View Full Version : bezvadu tīkls starp divām mājām
sveiciens visiem jaunajā gadā!
jautājums tīklu speciem.ir divas priātmājas apmēram 250 m attālumā,pa vidu šoseja. vienā ierīkots lattelecom mdsl.lattelecom kabelis ir tajā šosejas pusē un šķērsot šoseju šie prasa baigo piķi. :eek: a kaimiņš ir ar mieru nošārēt to mdsl. viņa galā ir bezvadu rūteris.
jautājums - vai uzstādot otrajā mājā šo te verķi Wireless External Acess Point GWP-106VE 220V (http://www.eetriga.lv/?who=p&mod=710&product_id=36710&group_id=22&category_id=218)
pietiktu ? otrajā mājā wireless nav nepieciešams.vai arī pirmajā mājā raidīšanai vajadzētu tādu pašu ?
Ja kaimiņš var nolikt savu bezvadu rūteri redzamā logā, tad var palūgt kādu, kam ir laptops ar bezvadu karti novērtēt kāds signāls atnāk.
250m šķiet par tālu ar standarta antenām, nekas labs nesanāks. Bet nu es jau no tīkliem neko nesaprotu.
ja ir tieshaa redzamiiba tad domaaju ka nav probleemas.
vimba_zlobnaja
01-02-08, 14:54
Normālam turp/atpakaļ wifi sanāks ~300Ls. Punkts. Lētāk tikai **** sanāks.
Padomā pats kāds būs tev kaifs lietot i-netu ar pakešu zudumu >10-20%????? Un ja viņš būs vēl pie reizes lēns?
Instigater
01-02-08, 15:11
Peerc divas virziendarbiibas antenas, ieveero polarizaaciju un stellee tik augshaa, 300m nav attaalums, ja raidiitaajs ir 100mW, tad bez kokiem shamo mieriigi uztvers arii ar defaultajaam antenaam, bet stabilitaatei noteikti vajag abaas pusees pa virziendarbiibas antenaam uzmaukt, etak kaadas +18db.
Nu ar diviem taurenīšiem man bez zudumiem iet 1.2km ; un ja ir tiešā redzamība tad ar diviem aksespointiem pat ar defaultām antenām, kas skatās viena uz otru 250m dabūt nav problēma.
Instigater
01-02-08, 15:38
Kaa var defaultaas omni antenas skatiities viena uz otru?
iebaazhot vinjas konservbundzhaas un uztaisot liidz ar to virziendarbiibas? :D anyway, es arii esmu lodeejis biquadus, ar atstarotaajiem, liidz ar to palielinot signaalu, veel uzsprauzhot parabolai galaa. tur gan ir paliels chakars ar nokalibreeshanu, jaatrod ir fokaalaa plakne, bet za to rezultaats ta kaads. bet domaaju, ka autora piemineetais komplekts x2 veesi pietiks uz tiem 250m. man ar 2 biquad bez atstarotaajiem un parabolaam nets gaaja stabili uz ~30 mbps aptuveni 100m attaalumaa. ar parastajaam omni antenaam gan bija mazliet lielaaki podi, bet straadaat straadaaja.
bet domaaju, ka autora piemineetais komplekts x2 veesi pietiks uz tiem 250m. man ar 2 biquad bez atstarotaajiem un parabolaam nets gaaja stabili uz ~30 mbps aptuveni 100m attaalumaa. ar parastajaam omni antenaam gan bija mazliet lielaaki podi, bet straadaat straadaaja.
tātad tu biji domājis jau manis pieminētos AP katrā galā? viens jāslēdz klāt kaimiņa rūterim,otrs pie sava datora tīkla kartes,antenas vienu pretī otrai un viss notiek ? (tīklu arhitektūra man diezgan sveša)
redzamība tieša - pa vidu pliks lauks starp mājām.
vēl jautājums - vai tās biquad antenas var pieslēgt arī teiksim WRT54GL ?
jaa, biquadus var piesleegt, tikai dabuusi pirkt vai nu konektoru, pie kaa pielodeeties, vai arii lodeeties iekshaa pie antenas izvadiem ruuterii.
un jaa, pietiktu ar diviem taadiem komplektiem, ko tu raadiiji, pat ar atliektiem galiem, antenu vienu pretii otrai. piejugsies ar vadu vinja ruuterim un uzstaadiisi savu antenu pretii, uzliksi citu kanaalu, uzliksi kripteeshanu un viss.
un vispaar, vari ieksh eet sarunaat uzstaadiit vinjus testa noluukos, un ja shancee, tad samaksaat, to var sarunaat, kaut naudu kjiilaa atstaajot, ja neder, panjemsi citu.
nu šis manis pieminētais ārējais Multi-functional access point (PC/Client/Bridge/Repeater) - kas tas īsti ir pa zvēru ? viņš pilda arī rūtera funkcijas?
PORTU DAUDZUMS (10/100 BASE-T) ODU - 1x Ethernet RJ-45 ; IDU - 2xEthernet - kas tie tādi būtu?
Normālam turp/atpakaļ wifi sanāks ~300Ls. Punkts. Lētāk tikai **** sanāks.
Padomā pats kāds būs tev kaifs lietot i-netu ar pakešu zudumu >10-20%????? Un ja viņš būs vēl pie reizes lēns?
vimba - ko tu biji domājis - kas ietilptu tajos Ls 300 ?
vimba laikam domā 2x itādi (http://www.router.lv/product.php?product_id=24) :)
bet btw, pirms menesha uztiaisjam wireles linku ~200m attālumā 2x Linksys WAP54G (http://www.metaleks.lv/cenas/70/22183_linksys_wireless_access_point_802_11g.php?me taleks=4g3fbeiit55cgj07oc18jrdmm4) un 2x šitādi ja nemaldos AND24.PANEL.15dB (http://www.argus.lv/product_info.php?cPath=445_840_860&products_id=696&osCsid=d8e3f491d5477d374a8e399a9e45416f) un packet loss praktiski nav nekads, atrumu toreiz nemērīju...
tas viss stradaja AP - Client režīmā
tiem linksyshiem var norādit kuru antenas portu izmantot, argusā bij arī parejas, bet var jau atrast antenu ar konektoru kas der...
guncix - never man to tavu argusa linku-prasa reģistrēties. kuru antenu biji domājis?
edit- atradu : Ls 22
DeadmaroZ-TLOTL
01-03-08, 14:50
daudz par taalu.
ko tu tur atkal murgo
PS
divas pringles antenas un viss kedaa nav nekas jaapeer pa 20ls vai veel labaak 300ls
http://www.eoz.lv/forum/showthread.php?t=2539
Kaa var defaultaas omni antenas skatiities viena uz otru?
Viens aksespoints uz vienas palodzes, otrs uz otras palodzes - pie nosacījuma ka no viena loga otrs redzams, vot i sanāk tiešā redzamība, kas varbūt neskaidrs?!
P.S. Da beidzat jūs te ņemties - 250m nav attālums.....
paceļam iepriekšējo tēmu! jautājums tāds - kā jākonfigurē otrais rūteris, (Linksys wrt-54gl) tas kurš saņems netu ? kā vispār iesākt - kā var pārbaudīt vai vispār signāls pienāk ? nekad nav bijusi darīšana ar tādiem dalītiem tīkliem. varbūt varētu vismaz kādu linku vai pēc kādiem atslēgas vārdiem meklēt ? :)
Bet kāds ir pirmais routeris? Ja abi ir Linksys WRT54G, tad visvienkāršākais būtu uz abiem nokonfigurēt WDS ar 128bit WEP šifrēšanu (jaunākās firmwares itkā ļauj arī WPA, bet neesmu to pārbaudījis) un norādīt katram otra routera MAC adreses. Uz pirmā (pie MDSL) pieslēgtā router vairs neko nevajag konfigurēt, otrajam var atslēgt iebūvēto DHCP serveri un uzlikt "Router" režīmu "Gateway" vietā.
Protams, WEP parolēm, SSID un izmantotajiem kanāliem ir jābūt vienādiem.
250 metri ir vienk smieklīgs attālums. Ar diviem Linksys WRT54GL domāju ka pielnībā pietiku. Pat bez papildus antenām. Ja gribas Biki civilizētāk. Paņem tās pašas antenas ko ieliki savā linkā. (no EET) Tev vajadzēs 2 gab. Ja atmiņa neviļ viņām ir PoE un nebūs līdz ar to arī nekāda čakara ar barošanu.
... nokonfigurēt WDS ar 128bit WEP šifrēšanu (jaunākās firmwares itkā ļauj arī WPA, bet neesmu to pārbaudījis)...
shiem vajadzeetu ne to vien vareet izdariit. es ar saviem DI 524 lieku WPA-PSK, lai buutu paranojiskaaks, bet vinji atbalsta arii TKIP un AES. taa kaa tiem linksys ir jaatbalsta obligaati taadas fiichas. anyway, kaa jau mineets, tos 250m var pieveikt pat ar pringles bundzhaam, vai bikvadraatu pieliktu pie CD diska, kaa atstarotaaja. par konfigureeshanu, nokonfiguree vinjus taa, lai vinji atrodas viens otram blakus, un redz viens otru, un tad laid uz otru galu un grozi antenas, kameer saac kaut ko atrast. vieglaak jau buutu antenu noteemeet ar kaadu laptopu, kam galaa taa antena piekaarta, kas paraada signaala stiprumu, un tad juugt klaat to otru AP, bet var arii caur dibenu njemties.
paceļam vecu topiku !
gāja internets starp divām mājām gandrīz gadu . kaimiņš aizmirsa samaksāt rēķinu un LTK atslēdza netu . kad samaksāja - pieslēdza atpakaļ ,bet tagad otrā mājā vairs nevaram dabūt netu ! konfigurācija vecā - kā bija pirms tam. pirmajā mājā - linksys 54 ar oriģinālo firmware, otrajā mājā - client linksys ar DD-WRT firmware nokonfigurēts pēc šī http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Wireless_Bridge#V23_Firmware
dabūjam pieslēgties pirmajam rūterim , wireless signāls 28-35 % bet nets neiet !
kādi ieteikumi ?
vimba_zlobnaja
02-14-09, 14:29
IP adrese samainijās. Pārbaudi konfigu.
kam ip adrese?
pirmajā mājā kas šārē netu - viss iet !
neiet otrajā !
DeadmaroZ-TLOTL
02-14-09, 22:26
a tajaa pirmajaa maajaa nets ar naak no tapasha routera ?
Man pēc modema stāv svičs no kura barojas mans dators un rūteris no kura kaimiņš . Ir bijis ka rūterim pazūd nets .
problēma atrisināta ! :D
kaimiņa rūterim uzkāries wi-fi. no kabeļa šim iet un šis saka ka viss kāktībā.
pārstartējām rūteri un aizgāja.
CyberGhost
02-16-09, 12:49
Man pēc modema stāv svičs no kura barojas mans dators un rūteris no kura kaimiņš . Ir bijis ka rūterim pazūd nets .
A naher tev tas switch tur vajadzigs, liec pa tiešo modemu uz ruteri un savu PC arii slēdz pie rūtera. :)
DeadmaroZ-TLOTL
02-16-09, 12:55
LTK DSL izdala divas IP , taapeec praatiigaak ir likt Switch un tad ruteru lai karam sava aareejaa IP
bet LTK dslam ir 4 porti, no kuriem 2 toč dod adreses priekš PC
DeadmaroZ-TLOTL
02-16-09, 13:26
ir arii taadi kam ir viens ports :beee:
man laukos LTC nomainīja tāpat, domāju ka visiem nomainīja(shame on me)
vimba_zlobnaja
02-16-09, 13:42
ir arii taadi kam ir viens ports :beee:
Tieši tā. IR ar vienu portu un ir ar diviem.
A naher tev tas switch tur vajadzigs, liec pa tiešo modemu uz ruteri un savu PC arii slēdz pie rūtera. :)
Un kas notiek kad abi apmeklē rapidu ? Nemaz nerunājot par torrentiem .
LTK internets jau pasen un modems ar vienu portu .
Būšu pateicīgs par lietpratēju padomiem/komentāriem sekojoša tīkla izveidošanā, kur visi datori tiek nobaroti no LTK modēma:
http://www.eoz.lv/attachment.php?attachmentid=9181&stc=1&d=1246007630
Šobrīd mājā 2 pie PC2 atrodas Wi-Fi router, kas knapi aizvelk līdz PC5 caur visām sienām.
P.S. Uz šādu soli pamudināja tas, ka LTK nedot parasto 10 Mbps pieslēgumu juridiskai personai. Patiesība visi ISP čakarē juridiskas personas.
Nu nevajag likt ruuteri pirmajaa staavaa un briiniities ka liidz treshajam knapi knapi.
vadu nevar pa augshu tos 8 metrus aizvilkt?
ruuteris pie ltc modeema un maajaa divi 2.staavaa veel viens kaa repiiteris
Instigater
06-26-09, 14:36
Astoņus metrus jau var pārspļaut! Neredzu iemeslu nenovilkt normālu gigabitu vara vadiņā!
Astoņus metrus jau var pārspļaut! Neredzu iemeslu nenovilkt normālu gigabitu vara vadiņā!
Problēma ir apstāklī, ka starp Modēmu un Māju Nr.2 ir dzīvoklis. Tad sanāk to vadu vilkt uz bēniņiem, pa bēniņiem un tad pāri. Kopējais garums tad varētu sastādīt ievērojami vairāk un ievilkšana prasītu daudz darba un pārrunas ar mājas īpašniekiem utt., bet tas ir viens no variantiem. Paldies!
Instigater
06-26-09, 14:52
Bēniņi mājai ir pluss, nevis mīnuss tīkla izbūves jomā.
Ja tev tik nepieciešami tie megabiti, tur jābūt kaut kādām kačāšanām/vilkšanām, tādā gadījumā uzliec kārtīgu gigabita vadu.
ps.
Vai tad ir iespējams legāli tā darīt? (Tb. internets, kā ziedojums no fiziskas personas)
Ja tev tik nepieciešami tie megabiti, tur jābūt kaut kādām kačāšanām/vilkšanām, tādā gadījumā uzliec kārtīgu gigabita vadu.
ps.
Vai tad ir iespējams legāli tā darīt? (Tb. internets, kā ziedojums no fiziskas personas)
Paldies. Pateicoties EOZ lietotāju prātīgajiem komentāriem sliecos domāt, ka vajag nedaudz papūlēties un izvilkt vadu kā pienākas.
Re. P.S. Es neesmu īpaši spēcīgs legālo jautājumu pārzināšanā un šajā gadījumā arī nevēlos tāds būt...
P.S. Uz šādu soli pamudināja tas, ka LTK nedot parasto 10 Mbps pieslēgumu juridiskai personai. Patiesība visi ISP čakarē juridiskas personas.
nu paga, paga. Nevajag jau tik traki. Kā nedod? Mums "firmā" ir 1mbit, 2mbit, 4mbit, 8mbit, 40mbit, 1gbit, dažādās vietās, pa visu Latviju. Varbūt visus arī nepārskaitīju, moš vēl kādi ātrumi ir. Viss tas ir no telekoma. Principā - kādu izvēlēsies - tādu iedos. Kas mums te ir no telekoma? - vimba? Varbūt precīzāk pateiks. Tā kā nevajag jau tik briesmīgi nolikt telekomu un stāstīt atklātu demagoģiju.
Bet ja pats par visām varītēm gribi pa gaisu tās mājas savienot - abet lūdzu. Nopērc kaut vai to pašu mikrotiku, ar divām sektora antenām un divām wifi kartēm. Vienu uz vienu pusi, otru uz otru.
...un tikai nesaki, ka par dārgu. Mūsu laikos tikai siers peļu slazdā par velti.
p.s. varbūt pat labāk - viena sektora antena, otra omni. varēsi fifi vēl 5 mājas tālāk ķert, ja būsi pareizajā virzienā nostājies.
arno, nedod parasto par maajas lietotaaja ciparu :)
vimba_zlobnaja
06-26-09, 17:07
Ir dajebkas no 256kbit līdz (nevaru atrast bezgalības simbolu).
Standartā 1,2,4,6,8,10,16,20,30,50,100 utt.
man vajag 16 gigabaitus garanteetus :D :D
vimba_zlobnaja
06-26-09, 17:17
Hm. OK, 1kkLs/mēnesī. Saistību nodrošinājuma summa no tevis vēl 10kkLs. Ierīkošanas laiks standarta. Ierīkošanas summa - vēl 10kkLs. Līgumu nosūtīt???
kaads standarta?
man vajadzeeja vakar. Nu sliktaakajaa gadiijumaa peec stundas/divaam.
Ja nevar, tad nevajag :beee:
vimba_zlobnaja
06-26-09, 17:25
Banu tulīt dabūsi. :D
Mikasa: vēl tu nepastāstīji - no kā tās mājas veidotas? Dzelzbetona, koka, varbūt metāla bundžas, kā rimi lielveikali?
Kādi logi? Dažkārt mēdz likt stiklpaketes ar metāla kārtiņu - lai saule necepina un ziemā siltums neplūst prom. Tad ir cūdi - matāla vai dzelzbetona māja + šitādi logi - neko cauri nedabūsi, atliks vien rakt kabeli.
Vēl visādas lietas - piemēram - kādus pārnēsājamos telefonus lietojam tajās mājās? Ja uz 2.4ghz, tad arī ir cūdi. Kā kāds ieslēdz klausuli un sāk runāt - viss wifi nobirst.
vimba_zlobnaja
06-26-09, 18:23
Cauri dabūs, bet ar kādām izmaksām... Cisko risinājumi iet līdz pat 10m beizām sienām (mūra protams, ne jau kaut kāds koks, putuplasts).
Mikasa: vēl tu nepastāstīji - no kā tās mājas veidotas? Dzelzbetona, koka, varbūt metāla bundžas, kā rimi lielveikali?
Kādi logi? Dažkārt mēdz likt stiklpaketes ar metāla kārtiņu - lai saule necepina un ziemā siltums neplūst prom. Tad ir cūdi - matāla vai dzelzbetona māja + šitādi logi - neko cauri nedabūsi, atliks vien rakt kabeli.
Vēl visādas lietas - piemēram - kādus pārnēsājamos telefonus lietojam tajās mājās? Ja uz 2.4ghz, tad arī ir cūdi. Kā kāds ieslēdz klausuli un sāk runāt - viss wifi nobirst.
20gs. sākumā celtas mājas. Māja nr. 1. koka+betona pildījuma (vai kas tamlīdzīgs). Māja nr. 2 - ķieģeļu mūris. Logi - pakešnieki, bet bez aizsargkārtas. Paskatījos iespējamo kabeļa trasi un sanāca 50-100m ar neskaidrību par to, kur būs jāurbjās sienām cauri. (Tāda sajūta, ka tas nebūs tik vienkārši)
P.S. Kāds ir man vajadzīgā kabeļa pareizais nosaukums un cik viņš varētu maksāt Ls/m "no rokas"?
tas gan ir diezgan interesanti. Diez kā viņi to visu sadabū kopā ar ETSI2 noteiktajiem standartiem, frekvenču plānu un atļautajām jaudām? Cik man nācies saskarties ar Cisco, tad viņi tomēr ~99.9% gadījumu visus standartus ievēro!
Mikasa: tad vajag novērtēt - vai tā urbšanās un rakšana galu galā nebūs lielāks čakaris un izdevumi, kā nopirkt normālu wifi radio ar sakarīgām antenām. Iespējams, ka tajā pašā mikrotikā varēsi sarunāt, lai pamēģina notestēt konkrētu risinājumu. Ja nu nekādi neies - tad vari rakt kabeli.
Ja ļoti interesē kabeļu cenas - pakonsultēšos ar čomiem no kaimiņfirmas, kas to vien dara, kā rok un urbj šitādus kabeļus. Viņi tev arī par skaidruci visu izdarīs.
Principā caur parastu ķieģeli viss strādā diezgan ok. Kaut gan arī ķieģeļi ir dažādi. Biju vienā mājā, gadsimta sākumā celtā, kur metrīgas sienas (jā, jā - nepārspīlēju). Pie tam - tie ķieģeļi sazin vien kādi, laikam no cara laika māla taisīti vai vēl kaut kādi. Kad pieiet pie loga, tad wifi ir ok, kad telpas stūrī - tad nekā.
vimba_zlobnaja
06-29-09, 09:09
tas gan ir diezgan interesanti. Diez kā viņi to visu sadabū kopā ar ETSI2 noteiktajiem standartiem, frekvenču plānu un atļautajām jaudām? Cik man nācies saskarties ar Cisco, tad viņi tomēr ~99.9% gadījumu visus standartus ievēro!
Vajag visus standartus ievērot ja klients prasa un maksā?
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.