PDA

View Full Version : Termoelectric Cooling!

BigAndy
04-12-06, 14:19
Tuvaakajaa naakotnee tiks kraameets kopaa jauns kompis (diezgan nikns buus :D ) un par dzeseeshanu biju domaajis izmantot water cooling, bet tad atradu taadu lietu kaa TEC. Nu aciis konkreeti iekrita Swiftech produkcija (iecheko oficiaalo saitu http://www.swiftnets.com/). Paintereseejos vienaa aarzemju forumaa par sho lietu, shameejie saka, ka dzeseeshana esot laba, bet chakars ar uzstaadiishanu un diezgan nedrosha taa sisteema esot, baigi viss jaauzpasee, jo esot diezgan viegli visu pa pieskari aizlaist :rolleyes: .

Swiftech piedaavaa blokus gan CPU gan GPU un cik iechekoju apskatus shiem blokim, tad diezgan patiikamas temperatuuras var dabuut. Piemeeram GPU ar stock kuuleri uz 324MHz bija 42C/50C (idle/load), bet ar Swiftech MCW50-T un kloku 420 MHz temps uz 6C/11C, tiiri taa neko...

Gribeetos zinaat vai Latvijas biedri ar sho dzeseeshanu saskaarushies un ko vareetu pateikt lietas labaa???

mrlobber
04-12-06, 14:40
Nav vērts čakarēties, saku godīgi (vienīgais iebildums: ne no savas pieredzes :D )

Iemesli:

1. Atrodi TEC, kurš var nodzesēt 100W proci un pēc tam izrēķini, cik elektrības tāds ēdīs un ko tev vajadzēs uzbūvēt, lai savukārt nodzesētu to TECu; toties videokartei tādu nav vērts likt, jo par ieguldīto naudu noteikti var nopirkt labāku esošās paaudzes karti (ar augstākām jau rūpnīcas frekvencēm u.tml.)...
2. Tas viss būs pietiekami liels čakars un efektivitāte salīdzinoši zema, lai ieguldīto laiku labāk ražīgi pastrādātu, nopelnītu papildus naudiņu un tad, ja vēl gribas ekstrēmu dzesi, par iepirktu kaut ko no Vapochill (gan priekš CPU, gan GPU), ja ne - tad vienkārši nopirktu vēl jaudīgākus dzelžus par iecerētajiem :D

BigAndy
04-12-06, 14:59
Nav vērts čakarēties, saku godīgi (vienīgais iebildums: ne no savas pieredzes :D )

Iemesli:

1. Atrodi TEC, kurš var nodzesēt 100W proci un pēc tam izrēķini, cik elektrības tāds ēdīs un ko tev vajadzēs uzbūvēt, lai savukārt nodzesētu to TECu; toties videokartei tādu nav vērts likt, jo par ieguldīto naudu noteikti var nopirkt labāku esošās paaudzes karti (ar augstākām jau rūpnīcas frekvencēm u.tml.)...
2. Tas viss būs pietiekami liels čakars un efektivitāte salīdzinoši zema, lai ieguldīto laiku labāk ražīgi pastrādātu, nopelnītu papildus naudiņu un tad, ja vēl gribas ekstrēmu dzesi, par iepirktu kaut ko no Vapochill (gan priekš CPU, gan GPU), ja ne - tad vienkārši nopirktu vēl jaudīgākus dzelžus par iecerētajiem :D

Nu es gan neteiktu, ka efektivitaate tam ir zema, jo buutiiba tas ir vidus celjsh stap uudeni un ledu un savu funkciju tas pilda, proti, dzeseeshana laba...

Uz ledu pagaidaam veel negribu paariet :D .

Un ko tad veel jaudiigaakun par FX-60 un 7900 GTX :p

Angelz
04-12-06, 15:04
Iesaakumam nodzesee pietiekami jaudiigu ~200w Peltieri bez slodzes, vienu pashu... :D :D :D

Otrs, apskaties cik apmeerus jamie eed pie pilnas slodzes... Bez atseviskja PSU neiztikt. 200w/12v~16.6A!

Tad sapratiisi par ko te ir runa.

Par cenu, nav tik traki, man maajas meetaajaas hi-performances 170W peltieris, jams naaca kautkur ~20$ +shipi.

mrlobber
04-12-06, 15:18
Nu es gan neteiktu, ka efektivitaate tam ir zema, jo buutiiba tas ir vidus celjsh stap uudeni un ledu un savu funkciju tas pilda, proti, dzeseeshana laba...

Lūdzu: http://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_cooling

Due to the relatively low efficiency, thermoelectric cooling is generally only used in environments where the solid state nature outweighs the poor efficiency. Thermoelectric junctions are generally only around 10% as efficient as the ideal refrigerator (Carnot cycle), compared with 40% achieved by conventional compression cycle systems.

10% jau nu neizskatās īpaši optimistisks cipars, ne? :D

Angelz
04-12-06, 15:29
Un veel. nevajag aizmirst ka peltieri ir dazhaada reagjeeshanas aatruma. Proti, cik aatri jamie ienjem miinus staavokli no istabas temp.

Vieniigais kur es veel redzu peltieru jeegu, ieksh waterchilla pasaakuma.

Nesmiidini tautu, ar domu, dzeseet ar peltieriem Fx60 un 7900GTX... :D :D :D

Es pats kaadreiz biju sabuuveejis daudz dazhaadas peltierdzeses prieksh P3 CPU un 9700/9800/XT GPU. Biju meegjinaajis X800XT GPU dzeseet bet nu maniiju ka netiek airpeltiersenvich galaa vairs.

mrlobber
04-12-06, 15:42
Un ko tad veel jaudiigaakun par FX-60 un 7900 GTX :p

7900GTX SLI... un tas vēl ir tikai sākums ;)

Kasparz
04-12-06, 15:51
Meanwell pelšu baroklis 600w ~100Ls
Galvas VGA/GPU tās pašas swīfteč arī kopā 100Ls ar izolāciju etc.
Peltes 20-40Ls CPU 320w, vai wintsch labs tā 4xx pelte downvoltota, un uz GPU 226/320w arī downvoltota.
Sūknis arī svīfteč MCP655 60Ls
Kā minimums viens ļoti labs triple radiators ar high CFM ventiem 70Ls
Rezervuārs, trubas, līkumi 30Ls

Un tu vēl domā?
Ar 226w pelti uz CPU būs ideālas idle temp, bet briesmīgas burn, bet ja liksi 300< pelti uz pus jaudu, tad burn tem būs labākas.
Un kaut mazākā ūdens noplūde, vai arī kautkas sūknim notiek, peltes tev tur visu uzceps.

Jetijs
04-12-06, 15:59
Pirkritīšu, ka nav jēgas čakarēties. Bet ja ir interese paeksperimentēt tad varu tev par pašizmaksu nopārdot pāris 85w peltes...

Kasparz
04-12-06, 16:24
Vapochilli būs lētāki, nekā pilns pelšu komplekts.

Reigo
04-12-06, 16:39
Man liekas, ka ar kasparz pēdējo teikumu viss ir skaidri pateikts! Nolaižamies uz zemes!!!

BigAndy
04-12-06, 17:11
Nu it kaa nauda man nebija shkjeerslis, bet tomeer paseedeeju un pareekjinaaju... par to pashu Swiftech, ja suutiitu no vinju pashu veikala no ASV, tad viss kopaa iznaaktu kaadi 1000-1200$... Nu tad jau tieshaam labaak pirkt VapoChill vai Mach 2 :) .

Kaa jau teicu pirms tam, tad uz "ledu" paariet pagaidaam netaisos, taapeec palikshu pie "uudens" bez TEC :D . Paskatiijos te kaut vai Alphacool's pilns komplekts man izmaksaatu apmeeram 450 eiro :) tas jau biki reaalaak izklausaas.

Nu un tad paliekam arii pie taa, ka TEC neierullee :D .

someonesick
04-12-06, 17:16
Ja ir interese tad varu Tev pārdot vienu 170W pelti nju pienjemsim pa 15Ls

Kashelz
04-12-06, 20:58
Ja ir interese tad varu Tev pārdot vienu 170W pelti nju pienjemsim pa 15Ls
Ir tev siikaaka infa par shito verkji? Kas to razjojis un modelis? Respektiivi ar ko jams jaanodzesee, kadus siltuma watus pie kaadaam tempaam notur utt! :p

Kasparz
04-12-06, 21:12
Galvenais skatīties pēc voltiem. Ja pelte būs 24v, tad liekot 12v PSU viņa strādās krietni vājāk.

arno
04-12-06, 21:14
Manuprāt Jetijs iekš boot šo tēmu apskatīja diezgan izsmeļoši - secinājums pa - pa tiešo likt pelti uz procesora nav lielas jēgas, - toties uztaisīt divpakāpju dzesētāju ar pelti pa vidu - tas jau it kā būtu interesanti. Par patērēto jaudu - iepriekš rakstītajam ir pilnīga taisnība, tomēr - manuprāt - īstos "maniakus" tas ne īpaši uztrauc.

vimba_zlobnaja
04-12-06, 21:43
Ir tev siikaaka infa par shito verkji? Kas to razjojis un modelis? Respektiivi ar ko jams jaanodzesee, kadus siltuma watus pie kaadaam tempaam notur utt! :p
Man arī tādas pat peltes ir tikai 320W un 110W. Ražotājs - hvz, vairs neatceros. Ē tiko atcerējos kas man viņas tirgoja - thermalenterprises. Reku būs links uz ebodi.
http://search.ebay.ca/_W0QQsassZthermalenterprises

skaktuss
04-12-06, 21:54
prieksh ikdienas lietoshanas - nee! bet lai paspeeleetos, pamaaciitos fiziku un pie reizes palielinaat frekvences...
pievienojos piedaavaataaju klubinjam! 320W TEC, kaadus 20@12V vaidzees! :) ljoti leeti

///MM
04-13-06, 10:49
Vai kaadam nav bijusi doma taisiit no pelteem kondicionieri? Nu es domaaju taadu minimaala izmeera, kursh atrastos ieksh case un tur puustu aukstu gaisu?

mrlobber
04-13-06, 11:01
Vai kaadam nav bijusi doma taisiit no pelteem kondicionieri? Nu es domaaju taadu minimaala izmeera, kursh atrastos ieksh case un tur puustu aukstu gaisu?

Šitādas idejas realizāciju tiešām nespēju stādīties priekšā... :cool: Bet, ja kaut ko tādu gribētu, krietni labāks risinājums būtu nopirkt lētāko 5000btu kondicionieri (mazlietots ~50 Ls) un darbināt ar minimālo jaudu...

///MM
04-13-06, 11:30
Ideja buutu par kaut ko aptuveni shaadu-
http://www.melcor.com/maa70t.html

BigAndy
04-13-06, 13:27
Asatek piedaavaa taadu verkji kaa VapoChill Case Cooler http://www.asetek.com/default.asp?showPage=startside.asp&contentSection=2 ;).

Instigater
04-13-06, 13:37
Es piedaavaaju shaadu risinaajumu:
http://www.computerworld.com/databasetopics/data/datacenter/story/0,10801,103267,00.html

skaktuss
04-13-06, 13:39
nupat pamaniiju taadu lietu, kaa uudensdzeseeshana bez pumpja! http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=95925
doma taada, ka peltieris sakarsee udeni un karstais uudens paceljas liidz radiatoram un atdziest, ejot atkal loku atpakalj uz peltieri! :eek: :eek:
nez, vai taada lieta ari ir iespeejama, tachu nav jau duumu bez uguns!:rolleyes:

deff_ins
04-13-06, 14:16
turpat zemāk ir teikts ka tas nestrādās :)

DeadmaroZ-TLOTL
04-13-06, 14:58
Pirkritīšu, ka nav jēgas čakarēties. Bet ja ir interese paeksperimentēt tad varu tev par pašizmaksu nopārdot pāris 85w peltes...

heh mosh mashiinaa kondishku no pelteem var uzbuuveet :D :D :D :D

Jetijs
04-13-06, 15:38
Kondišku nē, bet mazu ledusskapīti uz 12v gan elementāri vienkārši :D

someonesick
04-13-06, 16:09
Asatek piedaavaa taadu verkji kaa VapoChill Case Cooler http://www.asetek.com/default.asp?showPage=startside.asp&contentSection=2 ;). dēļ kā? te jau puse Oceru jau sen lieto Vapochill LS vai līdzīgus produktus :) tas kondicionieris, tiešām manuprāt tikai serveriem.

tolx
05-20-06, 13:19
http://www.techpowerup.com/?12172

Tagad Swiftech piedāvā jau gatavus TEC blokus ar ūdens dzesi priekš videokartēm.Izskatās visai labs risinājums,man domāt,ka krietni izdevīgāks par parastu ūdeni.

Kasparz
05-20-06, 13:35
ka krietni izdevīgāks par parastu ūdeni.
O RLY?
tam vajag triple rad vismaz un pelšu barokli. Un pat tad labāk atsevišķu pumpi un radiatoru videokartei. 300w no videokartes jau ir daudz, un ja vēl CPU karstums nāk klāt.

tolx
05-28-06, 11:36
Vēl kas interesants:Titan uzveidojuši CPU pelti,kas dzesējas ar gaisu.Principā,neizklausās labi,jo pasākums sver 1035g un komplektā jau nāk atsaites,ar ko piesiet to pasākumu pie keisa.Testi vēl nav,bet man domāt,ka nekas labs tur nesanāks.za to eksotika.Jā,par coolera monitoringu atbild PCI kartiņa.
http://overclockers.ru/hardnews/22371.shtml
http://www.titan-cd.com/eng/heatpipe/amanda.html

Torado
05-28-06, 11:50
neaizmirsti ka PC dazhi dzelzhi ir ljoti silti+auksts gais .Ka doma cinities ar kondensatu ???

Kasparz
05-28-06, 12:02
Vēl kas interesants:Titan uzveidojuši CPU pelti,kas dzesējas ar gaisu.
Aizmirsuši čipsetam stiprinājumu iedot. Ja tā ir 50w pelte, tad pat čipsetu nenodzesēs.

tolx
05-28-06, 12:15
to tu viņiem pasaki,ne man :D Bet uz chipseta to monstru tāpat neuzstutēsi,par lielu maita.