PDA

View Full Version : Kaa uztureet mailserveri?

aavars
06-03-06, 00:34
Sveiki, taatad jautaajums taads..
Cik jaudiigam jaabuut shim serverim kaa viss jaakonfiguree un kaa to visu uzstaadiit? kur dabuut mailpaarluuksoftinju utt. un kas veel ir vajadziigs?

josi
06-03-06, 10:34
Uz cik lietotājiem? Kāda pieeja - POP3/IMAP4?

aavars
06-04-06, 11:36
lietotaaji patlaban ap kaadiem 50 un aug..
pieeja shkjiet ka buus pop3, bet nezinu kaada ir atshkjiriibaa starp shiim abaam pieejaam?

man vairaak interesee kaadu OS izveeleetis un tad taalaak tos maila uztureeshanas riikus? kaa uztaisiit webmai, kaadu spama filtrinju, kaadu antiviirusu, kaa vvispaar uztureet spama filtru? interesee visa informaacija detalizeeeti? cik noprotu uz mailservera var droshi arii taisiit webserveri. kaa ir ar shiem riikiem, un tad jau tur arii jaataisa ftp.. nu un kaa to visu tur var salikt? :)

Nexodus
06-04-06, 12:07
OS ieteiktu izvēlēties kādu no *nix saimes, jo zem Win ar mail ir tā pašvakāk(ja nevajag Exchange likt)...
Pats iesaku kā core OPsistēmu likt OpenBSD. Mans favorīts ir QMail + SpamAssassin + SquirelWebMail.
Webserveri vari likt. Visa drošība ir atkarīga no tā, kā tu kasti nokonfigurēsi. Galvenais ir nelaist uz āru par daudz. Kā firewall ļoti labi strādā OpenBSD iebūvētais pf(packet filter). No vīrusiem meilā var izvairīties veidojot listi ar hostiem, kas drīkst sūtīt attachmentus. Bet ja vajag no visiem, tad netā ir pieejami *nix vīrusu skaneri. Neesmu pētījis - varbūt arī spam assassin spēj atrast vīrusus. Kamdēļ tev FTP? Bet ja tiešām vajag, tad mans favorīts ir ProFTPd + (Postgre|My)SQL. Administrācijas darbus var veikt ar ssh pieeju, un ja vajag failus, tad lietot arī scp(tiesa ja scp iespēja ir atslēgta, ir jāveido saucamā "tar pipe".

Kā to visu uzlikt var ļoti viegli atrast internetā. Ja jau ir bijusi saskaršanās ar *nix OS, tad tas nebūs nekas grūts. Būs jāpalasa man pages un dokumentācija.

josi
06-04-06, 13:08
Jāpiekrīt Nexodus, vienīgi mans favorīts priekš maila ir Postfix + Postgrey + ClamAV + SpamAssassin, un tas viss zem Debian Linux. Komerciāliem mērķiem var izmantot arī InterScan antivīrusu.

aavars
06-04-06, 13:54
taaks netaa atradu shitaadu konfigu:

Red Hat linux 9 vai 8 kaada jua tur taa versija tagad ir
Samba, kjipa lai vareetu ar winNT sadarboties
MTA=exim4.x, nezinu kas ar to ir iisti domaats, bet noprotu ka firewalls..
IMAP= courier's imap server,
web server=apache, nav ne mazaakaas jausmas kaa ar taadu riikoties..
webmailam= Juusu mineetais Squirellmail
Spameriem= Spamassassin, kaads ir ar sho saskaaries?
Antivirus= ClamAV arii te jau redzeeju..
System wide adress books= openLDAP ar postgreSQL, cik saprotus shis domaats lietotaaju informaacijas uztureeshnai, lai gan es iisti nevaru izteeloties kam tas ir.. :)
email klients: Thunderbird, nu par to man daudz maz skaidrs..

Nu kaa shis konfigs? der neder? ko vareetu palabot?
Kaadu pashu serveri labaak likt?
Kas ir jaaieveero lai vinjsh buutu ljoti stabils?

josi
06-04-06, 14:04

Nē, tas ir SMTP jeb pats mailserveris, man personīgi tas kaut kā nepatīk. Bet ja tam visam ir sakarīgs instalācijas apraksts, tad jau vari mēģināt likt.

Nexodus
06-04-06, 16:26
Sambu vajag gadījumam, ja šāres/printeri jāmapo pa tīklu pāri, vai ja serverim pie tādām jāpiekļūst. citādāk lielu jēgu no sambas neredzu.

Instigater
06-04-06, 17:37
taaks netaa atradu shitaadu konfigu:

Red Hat linux 9 vai 8 kaada jua tur taa versija tagad ir
Samba, kjipa lai vareetu ar winNT sadarboties
IMAP= courier's imap server,
web server=apache, nav ne mazaakaas jausmas kaa ar taadu riikoties..
webmailam= Juusu mineetais Squirellmail
Spameriem= Spamassassin, kaads ir ar sho saskaaries?
Antivirus= ClamAV arii te jau redzeeju..
System wide adress books= openLDAP ar postgreSQL, cik saprotus shis domaats lietotaaju informaacijas uztureeshnai, lai gan es iisti nevaru izteeloties kam tas ir.. :)
email klients: Thunderbird, nu par to man daudz maz skaidrs..

Nu kaa shis konfigs? der neder? ko vareetu palabot?
Kaadu pashu serveri labaak likt?
Kas ir jaaieveero lai vinjsh buutu ljoti stabils?

Es gan teiktu, ka tikai paaris lietas ir pareizas:
1) nekaadaa gadienaa RedHat - komerciaals produkts, maksaa vismaz 199$ par to pashu, ko var izdariit ar jebkaadu citu Linux distributiivu, bet ir viens "bet" - shamo atbalsta lielaakie dzelzju razjotaaji, draiverus parasti taisa Redhatam un Susei, paareejiem Linux distributiiviem jaadziivo ar tiem, kas kernelii vai inetaa kliist.
2) neesmu straadaajis ar exim, bet tas ir meilsisteemas pamata elements, peec atsauksmeem inetaa un pasha pieredzes lietoju postfix ar konfiguraacijas parametriem no MySQL datubaazes - lasi (iespeeja operatiivi veikt izmainjas nelogojoties kastee ar SSH, tai skaitaa arii jauno lietotaaju pievienoshana, vinju meilu parametru mainja)
3) Courier IMAP un POP3 serveri ir OK ;-)
4) iesaku uzmaniigi likt apachi, ir iespeeja atstaat valjaa caurumus, caur kuriem ir potenciaala iespeeja nogaazt servu, nopietnu alternatiivu nav - taatad tev buus daudz jaamaacaas
5) Vaaverpasts bija smuks taalajaa pagaajushajaa gadu tuukstotii, muusdienu prasiibaam pilniigi nederiigs no dizaina viedoklja, pielietojams tikai kaa backup variants, lai piekljuutu pie pasta.
Pats lietoju (ar nelielaam fiichu papildinoshaam izmainjaam no savas puses):
http://www.roundcube.net/images/main_screen.jpg
PS. Tieshi taa arii webiskais pasts izskataas. Ar visiem dubultajiem un single klikshkjiem, bezmaz var sajaukt vai seedi webaa vai kaadaa aplikaacijaa.
6) Systemwide adresbook tev tochna nevajag, pie tam nopisiisies kaa mazais eziitis, kameer visu saliksi, iesaku neiespringt, ja vien tev nevajag Microsoft Exchange fiichas par 0$ cenu.

Nexodus
06-04-06, 17:40
Kādēļ apache nav alternatīvas? tinyhttpd

aavars
06-04-06, 18:39
man webserverim ieteica lietot eGroupware, vai tas ir tas pats kura dati glabaajoties PostgreeSQL.. kjipa taa
cik noprotu tam ir ljoti sarezhgjiita instalaacija..

aa un kas shis ir par webmailu?

http://foto.inbox.lv/albums/aavars/04-06-2006/webmail.jpg

Nexodus
06-04-06, 18:55
liec normālu webserveri, kas ir atzīts vispasaulē, nevis kautkādu brīnumu, kuram pat triviāla PHP atbalsta nav...
tas varētu būt horde(ja viņš tā saucās)