem (tas būs grūti!). + vēl SRAM atimiņai vadus būs jāvelk kādus 30 IO vārksakot baigi daudz IO būs jāizvelk un tad varbūt lietderīgāk būtu uztaisīt Flash un SRAM atmiņas +configurāciju un DC pārveidotāju uz atsevišķas plates ko pēc tam kopā saspraustu ar FPGA plati (2 X 2 līmeņu lētās plates) kopējais plates apjoms nemainīsies no tā! (var tikai smazināteis) un ieguvums, būs kad varēs normāl šitās mikrenes novietot.

Vikings
10-04-06, 23:20
Nu jā, šitas PCB man jau kaut cik patīk. Tomēr nesaprotu kādēļ tie poligoni pa vidu ir tik robaini, izskatās, ka viņus var uztaisīt vienmērīgākus. Bet tā jau ir piesiešanās pie sīkumiem.
DC pārveidotājam gan jābūt uz tās pašas plates uz kuras FPGA, pats teici, ka jābūt maksimāli tuvi, tad lai ir arī.
Flash un SRAM gan varētu būt uz atsevišķas plates, tam es piekrītu. Domāju, tu zini, ka Flash un SRAM adreses un datus var laist paralēli, tikai CS signālam jābūt atdalītam.

Epis
10-05-06, 18:01
tur tie konektori ir atdalīti lai varētu vairākas IO līnijas starp viņiem izvilkt top leyerī jo ja visu vilktu pa 2 līmeni tad nevarētu sazemējumu pievilkt pie dažīem conektora vadiem un tur kopā ir 8GND (izlikti starp IO, lai būtu labāk)
nu es savilkšu atlikušos Io vadus bet pats saproti kad pabeigt varēs tad kad būs zināmas visas citas komponentes (piemēram tas induktors 330uF un konfigurācija un Rs232) vārdsakot ja vareš uz 1 plates visu salikt un vadus izvilkt tad lai paliek 1 plate. ja tu nevarēs dabūt EPCS4 tad būs no digikey jāsūta Max II EPM240 kas iekonfigurēs FPGA no atmel flash atmiņas caur paralēlo :).
Man ir tāda nojauta kad tomēr viadzes vēlreiz no digikey sūtīt jo baigi grūti šeit Lv šitās komponentes dabūt.
un es tomēr gribu šito SC2440 2.5Mhz DC iemēģināt istanībā tu viņam frekvenci vari likt kauvai uz 250khz bet es gribu tos 1.5-2.5Mhz (vienkārši lai būtu virs Mhz :))

Epis
10-08-06, 12:35
Uraaa lattice ir izlaidusi pirmo Mico32 soft-core RISC processoru kas ir par velti open-source un plus šim procim nāk klāt perifērijas kā 32 bit taimeri I2C, SPI, UART IP-kodoli par kuriem arī nav jāmaksā + Eclipse-based C development tool suite for software pa velti un labums tāds kad varēs šito procesora kodolu ielikt arī iekš sitām FPGA mikrenēm jo noteikti būs tas IP-core VHDL kods piejams ko varēs iegrūst Quartusā un nokompilēt proci un pēc tam programmu ierakstīt flash atmiņā :)
es tagat domāju skatīties kas tur ir un protams man patīk kad varēšu tikt pie perifērijām bez maksas (nebūs pašam jāchamājās ar viņu izveidi)

Epis
10-21-06, 18:55
Ir pagājusi vairāk nekā nedēļa kopš pēdējā raksta un progressa Reports:
Noskaidrojās kad Vikings nevar dabūt no vietējiem EPCS4 fpga mikrnes konfigurācijas flash atmiņu un ldiz ar to esam iebraukuši auzās būs jātaisa velviens pasūtījums no digikey.
labās zinās tādas kad es jau Jetija CNC topikā ieliku par to FPGA IO karti kas maksāja ap 184$ ar spartan3 XC 3S200 fpga mikreni un viņai nāk līdzi gatavs CNC motoru sinhronizēšanas algoritms un viņi tur pārdod arī to sorce kodu Veriog vai VHDL valodā priekš xilinx spartan serijas fpga mikrenēm. istanībā šitas ir ļoti vilinoš piedavājums bet tā mikrene nav ietilpīga viņai ir apmēram 4320 Logic Cels bet šitai ko es pasūtiju Ep2c8 = virs 8000Logic Elements tākā 2x ietilpīgāka.
Vēl viens labs piedāvājums ir no Alteras kura izlaidusi development kitu par 150$ un tur virsu stāv riktīgi ietilpīga Cyclone II EP2C20F484C7N kurai ir 18,752 Le (gandrīz vai 4x vairāk nekā tai spartan XC 3S200 FPGA IO kartei).

Īstanībā šitas cyclone II development kits pa 150$ ir atbilde uz lielākā konkurenta xilinx izlaistā spartan3E dev.kita kurš maksā 149$ ar Spartan-3E (XC3S500E-4FG320C) kurai ir 10476 Logic gates tas ir 2x mazāk nekā alteras cyclone II dev.kitam tākā šeit beidzot altera ir izkonkurējusi xilinku īstanībā pēc vērstures primais, kas izlaida ļoti lētu fpga dev.kitu bija Lattice, kas maksāja 175$ (es šito gribēju pirkt) un ir jaudas ziņā līdzvērtīgs šim cyclone II kitam un Teikšu godīgi man baigi gribās nopirkt to dev.kitu (tikai 150$+ceļš un citi izdevumi =no 110-120Ls) bet nu nelaime tāda kad Alteras lielajam distributoram Digikey, tas devkits būs pārdošanā 24.novembrī un protams var rezervēt pasūtijumu jau šodien, bet jāgaida vesels mēnesis!
Tagat mums ar vikingu plāns ir pabeigt tās PCB taisīšanu un jākumā priekš eksperimentiem to konfigurācijas Flash atmiņu nemaz neizmantot (protams uz PCB būs vieta priekš viņas) un tad arī kautkad novembrī varētu pasūtīt to EPCS4 un pie reizes piesviestu to devkitu klāt :) tad būtu tā viena lodējamā plate lodējamajiem eksperimentiem (kur ir risks visu nosvilināt un dev.kit būtu kodu ielādēšanai un parbaudei ar Led gaismiņām un podziņām, kuru tur ir daudz.

Epis
10-26-06, 17:47
Nupat pabeidzu vilkt celiņus kārtējam jaunajam izvietojumam šeit bilde:
1414

Es vakar argusā apstījos tos header femail un mail konektorus un tad viņiem tur bij 50 pin un 20 pin kuriem var plato datu vadu pielkt un tad arī uztaisīju jaunu zīmējumu, lai nebūtu jāchakarējās un tākā Flash atmiņu uz šīs plates vēl neliks, tad, jebkurā gadījumā, vaidzēja lielaka skaita spraudņus, lai ar vienu lspraudni varētu pieslēgt veselu paralēlo 16bit flashatmiņu kurai ir 48 kājas :)
+ tur vēl lejā ir viena Led gaismiņa.
Šeit nav pielikta barošana un EPCS4 (to vēlāk pielikšu) + tas Jtag nav pielikts
Viking ko tu domā? tagat izskatās daudz labāk un brīvāk savilkts + spraudņus visus varēs argusā par santīmiem nopirkt :)

Vikings
10-26-06, 22:46
Nu izskatās, ka būs forši. Bet ko kopumā domāju varēšu patiekt, kad būs barošana un viss pārējais. Ā par LED gaismiņām, pieliec pa vienai uz katru barošanu. :)
Par konektoriem - Jāskatās vai Ormixā viņi gadījumā nav lētāki un kvalitatīvāki. Vienreiz, kad vairumā pirkām nepaskatījāmies un iegrābāmies ar Argusu ar tiem pašiem 2x40 male konektoriem. Bija dārgāki un nekvalitatīvāki.
Ā nē, tomēr atradu pie kā piesieties. Gribētos, lai stiprinājuma caurumi stūros ir taisnstūra formā, nevis katrs gals savādākā attālumā. Un vai konektorus tiešām nevar simetriski pa visu perimetru izvietot apkār mikrenei, savādāk sanāk trīs garas malas un viena tāda īsiņa. Tāpat uz tā mazā laukumiņa, kas palicis barošanu, kvarcu un EPCS4 neiebāzīsi...
Un vēl nav skaidrs, kādēļ mikrenei pa vidu tie poligoni tād robaini... Bet tas whatever.
Starp citu, kādēļ vēl neesi uz P-CAD pārgājis, tu taču teici, ka šitajā progā kaut kas mēdz pat saseivojot pazust. Negribas, lai iesniegtu pasūtīsānai plati ar kaut ko pazudušu...

Epis
10-29-06, 15:26
šeit ir pēdējie gerberfaili kurus izveidoju (stundu pirms uzkārās FreePCB proga un sa**** bāzes failu!) un te var redzēt visas barosanas bloka izvieotjumu un JTAGs arī savilkst +oscilātors + EPCS4 biju arī pielicis papildus rezistorus 3 gabalus zem fpga mikrenes lai viņa configurētos un JTAGs darbotos. Karoči viking apsties izvietojumu!
Tākā es tagat pāreju uz P-Cadu tad viss atkal no nulles jāsāk :(
zin kas i es esu redzējis dažām šada tipa FPGA moduļu platēm mikrene ir 45 grādos nolikta moš tagat kad jauno dizainu tiasīšu pamēģināt ar 45grādiem ko saki? man liekas kad tā varētu labāk vadus savilkt. Bilde ir apjomīga 468Kb tākā viņā var pietuvināt normāli lai apstīteos komponenšu uzrakstus.
1444

Vikings
10-29-06, 17:42
OK, ja kaut kas atvieglojas liekot 45 grādos, tad lai notiek!
Vai gadījumā izmantojot EPCS4 nebija jāizmanto vēl viens programmēšanas štekeris, kurš iet uz tiem pašiem vadiem, kur EPCS4, jo JTAG, manuprāt, programmē tikai FPGA, EPCS4 bija jāizmanto AS vai PS režīms, ja nemaldos un papildus rezistori, lai tos režīmus ieslēgtu. Paskaties sīkāk Alteras manuāļos (Manuprāt, tas bija Configuration Handbook) ir rakstīts.
Manuprāt, barošanas bloks, ja tas ir iespējams, no ciparu daļas (konkrētāk EPCS4 un ģenerators) būtu jāatdala ar platu masas celiņu, lai barokļa slēgšanās signāli neietekmētu to darbību.
Vel neskaidrība - tās detaļas pie JTAG štekera netraucēs ielodēt pašu štekeri? Man izskatās, ka viņas vajag biki tālāk.
Starp citu, cik platus celiņus tu zīmē?

Epis
10-30-06, 10:56
šeit caur gerber filu skatītāju to ceļiņu izmēri nav redzams ir tikai savienojuma līnija un IO vadu platums 0.25mm (tāds pats kā TQFP kājas platums).
Es to Jtag savienojum saslēdzu pēc tā configuration hand book parauga! un par to EPCS4 Flash progrmmātoru tad tur būs jāpaskatās jo man liekās kad caur cyclonu varēja ieprogrammēt to EPCS4.
nu ja pagriezīs pa 45grādi tad man likeas kad varēs tā izdarīt barošanu labajā pusē un Jtag +kristāls+epcs4 kreisajā.

P.s Nupat izlasīju ziņās kad LatticeMicro32 procim ir operētājsistēmas atbalsts iznācis priekš Micrium uC/OS-II RTOS (real time OS kernel) bet nu darbojās kā evaluation versija (ne komerciāliem mērķiem) īstanībā tas ir tas pats, kas izmantot Nios II proci, kas arī ir itkā zem evalution licenzes un tas nozīmē kad OS darbosies iekš FPGA un OS programma ir sasaistīta ar Latticemicro32 System IDE progas versiju 6.1 kuru es tagat jau velku :) un sanāk kad šajā paketē būs klāt OS un vēl + ir tā kad LaticeMicro32 procis izmanto WISHBONE interfeisu uz kuru iet parifēriju IP kodoli, kas arī ir par brīvu un visi opencores.org brīvie perifērīju kodoli ar WISHBONE Compliant Core zīmi ies un varēs pieslēgt pie proča :) (apmēram tas pats kas Quartus avalon switch matrix) Un izmantot OS programmas rakstīšanai lai ātrāk iet!

Epis
01-02-07, 18:54
Nu beidzot PCB zīmējums ir gatavs (tāds kuru var pasūtīt lai uztaisa)
šeit bilde: Virspuse
1908
apakša
1909

Epis
01-21-07, 18:57
Beidzot varu ielikt Bildi ar ulodētu uz plates FPGA mikreni :)
Pārējo salodēšu nākošnedēļ.

2061

Vikings
01-21-07, 20:54
Mikrene izskatās normāli pielodēta, bet vienu lielu muļķību gan tu esi izdarījis - barošanu vajadzēja pirmo lodēt kopā, lai varētu pārbaudīt kā viņa strādā. Ja nu gļukainas barošanas dēļ no ieejas 12V palaižas tur, kur jābūt 1,2 vai 3,3V?..

Epis
01-22-07, 12:50
Nevarēju nociesties lodēju to kas bij pie rokas nu tagat kad baršanas mikreni ormixā nopirku pielodēšu no sākuma 3,3V bloku (šitam vaidzētu iet jo utr visas komponentes ir pēc datasheeta pamācības) un 1,2V(minimālo) var noregulēt FeedBack pinu pieliekot pa taisno output izejai pēc induktora.
no sākuma laidīšu iekšā 5V un tad redzēs kā viņš tur darbosies pēc tammēģināšu leilākus voltur laist.
Es uz abām savējām platēm jau esu uzlodējis Fpga mikreni vienīgais paliek tava plate kur varētu iztestēt kā strādā barošāna :)

Vikings
01-22-07, 18:14
OK, šas uzlodēšu.
Bet tomēr - rēķini, ja FB ķēdē pirmais rezistors no izejas slikti pielodēts, tad pārveidotājs dod izejā to pašu, ko saņem ieejā. Tādēļ es labāk uzlodētu barošanu pirmo un pārbaudītu, jo barošanas gļuka dēļ var sačakarēties visa shēma... Vēl jo vairāk tādēļ, ka uz mūsu plates ir divi pārveidotāji.

Epis
01-24-07, 12:41
Šeit pāris bildes kā izskatās gatva plate (gandrīz gatava) plate un + bilde no mana digitālā osciloskopa kur var redzēt barošanas bloka darbību 250Khz un kā to vilni nolīdzina induktors ar kapacitātoru :) izskatās baigi labi.
Nupat atnāca EPCS16 jaaiziet vēl uz pastu pakaļ un tad būs pilnīgi visa plate salodēta.

2078

2077